Powrót na główną stronę Forum.

Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
Opryskiwacz
* Rejestracja    * Pomoc   * Wyszukiwarka    * Zaloguj 
   ::  Koronawirus - Licznik ::     ::  Koronawirus (bez Chin) ::    

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 447 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...        1 ... 23, 24, 25, 26, 27  
Autor Wiadomość
toldi
 Tytuł: Re: Wino z winogron
PostNapisane: 21 wrz 2018, o 18:29 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 1315
Skąd: Łódź

 1 szt.
Skąd się biorą pomysły z dodawaniem wody do winogron? Wodę dodaje się po to, aby w przypadku bardzo kwaśnych owoców zrównoważyć ilość cukru do kwasu i oczekiwanej mocy wina. Zawartość kwasu w winie powinna się wahać między 6-9 g/l. Popularne odmiany na wino Rondo czy Regent mają średnio 7g/l. Lato było słoneczne więc i cukru więcej w owocach.

_________________
Pozdrawiam. Jacek :uszy


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Jaca03
 Tytuł: Wino gronowe
PostNapisane: 11 lis 2018, o 10:38 
Offline
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Postów: 2

 0 szt.
Czy do wina trzeba dodawać chemii? Zrobiłem pierwsze swoje wino. Wyklarowac się pięknie samo i mam dylemat. Trzeba dodać jakąś chemię? Czy zakorkowac i odstawić na lata...


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
toldi
 Tytuł: Re: Wino z winogron
PostNapisane: 11 lis 2018, o 11:48 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 1315
Skąd: Łódź

 1 szt.
Z korkowaniem wina które niedawno skończyło fermentację jest zawsze ryzyko, że fermentacja po zakorkowaniu w butelkach może się wznowić w niewielkim stopniu a to może powodować, że butelki strzelają. Można ubić drożdże pirosiarczynem ale zdrowiej i ekologicznie jest butelki zapasteryzować w temp ok 75* ok 20-25 min. Butelki korkowane ale nie lakowane. Pasteryzacja zapobiega też psuciu się wina powodowanego przez drobnoustroje.

_________________
Pozdrawiam. Jacek :uszy


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
malopolanin
 Tytuł: Re: Wino z winogron
PostNapisane: 11 lis 2018, o 13:16 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 419
Skąd: Małopolska

 więcej niż 1 szt.
Tutaj artykuł w pdf: sigma-not.net/download.php?token=x705f7c46d2e6812d2897c5c09a1f0669
w nim opinia na temat pasteryzacji.


Góra   
  Zobacz profil      
 
toldi
 Tytuł: Re: Wino z winogron
PostNapisane: 11 lis 2018, o 18:40 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 1315
Skąd: Łódź

 1 szt.
To nie opinia o pasteryzacji tylko artykuł sponsorowany producenta aparatury filtracyjnej. W literaturze dotyczącej produkcji win metodami nie przemysłowymi panuje opinia , że pasteryzacja mało, że nie szkodzi, ale niektóre wina ciężkie deserowe zyskują na smaku. Ciekawe jak metodą filtracji membranowej wytworzyć warunki do utleniania estrów które są odpowiedzialne za bukiet smakowo zapachowy wina. Zalecane przy każdym obciąganiu wina napowietrzenie go stosownie do jego charakteru daje niewielkie ilości tlenu potrzebne do jego dojrzewania. Oczywiście można to wszystko pominąć filtracją, ale czy aby bez strat, nie mnie o tym sądzić. Jest jeszcze stosowana metoda pasteryzacji w niskiej temperaturze bardziej kłopotliwa, podgrzewania rozlanego wina do ok 50*C przez dwie godziny. Osobiście ja stosuje.

_________________
Pozdrawiam. Jacek :uszy


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
brunio
 Tytuł: Re:
PostNapisane: 20 wrz 2019, o 07:47 
Offline
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Postów: 1

 0 szt.
kasia151519 napisał(a):
Dziękuję za wskazówki.W tym roku już trudno,jakie wyjdzie takie wyjdzie,ale w przyszłym będę mądrzejsza Dzisiaj dodałam następne 3 kg cukru i 8l wody.Az się boję bo robię pierwsze w swoim życiu winko.Pozrawiam

Spróbuj to:
http://ppawlukowicz.zut.edu.pl/fileadmi ... ocwina.htm


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
kaLo
 Tytuł: Re: Wino z winogron
PostNapisane: 20 wrz 2019, o 18:31 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 11300
Skąd: Pionki pow.radomski

 1 szt.
Od lat wino ze swoich winogron robię bez dodatku drożdży sklepowych. Fermentują bardzo równo, zwykle dociągają do 12% a bywa i więcej, nie ma problemów z klarowaniem. Matkę można zrobić z rodzynek albo sposobem mojego dziadka wziąć do słoiczka trochę malin, łyżkę cukru i przegotowanej chłodnej wody tyle aby je pokryła. Po 2 dniach najpóźniej jest gotowa.


