Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 10

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 10

Post »

:wit Witajcie!
Nie wiem, jak mam Was przepraszać za kilkudniowe milczenie. Jestem zdołowana tym, co powinno mnie bardzo cieszyć. Nowym domkiem działkowym, który bardziej mi się kojarzy z jakąś szopostodołą niż domem. Jest wysoki, ale bez sufitu. Posiada dwa "okna", ale takie więcej piwniczne, w dodatku wysoko (za wysoko)usytuowane. Postawiono go nie w tym miejscu, które było dokładnie oznaczone. I z czego się cieszyć?!
Tak to wygląda z zewnątrz:

Obrazek

Obrazek

Konieczne jest wycięcie dużego otworu na porządne okno i zainstalowanie sufitu, bo w stodole to ja mogę tylko na sianie.
Tak więc sprawdziło się przysłowie ludowe i już nigdy więcej nie będę chwaliła dnia przed zachodem słońca, ponieważ rozczarowanie boli baaaaardzo!

Jedyne, co mi dzisiaj poprawiło nastrój, to padający deszcz. Nareszcie! Może uratuje podsychające już rośliny. Tylko ten wiatr nie jest potrzebny, ale skoro tak ma być, to trudno.

Iguniu - dziękuję, kochana. ;:167 Już się uładziło, choć do formy jeszcze mi trochę brakuje, tej psychicznej, fizycznie jest ok.

Danusiu [Danka65] - tak, masz słuszność, za bardzo mi się śpieszyło. ;:108 Teraz sama już nie wiem, po co. I tak nie jestem zadowolona.
Domek byłby nawet ładny, gdyby nie mankamenty, o których wyżej. ;:223

Marysiu [Maska] - skąd wiesz? Tak już mam, że jeśli daję radę sama, to doktorów omijam z daleka. Jak dotąd wystarcza mi dobra i bardzo kompetentna znajoma pani z apteki. ;:303
Dziękuję za dobre życzenia ;:167 , choć co do rozumu, to... czy ja wiem... Człowiek uczy się całe życie, a i tak głupi umiera. ;:131
Co do domku, to czytaj wyżej.

Majeczko - domek też niesympatyczny, ale może jeszcze nie wszystko stracone.
Dziękuję za słowa wsparcia. ;:167 Zdrowie już w pełni. Fizyczne. Psychika nieco bardziej siadła.
A woda już leci. ;:333 Niebiosa się zlitowały nad moimi podsychającymi roślinkami.

Ewelinko - domek czy fajny, to już wiesz, zdrowie przyzwoite, dziękuję. ;:167
A kolorów na działce tyle co kot napłakał, ale zawsze coś. W każdym razie jest co w obiektyw wetknąć. ;:7
Pozdrawiam wzajemnie.

Asiu [DzonaK] - mądry Polak po szkodzie. Choć tak naprawdę to przed szkodą i po szkodzie głupi. ;:306
Domek jaki jest, opisałam wyżej, ale jest też nadzieja na poprawę i byle do wiosny. Dziękuję, kochana. ;:167
M dziękuje i odwzajemnia pozdrowienia. ;:196

Marzenko - dziękuję za dobre słowa. ;:167
Ja się cieszę, że ten 'domek' postawiono teraz, bo do wiosny może uda się go doprowadzić do takiego stanu, jaki mnie zadowoli. ;:108

Iwonko1 - było, minęło. Stodoła stoi. ;:224 Mam nadzieję na szybką przeróbkę i wkrótce stanie się domkiem.
Na działce jeszcze coś nie coś kwitnie, choć już trzeba szukać obiektów do uwiecznienia.
Ściskam i całuję wzajemnie, Tobie również zdrówka życząc. ;:196

Kasiu [100780] - tak mi przykro z powodu, o którym piszesz. Wierzę, że już będzie dobrze. ;:167
A domek... Cóż... Jeśli stodołę można tak nazwać... No dobrze, niech będzie, ale dopiero po przeróbkach. ;:108

