Pochodziłam sobie po Twoim ogródku, aż mnie wirtualne nogi rozbolały
Kolejny rok zmagań w ogrodzie - 2017
- mandorla
- 200p

- Od: 12 paź 2018, o 21:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Kolejny rok zmagań w ogrodzie - 2017
Witaj, Kasiu!
No i mnóstwo pięknych rzeczy u Ciebie odkryłam oprócz irysów, bo o tych to już wiedziałam... Pochwalę szczególnie powojniki, a i o daliach nie da się nie wspomnieć! Będziesz już w ten weekend wykopywać? Wspaniałe są, ale przyznam ze wstydem, że takie "wykopywalne" rośliny to nie na moje nerwy. Już mi wystarczy grzebania przy cebulach 
Pozdrawiam słonecznie, Ika
- Florian Silesia
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 3 lip 2016, o 19:56
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witaj Kasiu! Nareszcie mogłem się nacieszyć Twoimi daliami
'Lady Darlene', 'Colorado Classic', 'Belle of Barmera' - cudne i pożądane
Inne też zachwycają; jednym słowem - kolekcja jak się patrzy 
Elu te napakowane są niesamowite, ale te skromne też są słodkie
Topmix White

Karłowa niespodziewajka

Lucynko też mam kiepskie warunki przechowywania, ale jakoś kombinuję
Warto. Tyle koloru, ile teraz dają, wynagradza wszelkie trudy.
Cudna dalia anemonowa Rock Star

Creme de Cassis

Ika powojników mało w tym roku pokazałam. Ale za mocno w tym roku nie szalały. Za to teraz jeszcze dwa kwitną
Dalie miałam w ten weekend wykopywać, ale skończyło się na jednej całkiem wyłamanej i jednej, która w ogóle nie wyrosła... Tak pięknie nadal kwitną, ze żal mi się ich zrobiło. Poza tym im dłużej w ziemi tym lepiej dla nich. Tulipany posadziłam w zeszły weekend, mieczyków nie wykopuję...
Jedna z najwytrwalszych dalii w mojej kolekcji - Witteman's Best.

Lake Ontario

Florku te trzy dalie to już klasyka i "must have" u mnie
Ale takich jeszcze kilka, albo kilkanaście, a może nawet kilkadziesiąt bym znalazła
Jamaica

Faraon

Alaska

Tanjoh - obficie kwitnąca dalia, jedna z tych niezawodnych

Nadine Jessie o przecudnym kolorze, którego ani opisać, ani sfotografować sie nie da...

Topmix White

Karłowa niespodziewajka

Lucynko też mam kiepskie warunki przechowywania, ale jakoś kombinuję
Cudna dalia anemonowa Rock Star

Creme de Cassis

Ika powojników mało w tym roku pokazałam. Ale za mocno w tym roku nie szalały. Za to teraz jeszcze dwa kwitną
Jedna z najwytrwalszych dalii w mojej kolekcji - Witteman's Best.

Lake Ontario

Florku te trzy dalie to już klasyka i "must have" u mnie
Jamaica

Faraon

Alaska

Tanjoh - obficie kwitnąca dalia, jedna z tych niezawodnych

Nadine Jessie o przecudnym kolorze, którego ani opisać, ani sfotografować sie nie da...

- christinkrysia

- Od: 26 maja 2006, o 18:37
Kasiu ubiegłoroczna jesień dla dali szczególnie ważna i mile widziana bo susza nie tylko wytrzymała kwitnienie ale i wpłynęła na wielkość kłączy.
"Karłowa niespodziewajka" intensywnie pomarańczowa az w oczy razi. Ładnie wysycony kolorek choć jedna z tych nn-nek wcześniej pokazywanych tez pomarańczowa.
Cudowne kolory i to w listopadzie ...
"Karłowa niespodziewajka" intensywnie pomarańczowa az w oczy razi. Ładnie wysycony kolorek choć jedna z tych nn-nek wcześniej pokazywanych tez pomarańczowa.
Cudowne kolory i to w listopadzie ...
- mandorla
- 200p

