Pod Dębem ;)

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2009, o 10:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pod Dębem ;)

Post »

Joanno, Twój zapał ogrodowy widać na każdym kroku :uszy i tyle już zmieniliście. Bardzo ciekawie się zapowiada już najbliższa wiosna z krokusami :D . Sonia ma rację z kartonami, to ograniczy chwasty. Jeszcze skuteczniejsza będzie agrotkanina ale kartony są w zasięgu ręki bardziej niż agrotkanina. Na kartony koniecznie nasyp skoszoną trawę albo chwasty, bo jak będą odkryte, to szybciej się porozrywają a przez szczeliny przechodzą chwasty jak złoto :wink: . Wiem, bo widzę jak metodę kartonową stosuje sąsiadka, która ma działkę na podobnym do Twojego etapie urządzania. Ja jeszcze nie sadzę cebulowych, bo mi nornice zjedzą :lol: .
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Pozdrawiam :) - Kasia
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

:wit Asiu! Dużo pracy przed Tobą, ale już wiosną będzie bardzo kolorowo właśnie dzięki dużej ilości krokusów, ;:215 a zapewne na nich nie poprzestaniesz. ;:131 Jest tyle jeszcze wiosennych kwiatów, o których też na pewno myślisz. ;:108
Lekkiego ochłodzenia Ci życzę. ;:167 Tylko lekkiego, bo gdy ręce marzną, to też źle się pracuje. :oops:
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Ta gąsienica wygląda mi na Szczotecznicę szarawkę to szkodnik dębów i buków.Z kartonami jak pisały dziewczyny super sprawa .W ubiegłym roku zrobiłam sobie na próbę mini rabatkę permakulturową [w wolnym czasie obejrzyj sobie filmik https://www.youtube.com/watch?v=tGVqTh_EdPw ] Kurcze rosnący obok Żywokost Allgold wprost szaleje nawet bez jakiegoś większego podlewania .,Już zbieram kartony i znów założę w dwóch miejscach takie rabatki super sprawa .Miłej pracy a jaka ja tam skarbnica wiedzy też wciąż sie uczę, a jałowce źle wpływają na gruszki produkują zarodniki rdzy
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
DzonaK

Post »

:wit
Witajcie . Dziś nic nie robiłam w ogrodzie musiałam odpuścić jeden dzień nabrać siły . Więcej było pracy w domu no i z synkiem trochę się pobawić czasu mu poświęcić bo ostatnio tylko był ogród . ;:131
Czekamy na nowego członka rodziny na małą pstrokatą kotkę ale to jeszcze trzy tygodnie na razie jest jeszcze z mama .Zdjęć z ogródka dziś nie będzie za to się ujawnie , żebyście w konwersacjach ze mną nie musieli się zastanawiać i mnie sobie wyobrażać :;230

Obrazek

A teraz przejdźmy do konkretnych spraw :lol:

Biedronka641 na razie mam tylko jedną zaplanowaną włącznie z kwiatami jakie mają tam być róża, trawa i jeden floks już jest na wiosnę na rabacie wylądują a przynajmniej tak mam w planach - mięta pieprzowa floksy wiechowate , cynia , czyściec gęstokwiatowy , ostróżka , i kilka miskantów . Docelowo chcę rabatę bylinową z trawami ale to dopiero część całej rabaty to co pokazywałam na zdjęciach przekopane i po części przygotowane . W zimę zakupie agrowłókninę na wiosnę obrzeże i będę później powiększać bo chcę naokoło mieć rabaty . To tyle z planów na wiosnę , nie licząc jeszcze warzywniaka ;:219
kania Heh cebulowych też jeszcze nie posadziłam , jutro dopiero kupię koszyki bo będę w mieście akurat to zajadę do ogrodniczego , Te kartony to mi życie uratują bo nie widzi mi się tam pielić co chwilę przynajmniej do czasu aż w przyszłym roku będa juz warzywa . Chociaż tez sie zastanawiam nad ściółkowaniem z trawy , ale to jeszcze poczytam na ten temat ;:215

plocczanka jeszcze jakbym dorwała przebiśniegi to bym była powiedzmy jak na razie usatysfakcjonowana :;230 Bo sama wiesz apetyt rośnie w miarę jedzenia :lol:
JAKUCH Może dlatego te gruszki tak u mnie źle rosną , sąsiad mówił że poprzednia właścicielka miała kota na punkcie zieleni . Ale mi się wydaję , że trochę jest tak w tym ogrodzie bałagan i bez pojęcia w sensie takim np. że gruszki rosną przy samym jałowcu .To tylko taka moja refleksja . Aż muszę zobaczyć co to jest za permakultura , może i mi się spodoba :lol:

