Pod puszczą cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Pashmina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2016, o 15:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Pod puszczą cz.2

Post »

Witaj Elu ;:196

Piękną masz jesień, kolorową. U mnie już kwiaty przekwitły, liście już prawie opadły. Elu, wciąż podziwiam Cię za porządek na działce. Wszystko wyplewione, dopięte na ostatni guzik. Pamiętam, że musisz dojeżdżać na działkę. Podziwiam Cię kochana. Pieknie wyglądaja marcinki zgrupowane w szpaler. Ale udane grzybobranie.

Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Elu :wit
Fajne takie wyjazdy. . Odprężenie .zwiedzanie fajniutki czas. ;:108
Ja jeszcze 2 tygodnia temu przerabialam grzybki.
Wszystko potem się przyda ;:173
Marcinki masz piękne ;:215
Awatar użytkownika
Zuzia111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2016, o 16:43

Post »

Elu..bardzo ładnie kwitną ci marcinki, od wyboru do koloru ;:180 . U mnie ich malutko, choć mi się podobają szkoda mi na nie miejsca a to za sprawą że o tej porze mało bywam na działce. Wolę takie co mogę do woli podziwiać, no..gdybym miała większą działkę to by były ;:oj
DzonaK

Post »

Witaj Elu
Widzę że grzybobranie udane .
Działka nie zając nie ucieknie , można trochę już zwolnić tępa i mieć trochę czasu na inne przyjemności :wink:
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

A ja od 2 lat o tej porze roku już wypoczywam
Ciekawe czy już tak będzie?
Bardzo ładne astry
Ostatnio bardzo wpadły mi w oko, będe dokupywać
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Elu, takiego grzybobrania zazdroszczę. U nas w tym roku straszna susza, to i grzybów nie było, a zapasy się kończą :roll: Może następny rok będzie łaskawszy i trochę bardziej mokry, to i grzyby się pokażą?
Zajrzyj na pw ;:196
Awatar użytkownika
pela11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2015, o 00:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam :wit

Trzy dni świąteczne zamiast odpoczywać i świętować to jak zwykle spędziłam w ogrodzie . Praktycznie ogród do zimy jest przygotowany , kopczyki zrobione , trawy powiązane ,delikatne rośliny okryłam a na małe jeszcze sadzonki nałożyłam butelki . Posprzątałam w domku ogrodowym , na tarasie ,zamknęłam wodę na zewnątrz , posprzątałam podpory , umyłam drobne meble i sprzęt , przygotowałam zagonki pod wiosenny siew i nasadzenia , posadziłam zaległe cebulki czosnku ozdobnego , zadołowałam kilka doniczek z roślinami do wiosennego wysadzenia oraz sporo różnych innych czynności . Nadchodzący weekend mam wolny od ogrodu , ale w następny pojadę bo muszę jeszcze zabezpieczyć wodę w piwnicy , posiać coś na zielony poplon na dwóch zagonach i wybrać się do lasu po szyszki i mech do dekoracji świątecznych no i rozwiesić i pomontować karmniki dla ptactwa .Zrobiłam jeszcze kilka fotek bo mimo że już listopad , to kwitnień ciągle jeszcze u mnie sporo .

Ewuniu ,mimo jesieni w ogrodzie mam jeszcze ciągle kolorowo i tylko szkoda , że dzień tak bardzo się skrócił a kawkę trzeba pić szybko bo zaraz zimna ;:oj . Cieszę się , że ogród do zimy już przygotowany a ja mogę odpocząć i zająć się innymi , miłymi sprawami .Pozdrawiam ;:167

Aniu ,jesienią dokupiłam jeszcze kilka nowych marcinków i okazały się ciekawe w kolorze , więc wiosną będę je rozmnażała by za rok było ich jeszcze więcej .Dobrego tygodnia ;:167

Zuziu , szkoda , że nie masz na marcinki miejsca bo one mają w sobie dużo uroku a do ogrodu wnoszą niesamowitą energię , kwitną w różnym czasie więc może chociaż na te wczesne kiedyś się skusisz .Pozdrawiam ;:196

Joasiu ,mój ogród jest okropnie zaborczy i pewnie wolałby mnie widzieć bez przerwy ;:306 , ale na szczęście matka natura każe mu na kilka zimowych miesięcy zasypiać , dzięki czemu mogę złapać oddech . Dziękuję ci Matko Naturo ;:180

Gosiu , koniecznie dokup astrów , bez nich w ogrodzie nie ma jesieni . ;:108

Dorotko ,w moich mazowieckich lasach też grzybów w tym roku brak , ale nowy zapas na szczęście przywiozłam , więc święta na pewno będą grzybowe :D Pozdrawiam ;:167

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Babciabenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 maja 2012, o 19:16

Post »

