Awokado - uprawa z pestki

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Pizza
500p
500p
Od: 28 mar 2018, o 11:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Awokado - uprawa z pestki

Post »

Ja bym dała.
Swoje pestki moczyłam bezpośrednio w wodzie bardzo długo, chyba z kilka tygodni, wymieniając przy tym wodę parę razy (i tak mi sporo pestek zaczęło szybko brzydko wyglądać), ale po czasie zauważyłam, że niepotrzebnie - i tak w niczym to nie pomogło.
Dla testu wsadziłam do doniczki dwie pestki moczone, (jedna rozcięta, druga nie) i jedną suchą, świeżo wyciągniętą, tylko umytą i oczyszczoną z miąższu. Minęły jakieś dwa miesiące, prawie już spisałam moje awokado na straty, kiedy mimo braku podlewania i zarośnięcia chwastami (doniczka stała na zewnątrz) nagle "coś" się wychyliło z 2 pestek na 3 - jedno namoczone wyrosło (to rozcięte), drugie to było suche, nierozcinane i nietykane po wyciągnięciu z owocu. Drugie dłuugo moczone ani myślało ruszyć :wink: Loteria.
Mimo okropnej suszy, podczas której wiele roślin odmówiło posłuszeństwa, braku jakiejkolwiek opieki podczas mojego wyjazdu - te dwa maluchy urosły sprawnie i mają teraz jakieś 10-15 cm. Nie wyglądają, jakby chciało im się odchodzić z tego świata. Przezabawnie za to wyglądało, jak zaczynały rosnąć - najpierw wyrosła już zdrewniała "gałązka", a dopiero potem liście - najpierw żółte, potem się przebarwiły na zielono. :lol: Nie ruszam ich już z dworu aż do ryzyka przymrozków, wtedy też dostaną osobne doniczki.
Wniosek jest taki, że z awokado chyba naprawdę nie trzeba się niepotrzebnie pieścić - wsadź do ziemi i daj czas, powinno być ok.
xLukasz
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 8 wrz 2018, o 19:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Roślina z pestki - awokado, aż 6 łodyg z 1 pestki!

Post »

Cześć.
Wpadłem tutaj aby się pochwalić i przy okazji zapytać czy ktoś z Was, kto sadził pestki awokado miał taki przypadek jak ja.
Ewentualnie jakieś rady?

Obrazek
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2017, o 06:55

Re: Roślina z pestki - awokado, aż 6 łodyg z 1 pestki!

Post »

Robi wrażenie. Ja mam takie coś w cytrynach i powiem szczerze że jest lekki problem jak trzeba potem rozerwac korzenie jedne od drugich.

Na wątku kt?rymś o awokado lub egzotykach ktoś już pokazywał takie wielozarodkowe,ale po 2 g?ra chyba. Aż tylu jeszcze nie widziałam. Dawaj znać jak rosną :)
xLukasz
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Awokado hoduję od dawna z różnym skutkiem, ale do tej pory miałem max 2 łodygi. Jestem pod wrażeniem tego przypadku i z chęcią pokażę Ci kolejne zdjęcia! :)
Awatar użytkownika
Grigor
500p
500p
Od: 31 sie 2017, o 21:05

Post »

Mam 2 awokado po 85cm, do 1m może jeszcze dobiją :D
Obrazek
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Świetne! I tylko listek jeden na dole coś tam przyż?łcony,a reszta jak ta lala.. jak wy to robicie?
xLukasz
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Pokaźny krzaczek!
To kiedy pierwszy owoc? ;:138

Ile czasu je hodujesz?
Awatar użytkownika
Grigor
500p
500p
Od: 31 sie 2017, o 21:05

Post »

Awokado sadziłem już z 4 lata temu. Aktualnie mam 1 awokado 2 letnie, to na zdjęciu sadziłem w grudniu/styczniu. :) Dałem tylko po 3 pałeczki nawozowe jeden raz i tak sobie urosły. :)
xLukasz
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

xLukasz pisze:Cześć.
Wpadłem tutaj aby się pochwalić i przy okazji zapytać czy ktoś z Was, kto sadził pestki awokado miał taki przypadek jak ja.
Ewentualnie jakieś rady?

Obrazek
Mały update. :)

Obrazek
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Świetne.
Aż kusi żeby z nich coś stworzyć. Nie myślałeś żeby np je posplatać w jakiś ciekawy kształt jak pozwolą łodygi?
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Odradzam, akurat splatanie nie jest dobrym rozwiązaniem, gdyż w miarę wzrostu część łodyg może obumrzeć. Przykład szeflery w postaci warkocza. Długo nie żyją, zwykle przeżywa jeden dwa pędy.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kwestia szczęscia i upodobania.
Ja tam uważam,że takie splecione wyglądają obłędnie i warto zaeksperymentować.
Jakby nie było to awokado nawet robią na bonsai (jest nawet pewien wątek temu poświęcony) i prezentuje się super jak zdrewnieje.
Ale to już kwestia upodobań. No i giętkości łodyżki,bo też lubią strzelić w pewnym momencie.
xLukasz
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Foxowa pisze:Świetne.
Aż kusi żeby z nich coś stworzyć. Nie myślałeś żeby np je posplatać w jakiś ciekawy kształt jak pozwolą łodygi?
Nie, nie myślałem i to chyba nie z takimi roślinami. :P

Pomijając już fakt, że te łodygi są tak giętkie (te z pestki z prawie 6 łodygami) jak żadna do tej pory, które miałem.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

To nie jest kwestia szczęścia czy upodobania ale naturalna reakcja rośliny. Przyrastające na grubość ściśnięte pędy powodują obumieranie zwykle słabszych pędów.
Co do bonsai to trochę inna sprawa. Doświadczeni hodowcy bonsai uprawiają je kształtując tak, żeby roślina przeżyła jak najdłużej, w przeciwieństwie do sprzedawanych roślin formowanych w warkocze. Ich żywot w takiej formie nie jest długi.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nikt nie każe ich ściskać ani pętać czy co tam jeszcze. Wszystko z głową.
Zrobi jak będzie uważał,nikt nikogo do niczego nie zmusza.

To fakt,,gałązki mięciutkie są. Ledwo dotkniesz a już się łamie,strach to dotknąć ;)
ale w pewnym momencie są niezbyt zdrewniałe i nie za miękkie. W necie jest trochę o tym i jak dla mnie bajka co ludzie z awokado robią. Jeszcze niedawno sama bym nie podejrzewała,że taki badyl można pozginać,ale jak widać dobrym podejściem i systematycznością i z miotły dzieło idzie zrobić ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”