Wando i Krysiu
Wysłałam jeszcze raz ten post bo wcześniej go gdzieś wcięło

.
Dzięki

za wiarę w moje "zdolności" identyfikacyjne

ale wypowiadam się tylko w sprawie liliowców które dobrze znam i w większości mam. Przecież jest już ok 90 tysięcy odmian zarejestrowanych w dawniej AHS (American Hemerocallis Society) obecnie ADS (American Daylily Society) a jeszcze ile niezarejestrowanych...... Niektóre odmiany przecież prawie się nie różnią mimo, że pochodzą z innych rodziców.....
Ale do rzeczy.
Liliowiec ten pierwszy to może być Beautiful Edgings a nie Big Smile. W obu odmianach lamówka bywa czasem prawie niewidoczna. Wygląd kwiatów obu liliowców jest w rzeczywistości bardzo podobny wg zdjęć zamieszczonych w różnych portalach internetowych, chociaż w ADS są różne. I tak:
Big Smile
wysokość 70 cm, średnica kwiatu 14 cm, pora kwitnienia: 15 lipiec - 1 sierpień, Dormant, Diploid, pachnie
Beautiful Edgings
wysokość 75 cm, średnica kwiatu 18 cm, pora kwitnienia: 15 lipiec - 1 sierpień, Semi-Evergreen, Diploid, pachnie
I z opisem koloru zaczynają się "schody" (wg ADS)
Beautiful Edgings - kremowy z różową lamówką i zieloną gardzielą. I to pasuje do wszystkich zamieszczanych zdjęć w portalach.
Big Smile - przenikający żółty z pomarańczowym i żółto zielona gardzielą i........ Tylko w ADS jest zdjęcie, które odpowiada opisowi koloru. W części portali (części bo nie oglądałam wszystkich

) zamieszczone zdjęcia nijak się mają do "wzorca" z ADS.
I nasuwa się pytanie czy mylą się wszyscy czy też jest pomyłka w ADS ?

Bo niestety pomyłki w ADS też się zdarzają.
link do Big Smile
https://www.daylilies.org/DaylilyDB/det ... ig%20Smile
link do Beautiful Edgings
https://www.daylilies.org/DaylilyDB/det ... %20Edgings
Troszkę się rozpisałam ale mam nadzieję, ze ten post tu pozostanie.
I Krysiu jeszcze ad. zdjęcia drugiego z liliowców NN. To może być Spacecoast Early Birds. Maja charakterystyczną lamówkę na petalach. Kolor tej odmiany jest bardzo zmienny, bardzo zależy od pory dnia i nasłonecznienia.
To moje (zdjęcia z jednej kępy w różnych warunkach)