Góra   
  Zobacz profil      
 
Marcinklin
 Tytuł: Pomoc z winkiem
PostNapisane: 20 wrz 2019, o 19:54 
Offline
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Postów: 5

 0 szt.
Witam, mam pytanie odnośnie wina bo trochę nakiepściłem.
Zacznę od początku.
Posiadam balon 15l.
Wino zacząłem robić 07.09.2019 r. Winogrona białe ok. 5,5kg co dało równe 5l zgniecionego moszczu, który miał 13 Blg.
Dodalem do tego 4,5l wody i 2kg cukru co dało 20 Blg na start fermentacji.
Drożdże jakie dodałem zgodnie z instrukcją to te w płynie Biowin uniwersalne + pożywka.

Wino pracowało dobrze, po 5 dniach (12.09.2019) dodałem syropu cukrowego w proporcji 0,5l wody + 0,5kg cukru... I tu zaczyna się problem bo przed dodaniem cukru zapomniałem sprawdzić stopnia Blg! Winko już wtedy zaczęło pracować wolniej, a gdy próbowałem w smaku było mocno wytrawne. Ale dobra, poczekalem jeszcze 5 dni i 17.09.2019r. dodałem kolejne 0,5kg cukru rozpuszczone w na stawie i w tym czasie wywaliłem już owoce, umyłem balon piro i przelałem nastaw, który miał ok 6Blg i całość nastaw równe 9,5L(Bałem się dosypac więcej cukru). W smaku już nie było takie wytrawne, troszkę słodsze. Wcale nie takie złe.

Moje pytanie brzmi ile mniej więcej może mieć % teraz ten nastaw? Jeżeli 20Blg przerobiło to te 10% na pewno ma, później jak dodawalem po 2x 0,5kg cukru to ile % to da? Bąble w rurce idą dokładnie co 50 sekund. Dosypać jeszcze cukru i sprawdzić czy ruszy fermentacji bardziej?
Kiedy mogę dosłodzic wino, jeżeli okaże się mało słodkie?

Proszę o pomoc.
Pozdrawiam Marcin


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Malwa76
 Tytuł: Re: Wino z winogron
PostNapisane: 20 wrz 2019, o 20:05 
Offline
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Avatar użytkownika
Postów: 19
Skąd: Dolnośląskie

 1 szt.
Witam!
ja też kilkakrotnie robiłam wino z dzikich ciemnych winogron -nie bawiłam się w jakieś tam gniecenie tylko wsypywałam całe ,jak miałam maliny,lub jeżyny to też dodawałam +woda (tak ,aby przykryć owoce do np. 3/4gąsiora )wodę przegotowaną mieszałam z cukrem -jak wystygła zalewałam no i ważne aby ustawić w ciepłym miejscu -po skończonej fermentacji -ściągałam gotowe wino -jeżeli było mało słodkie dosładzałam i musiało się dalej klarować(już bez owoców) -dopiero po klarowaniu ściągałam do butelek -zawsze wychodziło
superowe ;:215

_________________
Piękne jest to, co podoba się całkiem bezinteresownie... Immanuel Kant


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
kaLo
 Tytuł: Re: Wino z winogron
PostNapisane: 20 wrz 2019, o 22:11 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 11300
Skąd: Pionki pow.radomski

 1 szt.
Marcinklin z tego co podałeś wynika, że wino wyszło b. mocne. Średnia wydajność moszczu to 65% czyli z 5 l. miazgi mogłeś otrzymać 3,25 l soku . Po odjęciu 3 stopni na niecukry do nastawu weszło ok. 325 g cukru. Dodatkowo 5 l wody i 1,8 l cukru ( 1kg to 0,6 l) . W nastawie zostało jeszcze 60 g/l cukru czyli na alko zostało prerobione 3,325 -0,57kg = 2,755 kg z którego powstało 1,62 l 100% alko co dało 17 %. Sporo.


