Zantedeschia aethiopica (Kalla etiopska)

Rośliny doniczkowe
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2010, o 08:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Zantedeschia aethiopica (Kalla etiopska)

Post »

Mam dziwne wrażenie, że trochę robi się tu miszmasz informacyjny.
Wątek jest o kalii etiopskiej, która może stać w wodzie ponieważ pochodzi z terenów bagiennych. Można doniczkę dać do płytkich partii oczka wodnego. Nie zasuszamy na zimę ponieważ naturalny okres jej spoczynku jest latem, nie zimą. Ogólnie zasuszanie nie jest potrzebne, u mnie rośnie i kwitnie cały rok choć zimą najobficiej.

ivonar czy ty masz kalię etiopską czy tę 'kolorową'?

Ja swoją kalie etiopską już od kwietnia mam na dworze, rośnie w najlepsze, kwitnie, ostatnio niestety wiatr połamał jej liście ale nic jej nie będzie :wink:
Awatar użytkownika
ivonar
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2016, o 01:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mam kalię mieszańcową/kolorową. Masz rację, chyba zrobiłam bałagan :(
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

W przypadku odmiany kolorowej tutaj mamy wątek: viewtopic.php?f=18&t=53516&hilit=Kalla . :wink:
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
ivonar
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2016, o 01:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Szkoda, że teraz o tym wiem. Dzięki. To nauczka na przyszłość, aby dokładnie czytać tytuł wątku. Przepraszam za zamieszanie.
jjdj

Post »

Właśnie kupiłem odmianę White Giant. Największa i z tego co mówią Niemcy, zimuje u nich bez problemu (bez okrywania), więc powinna mieć u nasz szanse w ogrodzie.
Awatar użytkownika
anna1946
200p
200p
Od: 9 wrz 2017, o 08:33

Post »

Dzisiaj swoje wykopałam z gruntu . Jestem zaskoczona wielkością bulw . Rozrosły się i jest sporo bulwy nowych, młodych . Jutro je oczyszczę z ziemi i dopóki jest słonecznie podsuszę na starym pieńku . Miałam zostawić je na przezimowanie w gruncie, ale nie mam odwagi . Może w przyszłym roku . Ten rok miałam w rozjazdach i nie wszystko robiłam we właściwym czasie .
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2010, o 08:54

Post »

anna1946, z tego co widziałem w Twoim wcześniejszym poście to Ty masz Zantedeschia elliottiana lub innego mieszańca, nie kalię etiopską :wink: norbert76 wkleił parę postów wcześniej link do wątku z kaliami 'kolorowymi' :wink: - a Ty taką właśnie posiadzasz :wink: Nie mieszajmy informacji o różnych gatunkach w jednym wątku ponieważ one mają zupełnie inny sposób uprawy i ktoś szukający informacji będzie zupełnie zdezorientowany.

Cantedeskia etiopska przechodzi okres spoczynku latem (nie zimą) choć wiem, że ludzie na siłę zasuszają ją zimą (mi się nigdy nie udało a poza tym ona zimą obficie kwitnie). Roślina jest duża, z reguły znacznie większa niż Zantedeschia elliottiana, która ma raczej niewielkie rozmiary. Moja Cantedeskia etiopska jest teraz w okresie intensywnego wzrostu i za jakiś czas zacznie kwitnienie :wink:
Awatar użytkownika
anna1946
200p
200p
Od: 9 wrz 2017, o 08:33

Post »

Ta z poprzedniego wpisu ( zdjęcie) odeszła w niebyt . Jeśli wprowadziłam zamieszanie, to przepraszam . Uczę się .
ezechiel

Post »

Piękna odmiana Pearshore Fantasia, mam nadzieję, że zniesie dobrze nasze lato i nie pójdzie spać.
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”