Pod Dębem ;)

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
DzonaK

Re: Pod Dębem ;)

Post »

:wit

Dziś zimno i nie przyjemnie na dworze .
Wczoraj naszło mnie na przemyślenia i doszłam do wniosku , że popełniłam niewybaczalną gafę . :shock: Mianowicie szykuję rabatę powysadzałam , po wysiewałam i posadziłam miskanta olbrzymiego w takim miejscu , że jak słońce będzie w południe świeciło to on całkowicie zasłoni całą rabatę . Muszę go przesadzić koniecznie bo byliny potrzebują słońca ,a on skutecznie im je zasłoni . Ale już chyba zrobię to na wiosnę , bo obawiam się że teraz mu zaszkodzę .Zaraz trzeba go zabezpieczyć , a nie przesadzać kolejny raz .
Wczoraj prawie cały dzień wycinaliśmy drzewa , które nie miały ani owoców , ani liści więc trzeba było je usunąć . Niestety nie skończyliśmy wszystkiego bo dzień jest krótszy niż zwykle .

kania Kasiu liści jest ogrom zerknij na zdjęcie poniżej znowu pospadały i roboty co niemiara . Liście z dębu wolno się rozkładają i jest ich zbyt dużo żeby je ładować w worki więc będą na swoim prywatnym kompoście i niech sobie leżą nawet i trzy lata . Będę musiała pogadać z nadleśnictwem o pozwolenie na wywóz liści do lasu bo jest ich zbyt dużo żeby kompostować . Jeszcze jedyne co to może kupię proszek na kompost i wysypię , może dzięki temu szybciej się przerobią . Albo wyciągnę kosiarkę do trawy i je zmieli wtedy będą mniejsze kawałki .
Kasiu zgadza się forum daje nam ogromną wiedzę ja w ciągu tych dwóch miesięcy bardzo dużo się już nauczyłam i na pewno nie jedno jeszcze się dowiem .
plocczanka Lucynko czytałam właśnie , że większość kwiatów potem nie powtarza tych samych cech , ale to nawet fajnie , uwielbiam niespodzianki wtedy radość jest jeszcze większa ;:138

Igala dobry pomysł z tą kosiarką bo to chyba szybciej idzie i mniej liści tak zamierzam zrobić teraz bo jest ich zbyt wiele .Ten kompost z liści to raczej taki dodatek , jest też drugi ten bardziej pożyteczny , trawa i odpady z domu .

pela11 Elu nie trzeba już nic szczepić w brzozowym lasku . W tym roku zebrałam pokaźną ilość koźlarzy . Teraz nie wiem czy zostawić to tak jak jest czy chociaż raz w roku tam skosić , trawa jest dosyć wysoka co utrudnia tam chodzenie , a też myślałam żeby pod drzewami gdzieniegdzie posadzić hosty i teraz sama nie wiem co mam robić , bo zależy mi na tym , żeby co roku zbierać grzyby .

stasia_ogrod Stasiu dokładnie tyle że kiedyś czasy były inne , można było palić ogniska do woli , cieszyć się kiełbaskami z ogniska a teraz kary poganiają kary i jak tu żyć .
Właśnie mi mój Robert uświadomił , że syn na czele z kotem zrobią mi porządek w rozsadach . Jeśli nie dopilnuję to trudno na rynku kupię rozsady :tan .
Zobacze na wiosnę jak będą wyglądały liście szafirka , jak będą brzydkie to zrobię tak jak radzisz . Dziękuję ;:196

Iwonka1 Iwonko o tych garbnikach w liściach dębu to wiem już czytałam na ten temat . Z drugiej strony jestem akwarystką więc na forach temat liści jest mi znany bo sama stosowałam do akwarium w momencie jak pojawiała się ikra narybku , stosuję się je po to żeby nie pleśniała , takie samo zastosowanie maja liście ketapangu . Co do ogrodu tak mówiąc szczerze to aż tak na nich mi nie zależy więc pomyślę o tym żeby uzyskać zgodę od nadleśnictwa na wywóz ich do lasu .
Jeśli chodzi o jeżówki będę uradowana z każdej jaka by nie była , uwielbiam niespodzianki :tan

Margo2 Gosiu o stole już nawet pomyślałam :lol: i nie tylko , zrobię sobie własny kącik do pracy :wink: żeby było wygodnie . Uwielbiam ręczne roboty więc skrzynki donice z betonu będę chciała sobie trochę naszykować . :D

Wczoraj trochę przerzedziłam przed ogródek , zastanawiam się nad wycięciem tui , które tam są bo całkowicie zasłaniają słonce a chce posadzić tam jakieś byliny . W tym gąszczu natknęłam się na takie drzewko jest nawet ładne , ale nie wiem co to jest

Obrazek

A taki bałagan mam do sprzątania na działce po niedzieli :shock: :(

Obrazek
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Joasiu to 'drzewko" to żywotnikowiec japoński (Thujopsis dolabrata)...
Taki "bałagan" jak u Ciebie chyba jeszcze w wielu ogrodach króluje..taki m.in.urok jesieni. ;:108

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
DzonaK

Post »

Maryniu dziękuje za podpowiedź odnośnie żywotnika :wink:

Taki dziś piękny poranek był na niebie

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja nawet nie grabię liści, same wiosną znikają.
Do kompostu wrzucam wszystko, co organiczne, po kilku latach i tak się przerobi :)
Faktem jest, że większość roślin, jakie posiadam, dobrze czuje się w środowisku leśnym, więc liście na ziemi, czy w kompoście zupełnie niczemu nie przeszkadzają.
Jednak z dużego dębu, czy orzecha jest ich bardzo dużo, więc jeżeli chcemy pod takim drzewem mieć rabatę, to warto przynajmniej część tych liści sprzątnąć.
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
Awatar użytkownika
Ketmia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 cze 2006, o 10:57

Post »

Przepiękne zdjęcia! ;:167
Właśnie za chwilę łapię za grabie. Tylko liści u mnie trochę mniej! :)
pozdrawiam, Ela
Mój zielony zakątek
DzonaK

Post »

Madziagos akurat spod dębu i orzecha muszę grabić tu jest trawnik dla dzieci do zabawy i rabaty , a reszta zostaje tak jak jest za dużo by było grabienia i liści .

Ketmia ja niedawno wróciłam z ogrodu zgrabiłam te liście większość wywiozłam razem z moim małym pomocnikiem i trochę zostało bo pomocnik się zmęczył i poszedł spać :lol:
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Liście z orzecha i dębu wygrab nie dawaj ich na kompost najlepiej je spalić.
Resztę liści z drzew owocowych, krzewów ozdobnych możesz zostawić na rabatkach, będą one służyły za ściółkę i chroniły przed mrozami. Do wiosny część się rozłoży, a resztę usuniesz i na kompost.
Piękne zdjęcia poranku, to chyba już ostatnie takie ładne dni, idzie w końcu prawdziwa dżdżysta jesień z chłodem, deszczami i wiatrami, oczywiście obowiązkowo z porannymi przymrozkami.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
ed04
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 5 mar 2017, o 14:48

Post »

Bardzo fajny "leśny" ogród i zarazem zadbany. Rosną u Ciebie w ogrodzie grzybki?.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
DzonaK

Post »

korzo_m z owocowych wszystko zostaję , natomiast dąb i orzech są na oddzielnej kupce nie na głównym kompoście bo wiem , że się nie nadają . Po nowym roku będziemy kupować przyczepkę to na przyszły sezon liście będziemy wywozić do lasu za pozwoleniem od nadleśnictwa oczywiście . Bo jeżeli będziemy co roku je zbierać na działce to się zasypie cała :shock:

Ed jeszcze daleko do dbałości wszędzie leżą ścięte gałęzie które trzeba przerobić , dużo jeszcze jest do wycięcia , masa pni z którymi nie wiem co mam zrobić , próbowałam wykopać z marnym skutkiem . Część okryłam liśćmi , zaleję porządnie woda i zakryję czarną folią , żeby ograniczyć światło i powietrze , gdzieś wyczytałam że tak się robi żeby grzyb je zjadł .
Grzybów nazbierałam u siebie w ogrodzie dosyć sporo na święta starczy a i zupka grzybowa już była . Piękne koźlarze u mnie się pokazały i nawet wszystkie zdrowe ;:oj To tylko dwa zdjęcia a było ich dużo więcej nie mieściły się w kadr ;:306