Góra   
  Zobacz profil      
 
Marcinklin
 Tytuł: Re: Wino z winogron
PostNapisane: 21 wrz 2019, o 07:13 
Offline
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Postów: 5

 0 szt.
Dziękuję za odpowiedź. Co w tym wypadku było by najlepsze? Zostawić wino tak jak jest na cichą fermentację czy dodać jakąś ilość samej wody?

Pozdrawiam
Marcin


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
kaLo
 Tytuł: Re: Wino z winogron
PostNapisane: 21 wrz 2019, o 08:12 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 11300
Skąd: Pionki pow.radomski

 1 szt.
Zostaw na cichą. Nastaw jest już i tak mocno rozcieńczony i wino może wyjść "puste" . Może trzeba będzie odrobinę dokwasić kwakiem cytrynowym ale to już zależy od osobistego smaku.


Góra   
  Zobacz profil      
 
Marcinklin
 Tytuł: Re: Wino z winogron
PostNapisane: 21 wrz 2019, o 10:21 
Offline
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Postów: 5

 0 szt.
Dobrze, dzięki za info. A ewentualnie dosłodzic dla smaku mogę dopiero po wyklarowaniu wina czy wcześniej?

Pytanie jeszcze kiedy będę wiedział, że drożdże już skończyły swoją pracę? Muszę je zabić piro?


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Marcinklin
 Tytuł: Re: Wino z winogron
PostNapisane: 24 wrz 2019, o 06:36 
Offline
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Postów: 5

 0 szt.
Czy w takim stanie osadu na spodzie nastaw nadaje się już na zlanie znad osadu?
Obrazek

Obrazek


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
kaLo
 Tytuł: Re: Wino z winogron
PostNapisane: 24 wrz 2019, o 07:50 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 11300
Skąd: Pionki pow.radomski

 1 szt.
Jeżeli już słabo bąbelkuje to można dokonać pierwszego obciągu. Jak zasiarkujesz teraz ( min. 2g pirosiarczynu/10 l ) to fermentacja ustanie, jeżeli nie to w czasie dofermentowania alkohol może jeszcze wzrosnąć o 1-2% jak będzie jeszcze trochę cukru.


Góra   
  Zobacz profil      
 
Marcinklin
 Tytuł: Re: Wino z winogron
PostNapisane: 2 paź 2019, o 18:55 
Offline
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Postów: 5

 0 szt.
Winko po obciagu znad osadu od ponad tygodnia już nic nie bąbluje. Wczoraj korek podniosłem, żeby powachac i pachnie normalnie. Nic się z winem nie stanie? Nie zoccieje?


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
l4rm3s
 Tytuł: Re: Wino z winogron
PostNapisane: 16 paź 2019, o 20:17 
Offline
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Postów: 1

 0 szt.
Witam. Zrobilem dwa nastawy z winogrona ciemnego. Dwa wiadra po 35l kazde. Dalem po 15 kg owocow 12-13l wody. Cukru po 5 kg. Winogrono bylo dosyc kwaskowe. Do tego troche drozdzy z biowin plus pozywka i z witamina b. Otoz mijaja dwa tyg. I jedno wiadro systematycznie bulgota, wszystko wyglada w porzadku,natomiast drugie stoi w miejscu. Na poczatku spienilo sie widac bylo jakby sie cos ruszalo, na rurce nie widzialem zadnej reakcji. Po otworzeniu wieczka,czuc jakby fermentacje, jest slodkie,tylko dlaczego nic nie bulgota? Po zamieszaniu, rurka szaleje bulgocze jak gotujaca sie woda i po chwili cisza. Zastanawiajace jest to dla mnie, poniewaz w obydwoch nastawach wszystkiego bylo dokladnie tyle samo. Piwnica temp. Ok 18 nastaw ktory pracuje jest "goły", ten nierobiacy okryty na pewno temp jest wyzsza,a mimo to nic. Jakies porady? Poczekac? Dodac drozdzy?/

Proszę pisać używając wszystkich polskich znaków. Kolejne tak niechlujnie napisane posty zostaną usunięte. szarotka66


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 447 ]  Idź do strony nr...        1 ... 23, 24, 25, 26, 27  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


    |    Kto przegląda ten dział ?

Przeglądają dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 30 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
| Polityka cookies. |  Polityka prywatności. |  * Witryna używa cookies.    Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *