Mam jeszcze pytanie, bo mowa była w Twoim wątku o jakichś czarnych hiacyntach. Zakwitły? Możesz je pokazać ? Jestem bardzo zaciekawiona
Szaleniec hobbysta - uprawa roślin cebulowych
- ewaidc1198
- 200p

- Od: 21 cze 2006, o 13:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Szaleniec hobbysta - uprawa roślin cebulowych
Przeczytałam cały Twój wątek i podziwiam pracowitość. Jesteś hobbystą , który potwierdza zasadę, że to tylko taka gadka , że sadzi się kilka rzędów
a potem to przechodzi w kilka arów i może więcej jeśli jest miejsce . Każdy z nas zakręconych ogródkowo tak ma
Mam jeszcze pytanie, bo mowa była w Twoim wątku o jakichś czarnych hiacyntach. Zakwitły? Możesz je pokazać ? Jestem bardzo zaciekawiona
Wykazujesz moc w dążeniu do efektu. Kawał pola pięknie utrzymane i użytkowane . Chcę zobaczyć to pole w trakcie kwitnienia kwiatów . Wiele się dowiedziałam czytając Twój watek. W przyszłym roku będę chyba tylko oglądała cudze ogrody . Moje lilie i korony tuż, tuż przed kwitnieniem . Nie wiem co się dzieje .
- grzes993
- 200p

- Od: 24 wrz 2015, o 20:36
- Kontakt:
Skończyło się na 170 sztukach Tarda. Myślałem, że upoluję jeszcze Little Beauty ale niestety nigdzie nie znalazlem.
@ewaidc: "czarne" hiacynty owszem zakwitły bardzo ładnie ale były w tym roku zdziesiątkowane przez choroby, dlatego zdecydowalismy się na rozmnożenie całości kosztem sprzedazy. Zdjęcia miałem na laptopie który odmówił posłuszeństwa dlatego trzeba poczekać co najmniej do przeszłego roku.
Anna: zapraszam do oglądania ogrodu na żywo
Cały czas sciółkujemy pole. Pogoda piękna, aż zbyt piekna. Do posadzenia jeszcze jakiś tysiąc hiacyntów "wycinanych" latem, które dadzą życie kolejnemu pokoleniu kwiatów.
@ewaidc: "czarne" hiacynty owszem zakwitły bardzo ładnie ale były w tym roku zdziesiątkowane przez choroby, dlatego zdecydowalismy się na rozmnożenie całości kosztem sprzedazy. Zdjęcia miałem na laptopie który odmówił posłuszeństwa dlatego trzeba poczekać co najmniej do przeszłego roku.
Anna: zapraszam do oglądania ogrodu na żywo
Cały czas sciółkujemy pole. Pogoda piękna, aż zbyt piekna. Do posadzenia jeszcze jakiś tysiąc hiacyntów "wycinanych" latem, które dadzą życie kolejnemu pokoleniu kwiatów.
- ewaidc1198
- 200p

Grzesiu ! Czy na 19 str wątku na ósmym zdjęciu ta ciemna plama to te czarne hiacynty, to ich kolor ?
U nas w B...ach są teraz wyprzedaże cebul i w O...I też kupiłam ciekawe .
U nas w B...ach są teraz wyprzedaże cebul i w O...I też kupiłam ciekawe .
Można jeszcze sadzić cebule? Chce zamówić tulipany, krokusy, narcyzy i lilie azjatyckie. Ceny kuszą ale czy warto, nie jest za późno?
- ewaidc1198
- 200p

Ja właśnie dzisiaj sadziłam i jeszcze mam spory zapasik na poniedziałek. Póki ciepło i nie zapowiadają mrozów i ziemia nie jest zmarznięta to moim zdaniem jeszcze się spokojnie ukorzenią, a o to przecież tylko chodzi. 
Tulipany Little beauty w internecie można kupić za 1.38 ( 5szt). wszystko teraz jest bardzo tanie krokusy 10 szt za mniej niż 1 zł.
ewaidc1198 Raz kozie śmierć
zamówiłam kolejne cebulki 
ewaidc1198 Raz kozie śmierć
- grzes993
- 200p

