Winorośle i winogrona cz. 7 (2018 r)
Re: Winorośle i winogrona cz. 7 (2018 r)
Czy jest gdześ tak łopatologicznie pokazane jak ciąć winogrona ,zima to dobry czas na naukę teorii oczywiście
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 2 lut 2013, o 19:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Od groma tego w sieci znajdziesz. Zarówno w formie pisanej, jak i dla analfabetów dla youtubie ;-)
Tylko trzeba wiedzieć jakie cięcie lubi konkretna winorośl żeby nie ciąć wbrew naturze.
Tylko trzeba wiedzieć jakie cięcie lubi konkretna winorośl żeby nie ciąć wbrew naturze.
- kapitan
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 sty 2012, o 21:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Podstawa to poznać budowę krzewu, wiedzieć co jest czym na krzewie i jaką rolę spełnia na tym krzewie. Nauczysz się rozpoznawać poszczególne elementy budowy krzewu, to prawidłowo przytniesz każdy. Zacznij od części Ikamma pisze:Czy jest gdześ tak łopatologicznie pokazane jak ciąć winogrona ,zima to dobry czas na naukę teorii oczywiście
https://www.youtube.com/watch?v=6doVojzmJl0
Piotr
http://winnicakapitana.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://winnicakapitana.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Pytanie o.winogron
Witam mam takie pytanie mam działkę od 2 lat powoli dochodzę końca z zapuszconymi winogronami i drzewami ale mam pytanie odnośnie winogron które pnie się po siatce 10 metrów w jedną i w drugą stronę i chodzi mi o to czy gdyby zdjąć je z góry siatki żeby ja odciążyć i zakopać te 10 metrów tego pnia w ziemi w poziomie czy było by cos z tego tzn czy podbija z ziemi o będę mógł z powyrastanych latorosli poprowadzić winogrono w pionie nie zależy mi na owocach A na zamaskowaniu calej siatki z góry na dół A nie tylko po górze jak to było dotychczas
Pisownia! Mod.
Pisownia! Mod.
- ed04
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 5 mar 2017, o 14:48
Re: Pytanie o.winogron
Najdłuższe zdanie jakie ostatnio czytałem.
Można i robi się to jesienią lub wiosną. Należy wybrać nisko rosnący pęd i ułożyć go w wykopanym płytko rowku. Należy pamiętać by koniec pędu (łozy) pozostawić na powierzchni na wysokości trzech oczek. Resztę pąków na pędzie trzeba wyciąć. Najlepiej robić to wiosną.

Można i robi się to jesienią lub wiosną. Należy wybrać nisko rosnący pęd i ułożyć go w wykopanym płytko rowku. Należy pamiętać by koniec pędu (łozy) pozostawić na powierzchni na wysokości trzech oczek. Resztę pąków na pędzie trzeba wyciąć. Najlepiej robić to wiosną.
Ok dzięki za odpowiedź, bo nie wiedziałem co z tym zrobić A szkoda wyciąć.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 mar 2018, o 10:27
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Najprościej i najszybciej osiągniesz cel prowadząc winorośl w formie kurtyny.
Patrzę właśnie na ta forma i fajnie to wygląda A tym bardziej że ramiona już mam i nie będę nic kombinować bo wiadomo że z młodej rośliny starał bym się formować guyota na dwa ramienia A z tego zapuszconego nigdy albo wcale nieprzycinanego bo ktoś zaniedbał może cos z tego będzie
- tomekb1
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 30 gru 2012, o 18:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nie zrozumiałeś chyba. Kolega chce zakopać całe wieloletnie ramiona stałe.ed04 pisze:Najdłuższe zdanie jakie ostatnio czytałem.![]()
Należy wybrać nisko rosnący pęd i ułożyć go w wykopanym płytko rowku. Należy pamiętać by koniec pędu (łozy) pozostawić na powierzchni na wysokości trzech oczek. Resztę pąków na pędzie trzeba wyciąć. Najlepiej robić to wiosną.
Raczej bez sensuKargool90 pisze:czy gdyby zdjąć je z góry siatki żeby ja odciążyć i zakopać te 10 metrów tego pnia w ziemi w poziomie czy było by cos z tego
Pozdrawiam
Tomek
Tomek
- max1232
- 500p
- Od: 30 sty 2010, o 21:53
Witam wszystkich !
W maju kupiłem działkę na której rośnie winogron. Wiem że działka od 3 lat była zaniedbana przez co i winogron się rozrósł. Zupełnie się nie znam na winoroślach a szkoda mi go usuwać bo ma bardzo słodkie owoce. Wiem że okres luty/marzec jest najlepszy na wykonanie cięcia tylko za bardzo nie wiem w których miejscach to zrobić aby nie skrzywdzić rośliny

