Pod Dębem ;)

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
DzonaK

Re: Pod Dębem ;)

Post »

:wit Marzenko tak myślałam o skalniakowych kwiatach takie żeby zarosły te kamienie zwieszające . Tam jest bardzo sucho zreszta u mnie na całej działce ziemia jest tak piaszczysta że jestem bardzo ciekawa jak mi będą w przyszłym roku warzywa rosły . Nie wiem też jaki mam rodzaj ziemi czy zasadowa czy kwaśna będę musiała jakiś test kupić , żeby się dowiedzieć albo popytać sąsiadów .Mieszkam przy lesie to bardziej taka ziemia leśna .

Walczyłam cały dzień z korzeniami od bzów ;:134 . I zaczęłam ciąć tą piękną wyspę co będzie to będzie a co tam . W środku jest bardzo suchy nawet gdzieniegdzie jest grzyb . Przytnę go dookoła i na przyszły rok posypię nawóz . Albo odbije albo nie . A ja przy okazji będę miała więcej miejsca na rabaty :tan , bo mam już plan na tą część ;:65

Obrazek

Mam pytanie czy to może być milin rósł w tym miejscu ale ja go całego wyrzuciłam ;:202 Chyba miałam jakieś zaćmienie umysłowe ;:124
Słyszałam ,że on od korzeni odbije , a wydaję mi się , że wszystkiego nie wytępiłam . Jeśli to milin to będę szczęśliwa dam mu nowe miejsce bo był posadzony w taki sposób ,że oplótł cały ganek . A ganek będziemy zabudowywać . Ja zamiast zrobić sadzonki to go wycięłam ;:14

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Właśnie taki iglak https://images89.fotosik.pl/40/319a7ef7d417e11amed.jpg dziś dostał aut z mojego ogrodu, trochę mi go żal bo sama ukorzeniałam. Po 10 latach zrobił się bardzo brzydki od dołu wysuszony, mimo cięcia wyglądał nieciekawie.
Joasiu jak robisz swój ogród to albo je poprzycinaj tak na bonsai, albo po prostu wykop.
Widziałam, że jednak tulipany kupiłaś ;:138
Kotek blokowy na wsi jeszcze wiele musi się nauczyć ;:306
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

:wit Asiu! Chwilę mnie u Ciebie nie było, a tu tak dużo się dzieje! ;:63
Cieszę się, że jednak zdecydowałaś się na tulipany. ;:333 To piękne wiosenne kwiaty i jest ich ogromna różnorodność, nie tylko kolorystyczna, że głowa mała. ;:303
Do mnie wczoraj przyjechało ich ponad pięćdziesiąt ;:7 , a dzisiaj jedynie segregowałam je pod względem wysokości, kolorów, kształtów i czasu kwitnienia. ;:108 Przyjechało też kilkadziesiąt lilii, które posegreguję jutro, a po deszczu będę sadziła. :pogon

Wydaje mi się, że w paczuszce, którą kupiłaś, cebulki masz posegregowane i nazwane, więc tylko zajrzyj do środka i nie martw się o rozpoznanie. :tan

Rabatki z udziałem kamieni zawsze godnie się prezentują, ;:215 a tawułki w cieniu odradzam. :oops: Mam kilka, rosną za płotem bez towarzystwa innych roślin, wody im nie żałuję, a mimo tego w tym suchym sezonie nie kwitły tak ładnie jak zawsze, a teraz to już w ogóle brzydko wyglądają. ;:222

Podziwiam Twoją pracowitość i cierpliwość. ;:138 ;:138 Wkrótce będzie Ci to wynagrodzone, gdy ogród błyśnie kwieciem. ;:32
Pozdrawiam i powodzenia w dalszej aranżacji ogrodu życzę z całego ;:167
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kasiu to chyba jest sadzonka milina jego tak łatwo nie usuniesz on wyrasta jak Feniks :;230 wciąż będą pojawiać się nowe jak u mojego brata. Co do iglaczka to sie nie wypowiadam, bo ja bym go najlepiej usunęła ,bo to pożeracze wody. Glebę powinnaś mieć kwaśna jak tak fajnie rosną iglaki w sam raz na borówki czy hortensje
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
marzena06
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Asiu w takim razie masz taki sam piach jak u mnie gdyby nie linia kroplująca to cały dzień zajęło by mi podlewanie ogrodu :;230
Kwiat jest uśmiechem rośliny Pozdrawiam Marzena
Moje wątki
Marzenkowo cz.1
DzonaK

Post »

Moja kochana Dorotko i Jadziu uśmiałam się trochę czytając posty bo przeplatają się imiona Kasia Asia :;230 :;230 . Fajne imię ale wole już swoje . Mam na imię Joanna czyli Asia :lol: ;:306 Zostaję wybaczony Wam ten błąd ;:196 ;:306

Dorotko dobry pomysł z tym bonsai tylko czy ja będę umiała coś takiego zrobić to trochę sztuka . ;:224 . Myślę , że jednak jeszcze kupie te tulipany ale takie , które mnie zaczarują ;:oj

Lucynko dzieje się u mnie cały czas . Jak siedzę w domu to dostaję szału . Zawsze marzył mi się piękny ogród a teraz te marzenie realizuje .Paczuszkę którą kupiłam to cebulki są w woreczkach każde oddzielnie ale nie widzę które to które , może na oczy już mi padło ;:306 . Co do tawułek to posadzę je na słońcu a tam pójdzie parzydło leśne o ile u nas dostanę jak nie to zamówię na internecie . I dziękuję za miłe słowa ;:196 co do pracowitości ciocia mnie tego nauczyła i tak mi zostało do dziś ,niektórzy mówią , że jestem nadgorliwa , ale uważam że lepiej być nadgorliwym jak leniem na kanapie .

Jadziu jak to milin to będę w skowronkach ;:138 . Tylko sobie poczytam czy go lepiej teraz przesadzić , czy dopiero na wiosnę . ;:196
marzena06 ja dziś stałam pół godziny podlewałam żurawki , bo miałam jedną odmianę na działce to ją wykopałam rozdzieliłam i rozsadziłam . Ziemia jak popiół nic nie chciała przyjąć wody masakra jakaś . ;:154

Obrazek
Awatar użytkownika
nyna76
1000p
1000p
Od: 24 sty 2013, o 21:01

Post »

Jak patrzyłam na zdjęcia przed i po to w pierwszym monencie pomyślałam że może w jeden dzień położyłaś tą kostkę .... ;:oj ale zaraz doczytałam że ona już gdzieś tam była .... Kawał roboty, a w bolące palce wierzę.
Wywalaj tego jałowca bez zastanowienia, zabiera miejsce i kłuje. Musi być miejsce na kwiaty albo do grania w piłkę. Synek urośnie i będzie potrzebna przestrzeń.....
Jałowce będziesz sadzić po 90- tce jak trochę już z sił opadniesz ... ;:224
Ania
Działeczka-marzenia się spełniają
Ziemia nie należy do nas, my tylko wypożyczamy ją od naszych dzieci...
DzonaK

Post »

Aniu kostka była , po prostu dwa lata nikt tu nic nie robił . My mieszkamy tu od 4 sierpnia i cały czas robimy na działce . Myślę , że dopiero odpoczniemy zimą o ile ona będzie . Miejsce do grania w piłkę już jest z tym nie ma problemu . Problemem jest brak miejsca na rabaty bo sa same drzewa , krzewy i zimozielone . :lol:
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Witaj:)