I na koniec wybaczcie że nie wymieniam Was po imionach tylko po nikach , ale jeszcze wszystko mi sie myli z czasem Was zapamiętam kto jest kto ;:196 :wit
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Asiu :wit
Ale z ciebie śliczna laseczka.I mlodziutka! :D
Poproszę zdjęcie na avatarek.
Fajnie,że będziesz miała pstrokatą kotkę. Dla mnie też nie ważne czy rasowy , czy nie.
Ważne aby by l dobry, rodzinny.I fajnie byłoby aby była łowna.
Ale jak już będzie.Fajnie mieć kotka i już. :)
Awatar użytkownika
AGA Z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2009, o 11:20
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Bardzo ładna z Ciebie dziewczyna. :D I z pasją.
Trzeba odpoczywać również od ogrodu. Zająć się czymś innym.
Pozdrawiam Agnieszka
Spis treści
DzonaK

Post »

Eee dziewczyny trochę przesadzacie z tą ładnością i młodością :lol: :lol: . Normalna babka ze mnie i na dodatek juz leciwa młodo tylko wyglądam .
anabuko1 na początku jak założyłam swój wątek to próbowałam z tym avatarem ale mi nie wychodziło i odpuściłam :tan
AGA Z i tu sie z Tobą zgodze u mnie na pierwszym miejscu motocykle na drugim ogród a na końcu akwarystyka , ale to z pasji na miejscu honorowym oczywiście moja rodzina :lol: .
Latałam dziś cały dzień i nie mogłam się oprzeć jak wpadłam do sklepu i tak większość nie oglądałam bo sobie myślę , że zamiast do jedzenia będzie do ogrodu . Kupiłam główkę czosnku niedźwiedziego , ale tylko jedną bo dosyć drogie . Do tego koszyki na moje krokusy i trawę rozplenicę japońską . W końcu ja upolowałam ;:138 :tan .
Wsadziłam jak na razie tylko trawę bo z tym czosnkiem to jeszcze nie wiem co i jak muszę doczytać. :wit

Obrazek
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

DzonaK pisze: Normalna babka ze mnie i na dodatek juz leciwa młodo tylko wyglądam .
Hej, "leciwa babko'! Uwielbiam ludzi z poczuciem humoru. ;:63 A Tobie, Asiu, go nie brakuje. ;:333
Jesteś i młodziutka, i ładniutka, ;:138 ;:138 nie zaprzeczaj, bo pomyślę, że tracę wzrok. ;:7
A tego zamiłowania do motocykli zazdraszczam. ;:108 Też jeździłam takim czymś, co się motocyklem zwało, niestety o kilka klas gorszym, ale to było przed pięćdziesięciu laty. ;:oj Dzisiaj mogę sobie tylko popatrzeć na innych śmigających na nowoczesnych maszynach.
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Piękna fakt laska...
Leciwa babka :;230 :;230
To ja już nie wiem , na jakie określenie bym się załapała ;:140

Pozdrawiam Asiu ;:196
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Aniu to juz nie mówię co bym o sobie musiała napisać ;:306 Młodość to młodość i wigor, a u nas młodość w sercu też ważna jak wygląd, a że 18 z watem nieważne ;:108 Poczytaj Asiu o permakulturze to zawsze się przyda mieć trochę więcej wiedzy.Mój syn też lubi mieć wiatr we włosach i zawsze mówi ,że musi przewietrzyć pod pachami :;230 Dobry łowny kotek, a przy tym przyjacielski wiem coś na ten temat .Niestety swojego mogę już tylko obejrzeć na fotkach ;:145 ,a jeszcze do niedawna był z nami wierna towarzyszka ogrodowa i nie tylko. Fajna rozplenica i gdy się rozrośnie będzie brylować . U mnie takie trawy nie mają racji bytu z powodu braku miejsca
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
DzonaK

Post »