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Lucynko naprawdę nie jest źle, domek fajnie wygląda. Pomysł z sufitem bardzo dobry, a pod nim można zrobić schowek na graciarnię.
Dobrze, że deszcz pada i ja się cieszę, tylko po co ten wiatr tak mocno wieje.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2012, o 19:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Fajnie że już lepiej się czujesz :!: No co ty wygadujesz słoneczko ;:3 ??? Okna są wyżej ze względu na bezpieczeństwo... i lepiej je tak trzymaj... bo te niżej i większe to zaproszenie do włamania! Ja bym ich nie zmieniała... przecież i tak wiecej siedzisz na powietrzu i w słoneczku...
Po tym zatruciu i zmianie pogody samopoczucie może byc obniżone... ale ty i tak przecież urządzisz domek na domowo w przyszłym sezonie i "będzie git"zobaczysz :heja
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Lucynko przeczytałam i rozumiem Twoje rozgoryczenie, ale przecież był plan i ktoś na to się zgodził?
Ja kiedyś na działce miałam altankę bez sufitu i zrobiliśmy taki sufit częściowy, a ze strony otwartej wchodziło się na górę i układało różności. M zrobi Ci sufit nie martw się, Okno faktycznie chociaż to frontowe mogłoby być większe, tym bardziej że chcesz tam zostawać na noc...ale poza tym to domek jest ładny ;:63 Przyzwyczaisz się ;:168 Już się rozchmurz...będzie dobrze ;:196 ;:196
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Lucynko, do domku się przyzwyczaisz,że sufitu nie ma, to nie szkodzi.Można pięknie zrobić belkami.
To da się wymyślić coś fajnego ;:173
Ale okna powiększyć do dołu warto .Okno na ogrod to coś wspaniałego.

Całkowicie rozumiem twój nastrój ;:168
Chryzantemki piękne ;:108 ;:108
MajeczQa
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 22 paź 2018, o 20:55

Post »

Lucynko,nie martw się. Sufit da się przecież nadbudować i zrobić coś w rodzaju stryszku. Domek wcale nie wygląda źle, a że wyższy jak szerszy to tym lepiej. Dorobicie sobie pięterko i będzie fajnie,skoro chcecie tam spać to chyba jeszcze będziecie w środku majstrować i izolować deskę. Masz jakieś foto od środka?
Głowa do g?ry!
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Do domku przyzwyczaisz się i będzie ;:333 , Twoje Chłopy z pewnością coś wymyślą, ale lepiej nie spuszczaj ich wtedy z oka :lol: ..Z reguły nasz nadzór jest nieodzowny! :D Mój M zmniejszył mi ilość okien z 2 podwójnych zrobił 2 pojedyncze i 1 w ścianie czołowej aż mnie rozdzierało ze złości bo znacznie lepiej wyglądał z całą ścianą przeszkloną ale... W tym czasie było dużo włamań i kradzieży na działkach więc to było z ostrożności. Powstały jeszcze zakładane na noc okiennice... :roll: A już teraz okiennice poszły w zapomnienie...W przydachu mamy zamaskowany odsuwany właz i tam są chowane na zimę różne co cenniejsze działkowe przydasie...A jeszcze co do paleniska z pralki to u nas na działce służy za grilla od ponad 30 lat... ;:108 i nie zamierzamy wymieniać go na nowoczesnego bo jest praktyczny.
A działkę oczyściłaś na cacy ;:oj u mnie gołą ziemię tylko w w warzywniku można zobaczyć. :)'Pokazuje się ;:3 ale poniżej 10 st..zimnica!
Miłego dnia Lucynko! ;:196

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
julcia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 maja 2011, o 08:26

Post »

Lucynko spokojnie ;:168 może faktycznie okienka malutkie ale jak dorobicie tarasik przed wejściem jakieś pergole dla pnączy będzie pięknie. Środek też urządzisz po swojemu i "będzie pani zadowolona". Nawet okienka mimo że malutkie
to jednak faktycznie takie anty włamaniowe ;:108
Chryzantemy pięknie rozkwitły, moje jeszcze w pąkach i nie wiem czy zdążą przed przymrozkami.Letnia susza zahamowała wegetację i dopiero teraz nadrabiają.
Za to wdychanie trującego dymu to tylko przez kolano przełożyć ;:222 na szczęście wszystko w miarę dobrze się skończyło.
Trzymajcie się zdrowo i pogody Ci życzę na wykonanie reszty prac ogrodowych ;:168
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Na szczęście masz cały zimowy sezon na okrzepnięcie i pomyślunek, coby z tym fantem zrobić ;:108 Kupiliście gotowy domek, a teraz go wyszykujecie po swojemu i będzie cacy :heja Zarówno sufit, jak i okna można zrobić, poprawić, tak aby Wam się podobało.
w stodole to ja mogę tylko na sianie
No, no Lucynko..... ;:306 Jak zrobicie sufit, to na górze możecie mieć sianko, a wtedy róbta, co chceta... :;230
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58

