Jaki to klon-shirasawy???

Rozpoznawanie roślin na podstawie zdjęć.
ODPOWIEDZ
joannach
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 21 wrz 2018, o 15:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Jaki to klon-shirasawy???

Post »

Witam serdecznie. Moje pytanie może nie powinno się tu znaleźć, ale nie wiem kogo mogę się o to zapytać. Niedawno przez internet kupilam Klona Shirasawy, który w zasadzie miał byc "Aureum", tak z opisu jak i zdjęć. Niestety po dostarczeniu okazalo się, ze przyslano mi zupenie innego klona. Sklep przyznał się do pomyłki, ale w tym momencie nie mam pojęcia jakiego klona mi przyslano.
jeśli ktoś z Państwa orientuje się jaki to może być klon, będą wdzięczna za pomoc. Joanna
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
LaViol
500p
500p
Od: 11 lip 2010, o 17:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Jaki to klon-shirasawy???

Post »

Wygląda mi na Acer circinatum x palmatum 'Herbstfeuer' czyli mieszańca klona palmowego i okrągłolistnego.
"Żyj prosto. Konsumuj mniej. Myśl więcej...", "Być człowiekiem znaczy: każdego dnia starać się być lepszym."
Aktualny Niedoskonały, ale mój cz.2 :)
joannach
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Bardzo dziękuję za informację. Teraz przynajmniej wiem na czym stoję. Pozdrawiam:)
Awatar użytkownika
lukasek-1988
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 14 lip 2008, o 05:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witam

Zazwyczaj większość Aureum o tej porze roku nie jest Aureum, poczekaj do wiosny i obserwuj tego klona, w cieniu też ciężko im się wybarwić.

Pozdrawiam
Kraina, którą Bóg stworzył na ziemi. Był to ogród, w którym Stwórca umieścił człowieka. Przez rajski ogród płynęła rzeka. Miała ona nawadniać roślinność, którą Bóg stworzył w raju. Rośliny były bujne, zielone i piękne.
Awatar użytkownika
LaViol
500p
500p

Post »

joannach, nie ma za co :)

lukasek-1988, pomijając fakt, że szkółka przyznała się do pomyłki ;) Warto porównać liść Shirawy z 'Herbstfeuer'. Liście tego pierwszego nie mają tak głęboko wciętych klap jak tego drugiego :)
https://polskiesolitery.pl/klon-shirasa ... 3-868.html
"Żyj prosto. Konsumuj mniej. Myśl więcej...", "Być człowiekiem znaczy: każdego dnia starać się być lepszym."
joannach
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

LaViol- zgadzam si z Toba w 100%. Liście tego klona są zupełnie inne aniżeli Klona Shirasawy. Wiosna nic tu nie poradzi:) Zastanawiam się jeszcze czy nie jest to klon koreański. Pochodzilam troche po necie i te liście są troche podobne.
Awatar użytkownika
LaViol
500p
500p

Post »

joannach, faktycznie też podobny. Czy sklep ma oba ('Herbstfeuer' i koreańskiego) w ofercie? Bo raczej nie przysłaliby czegoś czego nie mają :D Jeśli tak to pozostaje dokładniejsze porównanie: liści - ząbków, koloru i przebarwienia, koloru pędów, kwiatów i nasion.
joannach
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

LaViol- sklep nie ma w ofercie żadnego z nich!! W tym momencie usunęli nawet stronę z ktorej kupiłam tego biedaka. Pytalam się jaki to moze być klon, ale nie otrzymałam żadnej odpowiedzi. Myślę, ze cały ich transport to była jedna wielka pomyłka. W ramach kompromisu dali mi duży rabat, więc darowalam sobie odsylanie. Szkoda, bo miał być Shirasawy "Aureum" a jest jakiś tam klon :(
posadzę, otulę i poczekam do wiosny. Może wtedy coś się wyjaśni. Jak się obudzi to dam znać :D
Dziękuję za pomoc, pozdrawiam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Identyfikacja roślin ogrodowych. FOTO”