Czosnek zimowy cz.5
- toldi
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 wrz 2015, o 11:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Czosnek zimowy cz.5
Fajne artykuły, jedna autorka twierdzi, że dobrym przedplonem są warzywa kapustne, a druga twierdzi wręcz przeciwnie. Ciekawe skąd taka różnica zdań.
Pozdrawiam. Jacek 

-
- 500p
- Od: 4 mar 2013, o 18:12
Dziś wsadziłem czosnek. Zaprawiłem ekologicznie polyversum z uwagi na bardzo częste przypadki różnowartości korzeni.
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Dziś wysadziłem czosnek. Troszkę późno ale mam nadzieje, że nie za późno. W sumie w tamtym roku sadziłem w grudniu. Jedyne co wiem, że te 300ząbków to nieporozumienie.
Za rok nie wysadzę tyle na pewno. 

- Mirek19
- 1000p
- Od: 20 maja 2016, o 13:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja jeszcze czekam z wysadzeniem czosnku.
Może w przyszłym tygodniu ?
Może w przyszłym tygodniu ?
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
- BobejGS
- Kontakt:
U mnie dziś poszło ponad 300ząbków Ornaka(sadzenia końca nie było) oraz 50ząbków Słoniowego w różnej wielkości. Zostały mi jeszcze Janosiki w ilości ok 60małych ząbków z zeszłorocznego zbioru. Wysadze zapewne w weekend.
Przekopując wczoraj miejsce po tegorocznym czosnku trafiłem na kilka tych opuszczonych podczas zbioru. Niektóre miały nowe pióropusze z liści o długości ponad 20 cm. Pewnie nie utrzymałyby się przez zimę i traktuję to znalezisko jako nowalijki. Dobrze, że dopiero teraz wysadzałem ten na przyszły rok.
Pozdrawiam
Janusz
Janusz
- Mirek19
- 1000p
- Od: 20 maja 2016, o 13:20
Eksperymentalnie 30 ząbków Orlika poszło do skrzynek balkonowych.
Pozdrawiam, Mirek
- BobejGS
- Kontakt:
Byłem dziś kontrolnie na poletku i na razie cisza.
- Andrzejsson
- 100p
- Od: 4 mar 2018, o 23:59
Witam, zaspałem z czosnkiem. Mogę go jeszcze posadzić? Ogródek pokryty śniegiem, ale mrozów większych jeszcze nie zapowiadają.
"Artificem commendat opus"
-
- 100p
- Od: 13 lut 2014, o 20:26
Sadź , i nie pytaj.Andrzejsson pisze:Witam, zaspałem z czosnkiem. Mogę go jeszcze posadzić? Ogródek pokryty śniegiem, ale mrozów większych jeszcze nie zapowiadają.
- toldi
W najbliższym tygodniu silnych mrozów prognozy nie przewidują więc jeszcze można sadzić.
Pozdrawiam. Jacek 

- Andrzejsson
- 100p
- Od: 4 mar 2018, o 23:59
Zgodnie z sugestiami ząbki czosnku wyemigrowały pod ziemię.
"Artificem commendat opus"
- BobejGS
- Kontakt:
Na działce czosnek ruszył ale na razie nie wybija nad ziemię. Po lekkim podkopaniu zauważyłem startujący szczypior o długości ok 1-1.5cm.
Natomiast czosnek który wystartował na poletku z poprzedniego sezonu, który kilka dni leżał wykopany na dworze i jednej nocy go ściął mróz, przez co mocno zmizerniał, jednak wziął się za siebie i odbił w pojemnikach po Pepino. Zobaczymy jak będzie rósł.

Natomiast czosnek który wystartował na poletku z poprzedniego sezonu, który kilka dni leżał wykopany na dworze i jednej nocy go ściął mróz, przez co mocno zmizerniał, jednak wziął się za siebie i odbił w pojemnikach po Pepino. Zobaczymy jak będzie rósł.

- toldi
Nadchodzi ochłodzenie to dobrze, bo spoglądałem z niepokojem na czosnkowe poletko czy aby nie ma zamiaru rosnąć.
Pozdrawiam. Jacek 

- ullak
- Od: 10 mar 2015, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Rosnący wymarznie? Zasadziłam trochę w szklarence i część już jest duża.
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA