Na pewno dwójka nie jest to Parodia pluricetralis. Trudno mi dokładnie określić, co to jest. Na pierwszy rzut oka wygląda na Parodia sanguiniflora ale ja pewności w tej materii nie mam.tom_ek pisze:Tomku, dwie Parodie do porównania i weryfikacji nazw. Wklejam te zdjęcia, które znalazłem na dysku i w swoim wątku (niektóre "powiększalne"), w razie potrzeby za parę dni mogę zrobić bardziej poglądowe zdjęcia obu kaktusów, lepsze do porównań.
Identyfikacja kaktusów i sukulentów cz. 7
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Identyfikujemy kaktusy i inne sukulenty cz. 7
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- tom_ek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 sie 2015, o 14:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Pizza, trafiłaś, to haworsja attenuata, z rojnikiem nie pomogę.
Tomku, dzięki. A czy jest możliwe, że to jednak jakaś horrida (ale nie pluricentralis)? Ta słupkowata za młodu bardzo do nej podobna była.
Tomku, dzięki. A czy jest możliwe, że to jednak jakaś horrida (ale nie pluricentralis)? Ta słupkowata za młodu bardzo do nej podobna była.
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
Nie, wszystkie horridy kwitną na żółto. To, co jest z nimi spokrewnione także.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- Pizza
- 500p
- Od: 28 mar 2018, o 11:21
Ok, dziękuję!tom_ek pisze:Pizza, trafiłaś, to haworsja attenuata, z rojnikiem nie pomogę.

- Pizza
- 500p
Przepraszam za post pod postem, ale nie mogę już edytować.
Mama mi przyniosła trzy rośliny z pracy, bo dotarły ze zbitymi u dołu szklanymi kieliszkami i były uznane za wadliwy towar do wyrzucenia - a ja ostatnio zaczęłam "przygarniać wszystko, co niechciane". Mogłabym prosić o zerknięcie i ewentualne sugestie, co to może być?
1. Haworthia? Przedziwnie jest ubarwiona. Jakby ciemniejsza zieleń liścia upstrzona jasnozielonymi kropeczkami. Szukałam po zdjęciach w google, ale nic nie mogę dopasować. Haworthia venosa może?

2. Nie mam pojęcia, co to, ale mnoży się jak dzikie (i ewidentnie długą chwilę stało w ciemności). Wątpię, czy da się konkretnie określić odmianę, ale może chociaż rodzaj, żebym wiedziała, jak traktować?

3. Coś opuncjowatego, ale bardzo drobne i liche. Opuntia microdasys?

Tu wszystkie trzy razem:

Mama mi przyniosła trzy rośliny z pracy, bo dotarły ze zbitymi u dołu szklanymi kieliszkami i były uznane za wadliwy towar do wyrzucenia - a ja ostatnio zaczęłam "przygarniać wszystko, co niechciane". Mogłabym prosić o zerknięcie i ewentualne sugestie, co to może być?

1. Haworthia? Przedziwnie jest ubarwiona. Jakby ciemniejsza zieleń liścia upstrzona jasnozielonymi kropeczkami. Szukałam po zdjęciach w google, ale nic nie mogę dopasować. Haworthia venosa może?

2. Nie mam pojęcia, co to, ale mnoży się jak dzikie (i ewidentnie długą chwilę stało w ciemności). Wątpię, czy da się konkretnie określić odmianę, ale może chociaż rodzaj, żebym wiedziała, jak traktować?

3. Coś opuncjowatego, ale bardzo drobne i liche. Opuntia microdasys?

Tu wszystkie trzy razem:

- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
To Lobivia, najprawdopodobniej L.hertrichiana. Słaby pomysł z posadzeniem tych roślin do szkła. Już widać u tej lobiwii jaśniejsze stożki wzrostu u odrostów, co jest skutkiem niedoboru światła.Pizza pisze:2. Nie mam pojęcia, co to, ale mnoży się jak dzikie (i ewidentnie długą chwilę stało w ciemności). Wątpię, czy da się konkretnie określić odmianę, ale może chociaż rodzaj, żebym wiedziała, jak traktować?
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- Pizza
- 500p
blabla, super, że dało się określić pełną nazwę, dziękuję!
Co do szkła - mi nie musisz tego mówić.
Dodam, że te szklane kieliszki nie mają odpływu (no, teraz mają, bo są zbite), a całe podłoże to czysty żwirek akwarystyczny bez grama ziemi. Są zalewane w sklepach wodą jak diabli. Nie mój pomysł, tylko producenta dostarczającego te rośliny do sklepów. Niedawno były też w sklepie na B.
Przesadzę je oczywiście najszybciej jak się da.
Co do szkła - mi nie musisz tego mówić.

Przesadzę je oczywiście najszybciej jak się da.
- aga_zgaga
- Od: 18 cze 2016, o 12:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jeśli chodzi o opuncję to wydaje mi się, że to forma monstruosa, może Opuntia monacantha var. variegata. Zobacz w necie, bo po zdjęciu trudno rozstrzygnąć.
- Pizza
- 500p
Opuntia monacantha var. variegata ma z tego co widzę ciemniejsze kępki włosków (glochidy?) i różnokolorowe pędy, w dodatku dość wydłużone. Moja jest dość jednolita, soczyście zielona i pokryta żółtymi, może lekko różowawymi glochidami. Człony są dość krótkie, trochę jajowate.
Zrobiłam zdjęcia po przesadzeniu, może teraz będzie łatwiej określić? Po kliknięciu można powiększyć (ciemniejszy, pojedynczy pęd z tyłu należy do mojej opuncji figowej, z którą ta nieznana trafiła do doniczki - ale wyraźnie się odznacza, więc chyba nie powinien mącić).
Jeśli nie, to najwyżej zostanie bezimienna. Ważne, że wiem, że to opuncja i mogę ją zgodnie z tym traktować.

Dość mocne zbliżenie:

Zrobiłam zdjęcia po przesadzeniu, może teraz będzie łatwiej określić? Po kliknięciu można powiększyć (ciemniejszy, pojedynczy pęd z tyłu należy do mojej opuncji figowej, z którą ta nieznana trafiła do doniczki - ale wyraźnie się odznacza, więc chyba nie powinien mącić).
Jeśli nie, to najwyżej zostanie bezimienna. Ważne, że wiem, że to opuncja i mogę ją zgodnie z tym traktować.

Dość mocne zbliżenie:

- aga_zgaga
-
- Od: 17 sie 2014, o 13:02
Damsii ? Tak mi się wydaje.
- aga_zgaga
Dzięki Filipie, też tak pomyślałam.
- norbert76
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
Euphorbia lactea 'cristata'.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie