Ogród Marty - Cz. XII

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Ogród Marty - Cz. XII

Post »

Martuś ;:168 ależ ty masz okazałe te swoje rośliny https://images89.fotosik.pl/24/62decd3784366cbb.jpg ... coraz bardziej mi się marzą rośliny sadzone kępami, ale żeby tak wyglądały muszą mieć ... czas i na to nie ma innej rady ;:173
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Awatar użytkownika
ed04
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 5 mar 2017, o 14:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Przepiękne dalie, a kompozycja jeżówek i hortensji wymiata dla mnie. ;:180
Bardzo fajny pomysł ze stolikiem w cieniu drzew, wyglada to jakby te drzewa zostały posadzone w tym celu.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Martuś jakie cudne jeżówki no i Twoje przepiękne dalie! U mnie ostała się jedna biała, ale ładna...resztę załatwiły ślimaki tzn wierzchołki. Ty przerabiasz pomidory i maliny, a u mnie impreza rodzinna nad tacami z jabłkami i brzoskwiniami...jutro polecą śliwki :;230 Słoiki są i u nas huta szkła pracuje chyba na okrągło ale w pobliskich Lewiatanach miejscowi nadwyrężyli zapasy. Ja dostałam od znajomych córki trochę słoików więc przetwórstwo dalej wrze :D Podlany ogród i pokazały się grzyby w naszych lasach, bo Dorota po przyjeździe przeleciała lasek i wrócili z kilkunastoma czerwonymi kozakami ;:333 Miłej niedzieli, pozdrawiam ;:196 ;:196
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witam w sobotę ,dzisiaj troszkę odpoczęłam od przetworów,ale wszystko ślicznie poukładałam w spiżarni ,zajęłam się obiadkiem i jabłuszka na szarlotkę zrobiłam a szarlotkę upiekła córka ,rano padało solidnie ,potem spokojniej ,a po południu już był spokój z deszczem ,ale ogólnie sporo podlało,ma się znowu zrobić bardzo ciepło po niedzieli to wszystko będzie pięknie rosło no i może grzybki też .

Dorota,cieszę sie ,ze spacerujesz i ciągle odkrywasz coś nowego chociaż znasz ten ogród,mamy w końcu podlane ogrody ,roślinki pod dostatkiem się napoją ,pozdrawiam :wit

Aniu,dalie nie wszystkie posadziłam ,bo nie zdążyłam na wiosnę ,ale i tak je widać,na ostatnim zdjęciu jest parę odmian jeżówek ,które tak sie rozrosły w jedną całość i tak sobie gromadnie rosną teraz ,pozdrawiam ;:168

Joasiu,witaj ,cieszę się ,że jesteś ,Malepartus to piękny miskant,dalie i jeżówki są cudowne ,,dalie to takie babcine kwiatuszki i też tworzą ogrodową duszę ,cieszę sie ,że tak odbierasz ten ogród,pozdrawiam ;:168

Maryniu,miło mi ,że tak odbierasz ten ogród i spacerujesz ścieżynkami i oglądasz i się podoba ,ja wiem ,że mogło by być lepiej ,ale nie zawsze sie da zrobić wszystko na czas ,jest jeszcze dużo do poprawy ,ale stopniowo sie zrobi ,pozdrawiam i pięknej niedzieli ;:196

Lodziu,masz rację na każdym zakręcie ścieżki są niespodzianki roślinne i chce sie wiedzieć co jest dalej ,miło,że fotki się podobają ,no i modele ,bo to od nich wiele zależy ,pozdrawiam ;:168

Ewciu,rosliny okazałe muszą mieć czas do rozrośnięcia ,ale też muszą być docelowo duże ,czyli wysokie ,bo inaczej będą wyglądały nawet w dużej grupie małe roślinki a duże roślinki,ale cieszę się ,ze ten ogród sie podoba ,pozdrawiam i miłej niedzieli życzę ;:168

Edziu,miło mi czytać,że roślinki się podobają ,masz rację drzewa specjalnie były tak posadzone ,żeby w przyszłości była taka naturalna altana z zielonym ,ażurowym dachem,jak katalpy już urosły to wyłożyłam placyk płytkami ,żeby wygodnie sie siedziało,pozdrawiam :wit