Elu ,ogród jednak nie chce zimy ,ale wnet to się zmieni.Ogród już zamknięty,więc teraz się relaksuj! Pięknie to wygląda! ;:108
Awatar użytkownika
Zuzia111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2016, o 16:43

Post »

Elu..mogę ci tylko pozazdrościć przykładnie przygotowanego ogrodu do zimy ;:180 . U mnie w tym roku wszystko jakoś tak samopas ;:222 . Co do chryzantem jak wyżej napisałam, zbyt mała działeczka aby mieć wszystko..choć przy moim obecnym niedoczasie już większej działeczki nie chcę ;:oj . U mnie przez kilka dni był już spory mrozek. Ciągle liczę na to że jeszcze co nieco okryję ale pewnie co miało zmarznąć to już zmarzło, okaże się wiosną. ;:224 . Zdrówka ;:168
DzonaK

Post »

Na koniec się napracowałaś teraz na zasłużony odpoczynek i inne przyjemności . Dobrze , ze ten ogród czasami chodzi spać bo cały rok to i koń nie pociągnie ;:306
Babciabenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

DzonaK , ogród Eli śpi a Ela nadal orze. ;:306 . :wit
Awatar użytkownika
pela11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie , :wit

Faktycznie mój ogród już śpi , ale jak to stwierdziła Bożenka , ja dalej uprawiam orkę , niestety . Jestem nawet skłonna to udokumentować bo ledwo wróciłam z pracy to następna robota już czekała na mnie w domu ;:222 Jutro miałam jechać jeszcze na wieś zrobić drobne prace które zostały , ale pracodawcy pokrzyżowali mi plany i zostaję w domu , no i dobrze , pojadę za tydzień .

Bożenko , relaksować to ja się będę dopiero po świętach a póki co to mam orkę a dzień coraz krótszy ;:202

Zuziu ,zawsze powtarzam , że mały ogród to mniej pracy a o rośliny to się nie martw bo dużych mrozów to jeszcze nie było , więc zdążysz jeszcze okryć co trzeba .Spokoju i dobrych dni ;:196

Joasiu , często mam wrażenie , że o ile koń nie pociągnie to my kobietki jakoś to jednak ciągniemy , ale na szczęście pomaga nam trochę matka natura i usypia ogrody na kilka miesięcy .Jednak pomimo , że ogród już mam niejako z głowy to najrozmaitszych zajęć mi nie brakuje i dopiero styczeń da mi wytchnienie i odpoczynek .Dobrego tygodnia ;:167

Bożenko , jak wiesz całą jesień walczę z pigwą ;:oj i właśnie została mi już niewielka ilość do przerobienia , szkoda , że nie zważyłam ile tego było , ale już nie mogę na nią patrzeć ;:306 no bo najpierw muszę tego twardziela pokroić w słoje ,zasypać cukrem i jak puści sok to zlać a pozostałą z soku pigwę poddusić i dołożyć do podduszonych śliwek , razem jeszcze poddusić i włożyć do słoików ,wychodzą z tego super pigwowo-śliwkowe powidła plus sok na całą zimę dla wszystkich znajomych :;230 , ale jednak mam dość .W przerwach oczywiście dłubię szydełkiem więc dzień za krótki na wszystkie zajęcia .Ty możesz posiedzieć przy piecu i podrapać psy i kota za uszami , dobrze Ci , zazdroszczę ;:196

Obrazek

Obrazek
Tyle zostało mi jeszcze do pokrojenia ,jakieś 2 kg.

://www.fotosik.pl/zdjecie/6ff09c1516fe6223]Obrazek[/URL]

Obrazek
Gar podduszonej pigwy i brytfanka śliwek , jutro połączę i podduszę

Obrazek
Z rozpędu upiekłam jeszcze bułeczki ;:306

-- 22 lis 2018, o 22:33 --

aha , zapomniałam pokazać Wam ciekawostkę , otóż zebrałam z młodego krzaka pigwowca owoce przypominające małe dynie .

Obrazek
Babciabenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No mówię ,że orzesz,jeszcze te pigwy?Oj bidaku! A to jakaś odmiana dyniowa?:wit ;:196
Awatar użytkownika
pela11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bożenko , to krzew pigwowca kwitnącego na morelowo i sama jestem zdziwiona ,że owoce mają taki kształt bo takiego jeszcze nie widziałam , ale pigwowce różnią się właśnie kolorem kwitnących kwiatów a potem kształtem , wielkością , lub kolorem dojrzałych owoców .Wróciłam dzisiaj wcześniej z pracy i chyba zaraz przyjmę pozycję horyzontalną .Pozdrawiam ;:167 ;:196
Babciabenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Odmianę masz wyjątkową Elu ! No tak trzeba odpocząć u mnie jest buro zimno wilgotno ,ogólnie ;:222
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”