- Kontakt:
@ewaidc1198: tak, ta "czarna plama" to hiacynty Dark Dimension.
@lucyna78: jasne, przy takich temperaturach śmiało można jeszcze sadzić cebulki, spokojnie zdążą się ukorzenić do zimy.
Ja nie zamawiam żadnych cebulek od niesprawdzonych producentów, wg. mnie polski rynek jest bardzo zepsuty.
@lucyna78: jasne, przy takich temperaturach śmiało można jeszcze sadzić cebulki, spokojnie zdążą się ukorzenić do zimy.
Ja nie zamawiam żadnych cebulek od niesprawdzonych producentów, wg. mnie polski rynek jest bardzo zepsuty.
- ewaidc1198
- 200p

O dziękuję Grzesiu. To zdjęcie chyba lepiej oddaje ich kolor. Czy to możliwe, że O...i albo B...a miały tę odmianę ? Gdzieś je widziałam... A może w L...lu, nie pamiętam. Swoją drogą ciekawe co w/w market robi ze swoimi cebulami, bo mieli ich mnóstwo, naprawdę pięknych ale żadnych wyprzedaży nie widziałam. w L..lu własnie kupiłam hiacynty pięć różnych odmian po 16 zł za paczkę 20 szt , to i tak jak w wyprzedaży prawie było.
A co masz na myśli Grzegorz z zepsuciem polskiego rynku cebulowego, że odmiany się nie zgadzają, nawet jak to duże firmy są ?

A co masz na myśli Grzegorz z zepsuciem polskiego rynku cebulowego, że odmiany się nie zgadzają, nawet jak to duże firmy są ?
- grzes993
- 200p

- Kontakt:
Nie ma takiej opcji żeby ta odmiana była w marketach. Gdybym miał je sprzedawać to w cenie 8-10zł/sztuka, to realna cena. Do tego ta odmiana jest trudno dostepna.
Jeśli któryś market miał opakowania ze zdjęciem tej odmiany to na pewno oszustwo.
Polski rynek jest zepsuty tak jak napisałaś, jeśli chodzi o zgodności odmianowe, to jest tragedia. Szczególnie jeśli chodzi o droższe odmiany. Częściowo jest to spowodowane mniej wymagającymi klientami niż np. w Holandii.
Jeśli któryś market miał opakowania ze zdjęciem tej odmiany to na pewno oszustwo.
Polski rynek jest zepsuty tak jak napisałaś, jeśli chodzi o zgodności odmianowe, to jest tragedia. Szczególnie jeśli chodzi o droższe odmiany. Częściowo jest to spowodowane mniej wymagającymi klientami niż np. w Holandii.
- Rennni
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 22 lip 2012, o 21:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Tak samo jest w Republice Czeskiejgrzes993 pisze: Jeśli któryś market miał opakowania ze zdjęciem tej odmiany to na pewno oszustwo.
Jestem leniwa zrobić reklamację u sprzedawcy

Przepraszam za błędy w tekście, ale ja nie jestem z Polski, czytam i rozumiem ale nie mogę napisać tekst ... piszę tylko przez online tłumacza ;-)
- ewaidc1198
- 200p

właśnie znalazłam tego pięknego hiacynta w B... Cena na wyprzedaży 9,99, ciekawe tylko na ile temu sprzedawcy można ufać, różne opinie słyszałam.
- mandorla
- 200p

- Od: 12 paź 2018, o 21:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja mu nie ufam, ma relatywnie sporo pomyłek. Ale jeśli Ci zależy, może warto spróbować - w końcu kto nie ryzykuje ten szampana nie pije 
Pozdrawiam słonecznie, Ika
- ewaidc1198
- 200p

Mandrola ! nie ma pieca, w końcu mogę zaczekać aż Grzesiu będzie sprzedawał. Wolę ,,swoich" wspierać