Marysiu,u mnie też ślimaki się do dalii dobierały ,wysypałam niebieskie granulki i coś zostało,a dzisiaj po deszczu ile wyszło tych gołych tłuściochów ,że Boguś poszedł i załatwił 150 szt ,zawsze liczy ;:306 ,ja jutro mam robić taki sos pomidorowy ,z papryką , ananasem i kukurydzą ,i coś tam jeszcze do makaronu i miał kupić pół litrowe słoiki a tu kicha ,w sklepie brakło ,a dwa dni temu kupowałam i były sterty,ale kupił śliczne pół litrowe baniaczki ,dobra wiadomość ,ze pokazały sie grzybki,lubię czerwone kozaczki ,ale jak to wszystko pogodzić z ta robotą ,pozdrawiam ;:196
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zapraszam do ogrodu ,póki jeszcze coś kwitnie i jest kolorowo.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

dojrzewają derenie
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

nowy floks
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Martusiu Ty nie pogodzisz? jak Cie znam rzucisz wszystko i pójdziesz na grzybki ;:306 Śliczna ta dalia https://www.fotosik.pl/zdjecie/ce52687fa82fdda7 nowość? Może za rok wróci mi chęć do ogrodu bo na razie chyba jestem przemęczona i nie patrzę już na grządki z zachwytem, widzę tylko kupę roboty, bo kilka róż i hortensji muszę przesadzić ...mało tego nawet jakieś krzaki ;:223
Śliczne jeżówki i aminek...jak zechce wyróść w przyszłym roku to świetna roślina do kompozycji ;:333
Leje, leje, leje! Pozdrawiam ;:196
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44

Post »

Marto,
biały floks przyciąga moje spojrzenie, gdziekolwiek bym go nie zobaczyła.
Oczywiście natychmiast muszę o tym powiadomić jego szczęśliwego posiadacz.
Tak więc nie jesteś pierwszą forumką, która zdeklarowała podział kępy na moją rzecz.
Ja jednak nie skorzystam z tej prostej przyczyny, ze u Marysi- amby19 taka kępa czeka na mnie chyba już drugi rok z kolei.
Trzeba tylko pojechać i wykopać.
Jednak, jak to czasem bywa, czasem nawet na drobną rzecz jakoś tak czasu brakuje....
Inna sprawa jest taka, ze mam w ogrodzie jedną kępkę białego floksa, tylko trochę niższą od Twoich, przynajmniej tak by wyglądało ze zdjęcia.
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
Babciabenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 maja 2012, o 19:16

Post »

Martuś, odpoczywamy od okropnych upałów i cieszymy się deszczem, bo dziś byłam w lesie i ruszyły prawdziwe.Super bo i ogrody na biorą wigoru. ;:138 ;:138
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Witaj Marto po baaardzo długiej przerwie ;:196
Największą przyjemność sprawiło mi podziwianie dalii. Ależ masz fajną kolekcję. I wszystkie takie wyprostowane. Ja chyba niektóre zaniedbałam bo powyginane bardzo. Źle podwiązywałam.
Podziwiam entuzjazm do przetworów ;:180 Ja nie robię wcale :;230
Fajny pomysł z rozchodnikami białymi jako zadarniacz pod iglakami ;:63

pozdrawiam
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Piękne kolejne i zdjęcia i rośliny ;:108 ;:108
A to na pierwszym miejscu , to ?Biały przetacznik ??Taki wysoki ??
Jeżówki masz piękne.I te hortki na pniu. cudeńka ;:173
Na moi dereniu było kilka owocków.Ale susza je załatwiła i opadły nie wiadomo kiedy. :)
Dalie też śliczne, dobrze,że one długo kwitną i cieszą ;:333
Awatar użytkownika
pela11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2015, o 00:21

Post »

Martuniu , Dzielżany rozświetlają rabatę nawet w deszcz i kwitną niestrudzenie do jesieni podobnie jak dalie dające w ogrodzie energię i różnorodność kolorów , więc nie może ich zabraknąć w takim ogrodzie jak Twój .Koniec lata i jesień też obfituje w kwiaty i mnie osobiście zawsze bardzo urzeka ta pora roku .Z ogromną przyjemnością pospacerowałam ścieżkami Twojego ogrodu , pod katalpami tylko wiatr nieśmiało mi towarzyszył , musnełam dłonią lekko kołyszące się trawy i nie bardzo chciało mi się wracać do rzeszywistości . Dzięki , wracam jednak do roboty ,muszę przerobić śliweczki . ;:202
Awatar użytkownika
Bazyla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lut 2017, o 20:44

Post »

Martuś wielki szacun za prawie przemysłowe przerabianie ogrodowych darów ;:180
U Marysi Maski podziwiałam, ale zobaczywszy Twoją spiżarnię zwyczajnie oniemiałam ;:oj

Do tego prześliczny ogród w późnoletnich barwach - bardzo mi się podobają te ceglaste dzielżany.
Spacerowałam z wielką przyjemnością.