Bardzo ciekawie zapowiada się Twój wątek:)Piękny ogród,spore wyzwanie czeka,ale na pewno dasz radę :)
Rozplenic mam kilka,to bardzo ładne i zwiewne trawki.Mam też miskanty,one się szybko rozrastają.
Ciekawa jestem,czy masz u siebie sosnę? Wiosną można zebrać młode pędy na syrop ;:224
Pigwę mam na swojej działce,moja mamcia robi z niej syrop do herbaty.Jest z nią sporo pracy,najpierw trzeba wydłubać nasiona,ppotem drobno pokroić i zasypać cukrem aż puści sok.Potem przelać do słoiczków.
Traktujemy ją zamiast cytryny do herbaty :uszy
Chętnie będę Cię odwiedzać,spory masz ogród,można poszaleć z nasadeniami :uszy
DzonaK

Post »

No i ładnie Fotos zablokował mi zdjęcia i co teraz ja mam zrobić
DzonaK

Post »

Ech te płatne portale nic za darmo no cóż jak trzeba to trzeba .
Witaj Aniu . Miło mi że mnie odwiedziłaś na pewno zawitam w Twoim ogrodzie . Niestety nie mam na ogrodzie ani jednej sosny , ale słyszałam o tym syropie , natomiast nigdy go nie robiłam . Co do pigwy to właśnie zamierzam zrobić taki sok , tyle że nie wiem kiedy zbiera się owoce. Ogród duży i wymaga sporo pracy , czasem dopada mnie zmęczenie , ale jak mi wpada pomysł to od razu nabieram powera . Dziękuję za odwiedziny i zapraszam częściej .

Od wczoraj wojuje się z tym jałowcem w końcu został pokonany teraz wam pokaże jak Picasso wyczarował bonsai ;:306 ;:306 :;230 :;230

W trakcie cięcia w środku wygląda w opłakanym stanie ;:222
Obrazek

No a efekt końcowy jest taki ;:306
Obrazek

A sprzątania jeszcze więcej ;:306 ;:145 cały dzień mi to zajmie .Zrobiłam sobie przerwę na kawę bo idzie wyzionąć ducha tak gorąco ;:3

Obrazek

Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Poprawiłam, przepraszam, zawsze coś poprzekręcam.
Widzisz jak pięknie teraz iglaki wyglądają, napracowałaś się, wokół bałagan, ale warto było ;:138
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
DzonaK

Post »

Dorotko bałagan niemiłosierny, niestety niesprzątnięty mój kochany synuś, akurat dzisiaj na swoje drugie urodziny nabił takiego guza , że aż się przestraszyłam . Siedziałam z nim w domu i obserwowałam czy nic się nie dzieje ,bo wyglądało to bardzo poważnie . Na szczęście chyba jest wszystko dobrze nie ma objawów wstrząśnienia mózgu ;:133
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

Witaj , masz potencjał ,zazdroszczę takiego areału do zagospodarowania,co do kamieni,jako ich miłośniczka -możesz je wykorzystać do wszystkiego,jako obrzeża,murki,skalniaki,możesz wyłożyć ścieżki .,ale też jako element aranżacji ,a w tym zakątku który pokazałaś (tym co porzedniczka ziemi nasypała) to idealne miejsce na hostowisko ,możesz dla towarzystwa hostom coś dodać np paprocie,powodzenia życzę :wit
Awatar użytkownika
nyna76
1000p
1000p
Od: 24 sty 2013, o 21:01

Post »

Spoko guz na urodzinki ... Wszystkiego najlepszego dla 2 latka. Poważny wiek, zaczyna więcej mówić ...i biegać niestety ... :heja Jeszcze 1 rok musisz mieć oczy naokoło głowy potem już będzie ciut lepiej . ;:224
Powiem ci że bonsai wyszedł rewelacyjnie. Co pod nim posadzisz, trawki, rozchodniki? Możesz dla wzbogacenia jałowej gleby na wiosnę kupić taki preparat Rosahumus. Tworzy próchnicę w glebie. I polecam też tzw gnojówkę z pokrzyw. Śmierdzi jak cholera ale działa cuda.
Idziesz jak burza dziewczyno.. :uszy
Ania
Działeczka-marzenia się spełniają
Ziemia nie należy do nas, my tylko wypożyczamy ją od naszych dzieci...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”