- Od: 12 paź 2018, o 21:53
Bardzo dobrze, że nie wykopałaś jeszcze dalii, przecież to by była istna zbrodnia na takich pięknych krzaczkach! Fajne takie kwitnienia w połowie listopada...
U mnie jeszcze tylko jedna chryzantemka kwitnie i różane ostatki.
Słabo kwitły powojniki, mówisz... A-ha! To aż się będę bała patrzeć, kiedy będą kwitły obficie
Słabo kwitły powojniki, mówisz... A-ha! To aż się będę bała patrzeć, kiedy będą kwitły obficie
Pozdrawiam słonecznie, Ika
- Margo2

- Od: 8 lut 2010, o 12:14
U mnie nadal dalie słabo kwitną. Mam tylko jedną niezawodną
Mimo to nie tracę nadziei, że w przyszłym roku bedzie lepiej.
Nawet kupiłam 2 kolejne z wyprzedazy.
Mimo to nie tracę nadziei, że w przyszłym roku bedzie lepiej.
Nawet kupiłam 2 kolejne z wyprzedazy.
-
plocczanka
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 31 lip 2014, o 21:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nacieszyłam oczy kolejną porcją pięknie kwitnących dalii.
Dziękuję, Kasiu, za ich prezentację.
Jednak u Ciebie nie tylko dalie są do podziwiania,
jeszcze całe mnóstwo różnorodnego kwiecia zdobi ogród.
Moja działka już szarobura i tylko kolorowe liście leżące na rabatach z jednej strony ożywiają widok, z drugiej wprowadzają nostalgiczne odczucia.
Dziękuję, Kasiu, za ich prezentację.
Jednak u Ciebie nie tylko dalie są do podziwiania,
Moja działka już szarobura i tylko kolorowe liście leżące na rabatach z jednej strony ożywiają widok, z drugiej wprowadzają nostalgiczne odczucia.
- Florian Silesia

Kasiu, 'Nadine Jessie' rzeczywiście pięknie się prezentuje w ogrodzie! Ten kolor trudno uchwycić w obiektywie.
'Tanjoh' pięknie mi kwitnie do teraz ale jest bardzo wiotka. U Ciebie też tak? Praktycznie nie sposób jej ściąć do bukietu, a szkoda.
I chyba straciłem 'Jamajkę' a to jedna z moich najstarszych dalii
Nie zakwitła ale zobaczę przy wykopywaniu, czy coś zostało.
'Tanjoh' pięknie mi kwitnie do teraz ale jest bardzo wiotka. U Ciebie też tak? Praktycznie nie sposób jej ściąć do bukietu, a szkoda.
I chyba straciłem 'Jamajkę' a to jedna z moich najstarszych dalii
Dzisiaj rano zastałam takie widoki

Godzinę później zamiast dalii była już tylko smętna, brunatna masa... No i zaczęły się wykopki.
Gosiu na pewno będzie lepiej
Dalie muszą znaleźć swoje miejsce - czasem wystarczy posadzić metr dalej i już zupełnie inaczej rośnie.
Linzer Klankwolke

NN

Lucynko u mnie też już zrobiło się buro niestety. Na niektórych rabatach jeszcze aksamitki i lwie paszcze królują i dają trochę koloru.
Ada's Attraction

Carribean Fantasy

Gallery Rivera - karłowa czerwoniutka - tu już w barwach jesiennych

Florku na początku nie jest taka wiotka. Z czasem nabiera wiotkości, ale zawsze coś tam do bukietu udało mi się znaleźć. A czy Hapet Genesis u Ciebie też ma takie kiepskie przyrosty? U mnie wygląda prawie tak samo jak na wiosnę, kiedy ją zakopywałam...
Gallery Art Nouveau

siewka 1/2017 - całkiem udana, trzymała się prościutko do samego końca bez żadnych podpórek, no i owady ją uwielbiają

Godzinę później zamiast dalii była już tylko smętna, brunatna masa... No i zaczęły się wykopki.
Gosiu na pewno będzie lepiej
Linzer Klankwolke

NN

Lucynko u mnie też już zrobiło się buro niestety. Na niektórych rabatach jeszcze aksamitki i lwie paszcze królują i dają trochę koloru.
Ada's Attraction

Carribean Fantasy

Gallery Rivera - karłowa czerwoniutka - tu już w barwach jesiennych

Florku na początku nie jest taka wiotka. Z czasem nabiera wiotkości, ale zawsze coś tam do bukietu udało mi się znaleźć. A czy Hapet Genesis u Ciebie też ma takie kiepskie przyrosty? U mnie wygląda prawie tak samo jak na wiosnę, kiedy ją zakopywałam...
Gallery Art Nouveau

siewka 1/2017 - całkiem udana, trzymała się prościutko do samego końca bez żadnych podpórek, no i owady ją uwielbiają

- Elizabetka
- Przyjaciel Forum

- Od: 4 lip 2006, o 20:04
Kasiu ta sieweczka z ostatniego zdjęcia przepiękna.
Masz może nasionka
Masz może nasionka
- Florian Silesia

Może w następnym sezonie 'Tanjoh' będzie lepsza u mnie
'Hapet Genesis' jeszcze nie wykopywałem. Natomiast pięknie się sadzonkuje z pędów więc nawet bez przyrostów mam jej dużo.
Natomiast 'Ada's Atraction' wciąż bez przyrostów. Jeśli nie uda się jej rozmnożyć z pędów - będzie po niej
Nie wiem, czy masz jeszcze 'Bojas Farm', którą dzieliłaś się ze mną. Wg mnie to 'Show'n Tell'
'Hapet Genesis' jeszcze nie wykopywałem. Natomiast pięknie się sadzonkuje z pędów więc nawet bez przyrostów mam jej dużo.
Natomiast 'Ada's Atraction' wciąż bez przyrostów. Jeśli nie uda się jej rozmnożyć z pędów - będzie po niej
Nie wiem, czy masz jeszcze 'Bojas Farm', którą dzieliłaś się ze mną. Wg mnie to 'Show'n Tell'
Elu no tylko nasionka Ci w głowie
A tak serio, to nie zbieram nasion z dalii. Siewki u mnie to samosiejki, ale ostatnio ich mało, bo moja mama biega z nożyczkami i obcina wszystkie przekwitłe kwiaty 
Ta wygląda mi na Seattle

Hapet Bordeaux

Florku Boja's Farm padła tej wiosny. Show'n'Tell straciłam poprzedniego roku, więc nawet porównać nie mogę. Z tego co się zorientowałam Boja's Farm jest bardziej uporządkowana. Na pierwszych kwitkach trochę jej sie płatki wyginały, ale potem już równo leżały. Natomiast Show'n'Tell jest taka bardziej rozczochrana i płatki jej się krzyżują.
Gardaia

York and Lancaster

Explosion

Nie jestem pewna, ale ta wygląda na Lambadę

Ta wygląda mi na Seattle

Hapet Bordeaux

Florku Boja's Farm padła tej wiosny. Show'n'Tell straciłam poprzedniego roku, więc nawet porównać nie mogę. Z tego co się zorientowałam Boja's Farm jest bardziej uporządkowana. Na pierwszych kwitkach trochę jej sie płatki wyginały, ale potem już równo leżały. Natomiast Show'n'Tell jest taka bardziej rozczochrana i płatki jej się krzyżują.
Gardaia

York and Lancaster

Explosion

Nie jestem pewna, ale ta wygląda na Lambadę

-
plocczanka
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 31 lip 2014, o 21:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Bardzo mi się podobają takie upudrowane mrozem kwiaty!
Śliczne dalijki!
Wszystkie.
Dobrego weekendu, Kasieńko
Śliczne dalijki!
Dobrego weekendu, Kasieńko
- Florian Silesia

Tak, mi też to wygląda na 'Seatle'. Piękna odmiana!
Jeszcze raz przyjrzałem się zdjęciom w necie 'Boja's Farm'. Zdecydowanie przeważa kolor czerwony a żółty tylko na końcówkach. U 'Show'n Tell' żółty z czerwonym jest przemieszany i tak jak piszesz - płatki bardziej rozczochrane. Więc to upewnia mnie, że domniemana u mnie 'Boja's Farm' jest odmianą 'Show'n Tell'
Jeszcze raz przyjrzałem się zdjęciom w necie 'Boja's Farm'. Zdecydowanie przeważa kolor czerwony a żółty tylko na końcówkach. U 'Show'n Tell' żółty z czerwonym jest przemieszany i tak jak piszesz - płatki bardziej rozczochrane. Więc to upewnia mnie, że domniemana u mnie 'Boja's Farm' jest odmianą 'Show'n Tell'