Post »

To nie jest stodoła tylko domek na narzędzia.
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48

Post »

Witaj kochana :wit w końcu do Ciebie dotarłam a tu rewolucja ogrodowa ;:oj ;:oj
Sporo musiałam poczytać, żeby się dowiedzieć jak sobie przez ten czas radziłaś. ;:101 A ogródek nadal wygląda kwitnąco. ;:215
Bardzo mnie cieszą wiadomości o braku emisji u Twojego eMa ;:433 ;:433 tak trzymać i dobrze, że młodzi Tatę oszczędzali, pozwalając odpocząć na ławce rezerwowych. Świetną ekipę miałaś, drużyna się napracowała ;:138 tylko Ty zatruwałaś powietrze a najbardziej siebie. Za co sama się ukarałaś przymusowym pobytem w łóżku i niedopilnowaniem postępu robót. ;:174
Najważniejsze, że już po strachu i wróciłaś do zdrowia a mogło się skończyć gorzej.Cieszę się że odzyskałaś wigor i już kalkulujesz jak by sknocone naprawić. ;:224 Nawet niebiosa Ci pomagają w napojeniu podopiecznych.A swoją drogą zarząd powinniście wymienić ;:222 kto tak gospodaruje,żeby bez uprzedzenia zakręcać wodę, gdy jeszcze nie ma przymrozków. ;:124
Domek bardzo mi się podoba, powoli wspólnymi siłami wyszykujecie go po swojemu a potem hulaj dusza na sianie. :;230 :;230
Życzę Wam zdrówka i dużo siły w realizacji wszystkiego co zaplanowaliście. ;:167 ;:167 Pozdrowienia dla całej rodzinki. ;:cm ;:cm
jagusia111

Post »

Lucynko domek całkiem,całkiem. Czasami tak jest, że na początku coś nowego wydaje nam się nie takie jak sobie wyobrażaliśmy, nieładne, niefunkcjonalne, a potem z biegiem czasu te wady okazują się zaletami. Mniejsze okna są antywłamaniowe i w lecie wnętrze mniej się będzie nagrzewać. A jak trochę domek urządzisz i zagości w nim domowe ciepełko wszystkie wady ustąpią miejsca zaletom, a szczegóły z czasem dopracujecie. W tym jest cała zabawa.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

:wit Witajcie!
Za oknami wietrzysko takie, że głowę chce urwać. Siedzę więc w domowych pieleszach. Naturalnie nie w dosłownym tego słowa znaczeniu, bo jak wiadomo, w domu zawsze jest co robić i nigdy się robota nie kończy.
A do tego jeszcze "leśne dziadki" wyprowadzają mnie z równowagi. Nie cierpię maruderów.

Wsadziłam marcinki od Dorotki [korzo_m]do doniczek i czekam na bardziej sprzyjające warunki dla wypadu na działkę. Wszystkie roślinki po wymoczeniu nóżek w wodzie mają się bardzo dobrze.
Raz jeszcze bardzo dziękuję, Dorotko. ;:196
Już się pogodziłam z tą stodołą, oczywiście pod warunkiem przeprowadzenia liftingu.