Czy z derenia derenióweczka, czy też inne wiktuały?

Pozdrawiam :wit
Życie jest zbyt krótkie, żeby się na nie obrażać
Beata
Bazylowo
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam w piękny dzień ,aż radość wstać razem ze słoneczkiem i nie wysoką temperaturą ,pracy jak zawsze dużo ,ale powoli jest do przodu ,dzisiaj u mnie kiszenie kapusty ,ale i na przetwory znajdzie się czas i na spacer po ogrodzie .

Marysiu,podobno są u nas kozaczki czerwone i szare ,prawdziwka też trochę ale robaczywy ,ale chcę skończyć przetwory ,żeby spokojnie chodzić na grzyby ,no i muszę nasionka pomidorków wyłuskać to też troszkę zajmie mi czasu ,teraz przerabiam papryki na paprykowe pasty.ta dalia rzeczywiście nowa ,ja tez jestem już zmęczona ogrodem ,a tyle dyń urosło i też trzeba coś przerobić ,tak mi się wydaje ,że jak pojedziemy na grzyby to odpoczniemy ,ale tam też harówka ,no niestety nic nie ma za darmo ,pozdrawiam ;:196

Magdziu,tak to już jest ,że mamy dużo pracy i ciągle coś nowego wymyślamy i często coś nam ucieka ,mój floks biały jest najwyższy z floksów i najpóźniejszy ,pozdrawiam :wit

Bożenko,już po deszczach ,dobrze że podlało ,myślę ,że solidnie ,ja nie byłam u nas w lesie ,bo nie mam czasu na razie ,wszędzie gdzie sie obejrzę to jakieś zaległości widzę ,a i w pracy jest coś do załatwienia ,pozdrawiam ;:168

Jolu,witaj ,dobrze,ze chociaż na chwilkę wróciłaś i pospacerowałaś po moim ogrodzie ,dalie trudno nawet dobrze przywiązać ,bo często z wiązania się wysmykują i się łamią ,lub przewracają lub wyginają ,rozchodniki białe ,świetnie się komponują z iglakami tym bardziej ,że one nie takie wysokie ,pozdrawiam i życzę pięknych dni ;:168

Aniu,tak to wysoki przetacznik ,jest biały i te świece fajnie widoczne z daleka ,my to kochamy wszystkie kwiaty i tak trudno nam wymienić które najpiękniejsze :uszy ,ja nie umiem ,a dalie też uwielbiam ,pozdrawiam ;:168 ;:168

Eluś,te kwitnące rośliny dają nam dużo pozytywnej energii bo bardzo je kochamy,trawy tak lekko kołyszą się ,jakież to cudne ,czasem szumią cichaczem ,cieszę się ,że z przyjemnością spacerujesz ,ja śliweczek jeszcze nie zaczęłam przerabiać ,ale może później się za nie zabiorę ,pozdrawiam i miłego dnia życzę ;:168

Beatko,kocham robić przetwory do spiżarni ,jak mam pełną to jakaś jestem spokojna przed zimą i w zimie ,bo mam świadomość ,że wszystko ze słoneczka jest w domciu,ceglastymi dzielżanami mogę sie z Tobą podzielić na wiosnę ,ale proszę przypomnij mi,z dereni będzie dereniówka ,dżemów w tym roku nie robię bo jeszcze zostały soków tez mam innych dużo a dzieciaki z dereni nie bardzo lubią ,ja lubię ,ale wolimy malinowe i z czarnej porzeczki,pozdrawiam ;:168
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam ponownie dzisiaj ,właśnie wróciłam z ogrodu i zrobiłam pare fotek ,obiadek się gotuje,pomidorki na przeciery też ,kapusta ukiszona ,papryka gotowa do miksowania na pastę ,więc ja na moment do ogrodu skoczyłam,i zapraszam na mały słoneczny spacerek.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

biały rozchodnik uszczelnia doskonale puste przestrzenie wokół iglaków
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

moje winogrona duże i bardzo aromatyczne
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

No to się sprawa rypła! Martuś Ty nie sama to wszystko robisz tylko zagoniłaś zające...rany! jakie one zmęczone ;:306 ;:306 Fajny ten jaśniejszy winogron...to ja tez chcę patyczki i nie zjedz wszystkiego bo chciałabym spróbować ...te pierwsze mam! Wyluzuj Kochana a na grzyby i tak pojedziemy tylko chyba na razie dużo ich nie ma? Choćby na kilka dni :D Miło było Cię usłyszeć, pozdrawiam i mocno całuję ;:196 ;:196
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”