Problem z marantą i paprocią.

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Fafolak
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 5 lis 2018, o 18:20
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Problem z marantą i paprocią.

Post »

Dobry wieczór wszystkim forumowiczów, jest to mój pierwszy post, więc jeśli zrobiłam coś źle to proszę o poprawienie. ;:124

Znalazłam wyrzuconą marantę(?) i postanowiłam ja odratować, niby jej się nie pogarsza, ale poprawy też nie widzę. Nie puszcza nowych liści. Stoi koło innych marantowatych, ktore maja sie swietnie, więc nie jest to raczej wina środowiska. Proszę więc o zdiagnozowanie biedulki.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Drugi problem to zanokcica, mam ja od maleńkiego, wystrzeliła w przeciągu roku mnóstwo liści i generalnie mimo dziur w niektórych miała się całkiem dobrze, ale ostatnio zaczęły jej brązowieć i zasychać, podobnie jak w marancie. To moja ulubiona roślina dlatego blagam o pomoc...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Problem z marantą i paprocią.

Post »

Przede wszystkim na tym forum przed założeniem nowego wątku korzystamy z wyszukiwarki na górze strony. Mamy osobne wątki poświęcone różnym roślinom.
Po drugie nie jest to maranta, a ctenanthe.
Zapraszam do lektury tego wątku:

viewtopic.php?f=19&t=3536&hilit=Ctenanthe

Znajdziesz wszystkie odpowiedzi na temat uprawy.

Natomiast w kwestii asplenium tutaj:

viewtopic.php?f=19&t=47601&hilit=Asplenium

Obie rośliny wymagają stałej wysokiej wilgotności powietrza.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”