W maju kupiłem działkę na której rośnie winogron. Wiem że działka od 3 lat była zaniedbana przez co i winogron się rozrósł. Zupełnie się nie znam na winoroślach a szkoda mi go usuwać bo ma bardzo słodkie owoce. Wiem że okres luty/marzec jest najlepszy na wykonanie cięcia tylko za bardzo nie wiem w których miejscach to zrobić aby nie skrzywdzić rośliny

Hej jeśli potrafisz wyodrębnić 1 roczny pęd (łozę) to jesteś w domu.
Na zdjęciu zostawiłem Ci dwa warianty jak ja bym to zrobił
Na czerwono do owocowania zostawiasz na 1 łozie. 2 zostaje na następy rok. Nie dopuszczaj na 2 do owocowania.
Uzyskasz przez to grubą łozę na następny rok.
W wersji żółtej robisz po prostu kurtynę. Pozostawienie łozy na dole czy na górze uzależniłbym jedynie od tego na jakie wysokości miałbyś łozę w tym roku.
Resztę bym bezwzględnie wyciął. To tak na szybko. Powodzenia. Swoją drogą przejrzyj filmy Kapitana
)

Na zdjęciu zostawiłem Ci dwa warianty jak ja bym to zrobił
Na czerwono do owocowania zostawiasz na 1 łozie. 2 zostaje na następy rok. Nie dopuszczaj na 2 do owocowania.
Uzyskasz przez to grubą łozę na następny rok.
W wersji żółtej robisz po prostu kurtynę. Pozostawienie łozy na dole czy na górze uzależniłbym jedynie od tego na jakie wysokości miałbyś łozę w tym roku.
Resztę bym bezwzględnie wyciął. To tak na szybko. Powodzenia. Swoją drogą przejrzyj filmy Kapitana

- max1232
- 500p
Super, dzięki wielkie ! Szczerze to na bank nie odróżnię która jest jednoroczna a która jest wieloletnia. Szczerze to nawet nie za bardzo wiem czym jest łoza :P Aczkolwiek zaraz poszukam !
Łoza to przezimowana latorośl, a latorośl to pęd bieżący, ten który aktualnie rośnie, wydłuża się, pęd jednoroczny. Pień i ramię wieloletnie jeśli jest - to stare grube drewno z grubą korą.
Winorośl owocuje tylko na latoroślach, dlatego co roku na przedwiośniu wycinamy latorośle z wyjątkiem jednej lub dwóch. Te pozostawione i przygięte do poziomu latorośle stają się łozą z której wyrastają kolejne latorośle. I tak w kółko co rok.
Bardzo zapuszczona winorośl może mieć mnóstwo drobnych latorośli z których żadna nie nada się na łozę, wtedy tniemy radykalnie by wywołać długie pędy z właściwych węzłów krzewienia, które za rok staną się łozą.
Winorośl owocuje tylko na latoroślach, dlatego co roku na przedwiośniu wycinamy latorośle z wyjątkiem jednej lub dwóch. Te pozostawione i przygięte do poziomu latorośle stają się łozą z której wyrastają kolejne latorośle. I tak w kółko co rok.
Bardzo zapuszczona winorośl może mieć mnóstwo drobnych latorośli z których żadna nie nada się na łozę, wtedy tniemy radykalnie by wywołać długie pędy z właściwych węzłów krzewienia, które za rok staną się łozą.
Zrób zdjęcie z bliska w najlepszej jakości.Coś Ci zawsze podpowiedź. To naprawdę nie jest czarna magia i wiedza tajemna
takie niuanse kiedyś kapitan w swoich filmach wyjaśniał, więc nie ma moim zdaniem wyważać otwartych drzwi. Browar w łapę i 3 części w godzinę oblecisz 

- max1232
- 500p