Ja mam tez cieple kaloryfery i z moimi sie nic nie dzieje. Postaw je na keramzyt albo wymysl cos innego. Jak mozesz patrzec na takie straty. Mi by serce peklo.
Storczyki Storczykowej
- Jolusia
- 1000p

- Od: 25 gru 2008, o 19:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Storczykowa to uszczelnij to okno. Ja bym wszystko zrobila aby sie udalo. To jest przeciez straszna strata jak sie czeka na paczki i one potem oblatuja. Ja bym tego tak nie zostawila.
Ja mam tez cieple kaloryfery i z moimi sie nic nie dzieje. Postaw je na keramzyt albo wymysl cos innego. Jak mozesz patrzec na takie straty. Mi by serce peklo.
-
Blue Monkey
- 500p

- Od: 31 gru 2008, o 20:04
- Agnieszka_73
- 200p

- Od: 16 paź 2008, o 21:17
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
powiesiłabym, ale mam na podłodze panele i zniszczyłyby się od kapiącej z ręczników wody. a T. powiedział że okna się uszczelnić nie da. zdjęłam storczyki stojące najbliżej nieszczelnego miejsca, ale na tym oknie i tak zawsze było najzimniej. w pokoju jest ok. 19-20 stopni (w pobliżu kaloryfera cieplej), a na wschodnim oknie może być gdzieś tak 17-18. szkoda mi pąków, ale niestety czasem straty są nieuniknione. ale gorzej by było, gdyby uschła cała roślina. pąki może puścić nowe, a jak uschnie, to już nigdy nie zakwitnie.
- Jeanne
- 1000p

- Od: 21 gru 2007, o 16:08
Ale te ręczniki wcale nie muszą być ociekające wodą
wystarczą wilgotne...a jeśli nie możesz wieszać na kaloryferach (ja mam ten problem, taki rodzaj kaloryferów
) to poustawiaj storczyki na tackach z mokrym keramzytem 
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Moje storczyki
- Storczykowa

to ręcznik jednak byłby lepszy (nie mam za bardzo miejsca, by dać każdemu dużą podstawkę pełną keramzytu, no i skąd wzięłabym keramzyt na 50 storczyków), ale kaloryfer mam tylko pod 1 oknem. blisko kaloryfera stoi też wiadro z wodą do Vand. najgorzej to będzie z zapewnieniem storczykom ciepła, bo mimo gorącego kaloryfera w moim pokoju jest zimno. a latem jest na odwrót, jest tak gorąco że nie idzie wytrzymać. ale mam nadzieję, że więcej pąków nie stracę. na niektórych storczykach pąki zaczynają już nabrzmiewać, za kilka dni niektóre się otworzą.
- Jeanne
- 1000p

- Od: 21 gru 2007, o 16:08
U mnie storczyki stoją stłoczone na parapecie na jednej długiej podstawce takiej jak do skrzynek balkonowych
I tego keramzytu nie mam jakiejś grubej warstwy, i tak co d2-3 dni dolewam wody. Równie dobrze możesz postawić na podstawkach wypełnionych tylko wodą, a doniczki ustawić na nakrętkach od butelek
pokombinuj, może coś się uda...
U mnie w pokoju jest dość ciepło, w łazience gdzie trzymam niekwitnące jest ok 17 stopni przy oknie
muszę obserwować i jak tylko zaczną puszczać pączki to je poprzenosić 
I tego keramzytu nie mam jakiejś grubej warstwy, i tak co d2-3 dni dolewam wody. Równie dobrze możesz postawić na podstawkach wypełnionych tylko wodą, a doniczki ustawić na nakrętkach od butelek
U mnie w pokoju jest dość ciepło, w łazience gdzie trzymam niekwitnące jest ok 17 stopni przy oknie
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Moje storczyki
- Storczykowa

ja wszystkie trzymam w moim pokoju... nie robię im obniżeń temperatury, okresów spoczynku i przenoszenia. Phalaenopsisy puszczają pędy i bez tego. część pąków, te większe się rozwiną, ale te małe moga odpaść. akurat sobie taki głupi czas wybrały na kwitnięcie. lepiej żeby kwitły wiosną, to może by nie opadły pąki. ale u mnie zawsze najwięcej kwitnie właśnie zimą (Phalaenopsisy), bo Vandy najczęściej gdzieś w czerwcu/lipcu.
- Storczykowa

-
Blue Monkey
- 500p

- Od: 31 gru 2008, o 20:04
- Storczykowa