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2012, o 19:25

Post »

Wow ;:oj cudne grzybki oraz zdjęcia. :!: Fajnie,że mały juz zdrowy i zapomniał o tych ..samolotach i może ci nawet pomagać! :D
Zaciekawiłaś mnie tym cyt " Uwielbiam ręczne roboty więc skrzynki donice z betonu będę chciała sobie trochę naszykować . :D "
świetny pomysł; ja mam kawałki drewna i też marze o drewnianych pojemnikach ale nie mam pojecia jak to zrobić. Chyba zapytm szwagra,
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
DzonaK

Post »

Igala co do skrzynek to dostała takie po jabłkach można je tez zakupić na internecie . Wyszlifowałam je i na razie powędrowały na strych żeby nie zamokły . Na wiosnę je pomaluję wyłożę folią ziemia i można sadzić kwiaty , zioła a nawet warzywka . Ja przeznaczę na kwiaty jedna na zioła pójdzie . Z betonu jest bardzo prosto zrobić wpisz na yb doniczki z betonu to ci wyskoczy dużo filmików . Ogranicza nas tylko fantazja ;:306
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2009, o 10:09

Post »

Grzybki wyglądają niezwykle smakowicie. A działka wcale nie wygląda na zabałaganioną. Pięknie masz!
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Pozdrawiam :) - Kasia
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Joasiu
Przeczytałam całą Waszą historię w nowym miejscu od początku. :D
Super sobie radzicie. Nie jest łatwo zadecydować co zostawić a co usunąć po poprzednikach.
Ale Ty masz swoją koncepcję ogrodu i będę z ciekawością podglądać. :D
Już wprowadziłaś sporo fajnych zmian. :D
Napisałaś ,że nie lubisz tulipanów. Kiedyś nie cierpiałam róż i lilii :shock:
Teraz mam ich pełno :lol:
Widzę ,jak się wciągasz w temat ogrodowy :D
Podziwiam ,że przy małym dziecku możesz tyle pracować w ogrodzie.
A z tym samolotem to normalne, mój Tato , jako brzdąc stracił mowę na jakiś czas, gdy się przestraszył czegoś podobnego ,potem przeszło.
Kurczaczki z liśćmi mamy podobny problem - od orzecha.
Z paleniem trzeba uważać, musi być 100 m. od budynków.
Chciałam zapytać o sąsiadów, macie to szczęście w miarę ok. ich mieć :?:
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Joasiu ale u Ciebie cudne obrazki :D Liści masz sporo do grabienia. Słyszałam, że niektórzy mają odkurzacze do liści ,ale pewnie to do małych ogródków.
Mój tato dwa dni temu był w lesie i przywiózł bardzo szczęśliwy kanie.Miał na nie ogromny apetyt.
Mi się marzy taki stół z prawdziwego zdarzenia do robienia sadzonek i przekładania doniczek ;:170

Buziaki i miłego dnia ;:3
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Pięknych kozaków z własnego ogrodu zazdroszczę u nas tylko przysłowiowe "psiaki" wyrastają.
Pomysł z wywozem tych liści super. Gałązek po cięciu nie wyrzucaj, można je rozdrobnić i będzie służyła na rabatkach jako super ściółka.
Wiosną czeka was wiele niespodzianek, jak rośliny zaczną rosnąć to wtedy zobaczysz co można pozyskać, poprzesadzać, nawet po starych właścicielach możesz znaleźć rarytaski. Oby tylko śmieci nie było, ja tak miałam przy każdym ruszeniu łopata wykopywałam paskudne niespodzianki.
Jesień, zima to czas na plany, wyznaczanie nowych rabatek, jak tylko pogoda pozwoli możesz w tych miejscach zdejmować darń, przekopać, to miejsce okryć kartonami tekturowymi, wtedy tak chwasty nie rosną, a do wiosny tektura się rozłoży. Życzę powodzenia, wytrwałości. O chryzantemy na wiosnę się upomnij.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”