Iguniu - gdybyż to były okna.... Ale nic to, jedno porządne będzie, M mi to solennie obiecał.
Do wiosny, jeśli pogoda pozwoli, wiele się może zmienić. Już mam plany. :tan

Marysiu [Maska] - plan był dokładnie zakreślony, a kto się zgodził... domyśl się, podpowiem tylko, że mnie tam nie było.
Ogólnie domek mi się podoba. Z zewnątrz i pod warunkiem, że oczyma wyobraźni widzę duże okno. ;:204
Co do sufitu, to taki sobie właśnie wymyśliłam. Niepełny. Drabinka i schowek na rozmaitości. Damy radę. Dziękuję. ;:196

Aniu [anabuko1] - będzie sufit, musi być, bo ja w stodole sypiać nie będę. Okno też będzie, mam to obiecane. Będzie dobrze, dziękuję. ;:196

Majeczko [MajeczQa] - domek nie jest malutki, mierzy sobie 3X4m, tylko brak sufitu sprawia nieprzyjemne wrażenie wewnątrz. Oczywiście będziemy ocieplać (izolować) i dekorować. Jakoś to będzie. Już mi lepiej.
Fotki z wnętrza nie mam, ale przy najbliższej okazji zrobię.
A w ogóle to ogromnie mi miło przywitać nowego Gościa. ;:196

Maryniu - nie zależy mi na ogromnym oknie, ale większym i niższym niż to, co tkwi na samej górze. Jasna sprawa, że trzeba będzie założyć kraty, bo złodziei i u nas nie brakuje, ale muszę mieć ze środka widok na ogródek.
My też mieliśmy grilla z bębna od pralki, ale zbyt często był używany, nieco nadwerężony i przekwalifikowany został na spalacza śmieci. ;:306
U nas działkowcy robią porządki jesienią, a ja nie lubię zostawać w tyle. Zresztą wiosną jest mniej roboty z plewieniem.
Dziękuję za ciepłe słowa i bardzo cieplutko pozdrawiam. ;:196

Julio - tarasiku nie będzie, a większe okno owszem, bo ja nie lubię w ciemnicy urzędować. :lol:
Chryzantemy długo się zbierały, a teraz zimnica i wcale ich nie oglądam. ;:174

Dziękuję pięknie za dobre życzenia i wzajemnie zdrówka życzę. ;:196

Iwonko1 - poprawimy, bo ja nie odpuszczę! M już coś tam kombinuje, codziennie ponad pół dnia spędza na działce. Co on tam robi naprawdę, to jeszcze nie wiem i tylko modlę się, by mi nie zachorował. ;:108
No co Ty?! Sianko? Żeby myszy mi się tam wprowadziły?! ;:306

Danusiu [danuta z] - trochę racji masz, tylko że umowa była taka, że ma mieć wygląd domu, nie stodoły.

Stasiu kochana - tak to już jest, że jedno się robi, drugie psuje, by w rezultacie coś osiągnąć. Jakoś to sobie trzeba tłumaczyć. ;:306
Pomysła to ja mam. Niejednego. A dzięki temu i humor wraca do normy. Poza tym deszcz pozwala nie martwić się o roślinki, a zarząd na pewno zostanie zmieniony, bo zbyt wielu działkowcom za skórę zalazł. ;:108
Pofolguj z tym sianem, bo mi myszy podgryzą co nie trzeba. ;:306
Bardzo dziękuję za dobre słowa i z całego serca odwzajemniam zarówno życzenia i pozdrowienia, zostawiając wielkie ;:79 ;:79

Aguniu [jagusia111] - no to mnie pocieszyłaś. ;:196
A zabawa będzie, oj będzie!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kolorek ma bardzo ładny i ładnie się na działce komponuje. A te małe okienka to na ROD bardzo praktyczne - nikt Wam tam nie wlezie. Ale jak Wy tam pomieszkujecie, to faktycznie przyjemniej będzie z większym oknem. Tylko przypilnuj ich, zeby Ci od razu okiennicę też dorobili.

Lucynko nie wiedziałam, ze masz taką ładną kolekcję chryzantem ;:oj Pięknie i kolorowo u Ciebie w ogrodzie jeszcze ;:167
DzonaK

Post »

Lucynko co Ty chcesz od tego domku , może te małe okienka właśnie są po to żeby Wam ktoś nieproszony nie wszedł tam gdzie mu nie wolno . Jeszcze trochę kolorków masz na działeczce . Zobaczysz na przyszły sezon będzie i pracy i radości . ;:196
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”