:wit moi kochani
plocczanka Lucynko to pewnie tracisz wzrok zdjęcia zawsze wychodzą ładnie nie widać zmarszczek i siwych włosów i tego , że czas mnie posuwa do przodu :;230
:lol: Sama zaczynałam od komarka potem była shl to były czasy he he ,no ale motoryzacja idzie do przodu cały czas . :lol:

anabuko1 Aniu jak znajdę nazwę na określenie to Ci powiem jak będę w Twoim wieku :;230
JAKUCH Jadziu dokładnie człowiek całe życie jest młody , dopóki się tak czuję ;:196 . Jak to się mówi między nami motocyklami ,,Lewa w Górę " dla syna :D .
Po kota jadę po niedzieli , jednak stwierdziłam że takie maleństwo prosto od mały to trochę dla mnie za dużo . Boję się ,że mały zrobi mu krzywdę taki starszy umie się obronić i na pewno da radę mu zwiać :lol:

Przekopałam dziś po powrocie z Megawatt ( to są zawody enduro na skalę międzynarodową ) i położyłam kartony i rzuciłam na to chwasty , ale zdjęcia dziś nie zrobiłam bo mi się już nie chciało wracać z telefonem .Ale po drodze kupiłam jeszcze cebulki szafirków i jeden czosnek , bo oczywiście więcej nie było i powiem wam że się trochę zezłościłam bo były dużo tańsze jak te co kupiłam wcześniej :evil:

Obrazek
Obrazek

Tak jeszcze zapytam Was czy już te cebulki można wsadzić do ziemi , czy jeszcze poczekać do drugiej połowy września :?: :?:

Zajrze do Waszych ogródków dopiero jutro , dziś tylko wpadłam na chwilę się przywitać ;:196
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Joanno w końcu znalazłam czas aby przyjść z rewizytą. Śliczna dziewczyna jesteś ;:108 pomocnicy pracowici ;:7
Stanęliście przed bardzo dużym wyzwaniem, na pewno wszystko ogarniecie, róbcie etapami, wszystkiego w jednym czasie nie uporządkujecie. Wiem co piszę, bo 10 lat temu też stanęłam przed chwastowiskiem, zaniedbanym ogrodem.
Wiele krzewów, drzew usuwaliśmy, wiele gałęzi przycinaliśmy. Rozdrabniarka to super sprawa, pocięte gałązki wykorzystacie.
Z sadzeniem cebulowych poczekaj nie spiesz się, można zacząć od połowy września.
Będę tu zaglądała z ciekawością, trzymam kciuki aby ogród nabierał wglądu i był Wasz, nie poprzednich właścicieli ;:306
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
anna1946
200p
200p
Od: 9 wrz 2017, o 08:33

Post »

Zazdroszczę wszystkim ogrodów wielkich, jest możliwość wykazania się pomysłowością . Ja mam niestety malutki, przy domowy, więc mam misz-masz . Staram się utrzymać w ryzach swoje zapędy, żeby nie zrobić " śmietnika" . Nie wychodzi mi to jednak . Wczoraj dokupiłam kilka cebul . Mam już parę pięknych lilii dokupiłam jeszcze kilka . Jesień kocham, czuje się tak, jakby ktoś mnie na to koni wsadził ". Taką moc ma jesień . A ja już ją poznaję i czuje po zapachu . Właśnie gorycz dębu i grzybów oraz widok kolorowych brzóz nastraja mnie nostalgicznie . Zrobię zdjęcia swojego mikroskopijnego ogródka i wstawię w swoim wątku . Pozdrawiam .
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Z tymi chwastami to wieczna robota. :roll:
Ogarniesz pomalu Asiu wszystko.
A cebulowe zakupki zawsze poprawiają humor. :wink:
Tak zawsze jest, na początku cenny większe, potem mniejsze.Ale za mocno nie ma co czekać, bo potem są przebrane roślinki.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Cześć
Fajnie czytać Twoje opowieści z nowego życia.
Dal mnie to już prehistoria. Ogród mam od 18 lat.
Czytając Ciebie tak jakbym widziała siebie. Nic nie wiedziałam, sadziłam jak popadło, kupowałam oczami
Chociaż Ty jednak jesteś chyba trochę rozsądniejsza, ale myślę, że tylko na razie :D
Zgadzam się z dziewczynami
Nie szalej, nie zaczynaj kilku prac na raz. Lepiej powoli zrobić porządnie jedną rabatę.
Cebulki może sadzić już,a le ja wole późniejsze sadzenie
2 lata temu sadziłam nawet w grudniu
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”