Moja Działka
Re: Moja Działka
Witaj Edwardzie
Weszłam z ciekawości i tak mnie wciągnęły te Twoje poczynania z tym zalaniem że przeczytałam cały wątek od a do z . Muszę przyznać że walka ma sens . Podwyższone grządki są rewelacyjne, warzywa pięknie się odwdzięczyły Wam za ciężką pracę, co było widać na zdjęciach . Tak z ciekawości zapytam,czy sąsiad nie skopiował tego pomysłu od Ciebie z grządkami skoro Wam aż tak zalewa?? . Może warto pomyśleć o jakimś drenażu i odprowadzeniu tej wody ?? Tak sobie tylko pomyślałam bo nie znam usytuowania Twojej działki . Mam jeszcze pytanie odnośnie przepisu na pikle czy jest różnica w przepisie jak się da zamiast octu winnego zwykły ocet ?? Bo bym może spróbowała ale ze zwykłym .
Reasumując działka ładna, mimo wszystko pieknie to wygląda . Będę zaglądać jak tylko coś wrzucisz .
Weszłam z ciekawości i tak mnie wciągnęły te Twoje poczynania z tym zalaniem że przeczytałam cały wątek od a do z . Muszę przyznać że walka ma sens . Podwyższone grządki są rewelacyjne, warzywa pięknie się odwdzięczyły Wam za ciężką pracę, co było widać na zdjęciach . Tak z ciekawości zapytam,czy sąsiad nie skopiował tego pomysłu od Ciebie z grządkami skoro Wam aż tak zalewa?? . Może warto pomyśleć o jakimś drenażu i odprowadzeniu tej wody ?? Tak sobie tylko pomyślałam bo nie znam usytuowania Twojej działki . Mam jeszcze pytanie odnośnie przepisu na pikle czy jest różnica w przepisie jak się da zamiast octu winnego zwykły ocet ?? Bo bym może spróbowała ale ze zwykłym .
Reasumując działka ładna, mimo wszystko pieknie to wygląda . Będę zaglądać jak tylko coś wrzucisz .
- ed04
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 5 mar 2017, o 14:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dziękuję za wizytę, miło mi że wątek się podoba.DzonaK pisze:Witaj Edwardzie
Niektórzy działkowcy na naszych ogrodach mają podwyższone grządki inni nie. Sąsiedzi po obu stronach nawieźli tylko dużo ziemi podnosząc nieco grunt. Nie na wiele im to się zdało. Mieli co prawda mniej wody, ale rośliny (fasola, ogórki czy pomidory) i tak padły z powody zaduszenia korzeni przez błoto. Muszę przyznać że takie powodzie są u nas rzadko, ale ja wolę podlewać niż potem żałować.
Co do przepisu, masz na myśli sałatkę z octem winnym?. Jeżeli tak to pewnie można, tylko trzeba mieć na uwadze że będzie miała ostry octowy smak.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 sty 2013, o 21:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witaj podwyższone miejsca pod warzywnik są bardzo dobrym wyjściem na takim terenie jak Twój , i jarzyn różnych masz na własny użytek dużo i jeszcze wszystko wygląda bardzo estetycznie ,trzeba sie przy wszystkim napracować ,ale i są efekty ,pozdrawiam i miłych dni życzę 

- ed04
Pracy jest przy tym co niemiara. Najgorzej że truskawki usłyszały i też zachciały takich grządek.koziorozec pisze:Witaj podwyższone miejsca pod warzywnik są bardzo dobrym wyjściem na takim terenie jak Twój , i jarzyn różnych masz na własny użytek dużo i jeszcze wszystko wygląda bardzo estetycznie ,trzeba sie przy wszystkim napracować ,ale i są efekty ,pozdrawiam i miłych dni życzę

Powstaną trzy grządki. Jedna przy płocie kwiatowa 700/60cm, i dwie na truskawki 700/80cm. Niestety nie obyło się bez ofiar

Dwie prawie gotowe, jeszcze zostało miejsce na obornik i kompost.

Z innych spraw, zakwitła jedna z trzech posadzonych wiosną host.

- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
U mnie przy skrzyniach naprawdę nie obyło się bez ofiar! zrobiłam za mały odstęp między nimi zaplątałam się w niestosowne buty i wyrżnęłam łbem o kant deski
Na szczęście jak widać przeżyłam
Widzę u Ciebie lidlowski brzęczek na krety czy to u Ciebie działa? bo u mnie robią kopce tuż obok i co wbijam w kolejny powstaje następny 

- Bazyla
- Od: 15 lut 2017, o 20:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Edwardzie no z tymi zalewaniami to trochę przykra sprawa, ale widzę, że idziesz przeciwnościom na przekór i tworzysz kolejne podniesione rabaty - tak trzymać
Działeczka doglądnięta, wypielęgnowana, chwalić, chwalić takiego Gospodarza
Pozdrawiam

Działeczka doglądnięta, wypielęgnowana, chwalić, chwalić takiego Gospodarza

Pozdrawiam

- ed04
No to miałaś przygodę z grządkami.Maska pisze:U mnie przy skrzyniach naprawdę nie obyło się bez ofiar! zrobiłam za mały odstęp między nimi zaplątałam się w niestosowne buty i wyrżnęłam łbem o kant deskiNa szczęście jak widać przeżyłam
Widzę u Ciebie lidlowski brzęczek na krety czy to u Ciebie działa? bo u mnie robią kopce tuż obok i co wbijam w kolejny powstaje następny

Trzeba działać, bo potem można mieć pretensje tylko do siebie.Bazyla pisze:Edwardzie no z tymi zalewaniami to trochę przykra sprawa, ale widzę, że idziesz przeciwnościom na przekór i tworzysz kolejne podniesione rabaty - tak trzymać![]()
Działeczka doglądnięta, wypielęgnowana, chwalić, chwalić takiego Gospodarza![]()
Pozdrawiam
Ciężka to praca, ale dająca satysfakcję. Grządki prawie skończone. Myślę że w poniedziałek będzie finisz.

Ogórki jeszcze rosną, chilli też dojrzewa. W tym roku jest bardzo dużo malin co cieszy bo to pyszne owoce. Co dwa dni są dwa takie wiadereczka.
Marchew też w tym roku bardzo ładna. Z tą ostatnią jestem pewien że to zasługa właśnie podwyższonych grządek.
siana w gruncie bardzo wilgotnym nie ma ochoty iść w dół tylko rozgałęzia się korzeń na wszystkie strony. Jak ma suszej to ładnie rośnie.

- maniolek
- Od: 21 gru 2016, o 17:45
Edziu no powiem Ci, że plony bardzo ładne
marchew pierwsza klasa, maliny tez niczego sobie, ja mam chyba jakieś wczesne, bo wszyscy teraz zbierają a u mnie już dawno nie ma...
Grządki pierwsza klasa, roboty trochę jest na pewno przy nich, ale ważne, że dają efekty

Grządki pierwsza klasa, roboty trochę jest na pewno przy nich, ale ważne, że dają efekty

- ed04
Trochę pracy jest, nie ukrywam. Ale nareszcie fajrant, przynajmniej do następnego pomysłu.maniolek pisze:Edziu no powiem Ci, że plony bardzo ładnemarchew pierwsza klasa, maliny tez niczego sobie, ja mam chyba jakieś wczesne, bo wszyscy teraz zbierają a u mnie już dawno nie ma...

Truskawki posadzone, 70% nasza ulubiona Senga sengana, 15% Kent i 15% Polka.

zostało miejsce na powtarzające.
Coś dla ducha.

- anabuko1
- Od: 16 sty 2013, o 17:19
Ale fajnie posadzilaś te truskawki.No suuper!!
A i asterki i cynie,ładne, dorodne.
Podziwiam, bo ja ich nie mam, nie sadziłam ostatnimi latami .

- ed04
Te niebieskie to są fioletowe astry, tylko aparat przekłamał kolory.DzonaK pisze:No i widać , że zbiory były piękne pracy co niemiara . Kwiaty cudaśnie , co to jest to niebieskie mam na myśli kwiatka

anabuko1 pisze:Ale fajnie posadzilaś te truskawki.No suuper!!

- kasia100780
- Od: 31 lip 2014, o 16:39
Podwyższone grządki super, też mi się marzą, ale jak na razie nie znalazłam nigdzie desek. Kupowaleś deski gdzieś lokalnie czy przez internet?
Marchew bardzo ładna, u mnie nie chce rosnąć, tak jak i buraki.
- ed04
Ja swoje kupiłem w składzie drewna, są to deski szalunkowe. nie powiem trochę kasy na to poszło.kasia100780 pisze:Podwyższone grządki super, też mi się marzą, ale jak na razie nie znalazłam nigdzie desek. Kupowaleś deski gdzieś lokalnie czy przez internet?
Róże jeszcze kwitną. Żółta Fresja i Luise Odier najładniej.

Wrzosy też mają się nieźle.

No i zrobione trochę włoszczyzny. Do mrożenie poszło ok 9 kg.

- anabuko1
- Od: 16 sty 2013, o 17:19
Wrzosowisko jest ładne.A u góry to pomidorki ??
I ty nazywasz to 9 kg trochę włoszczyzny
Ale fajnie wszystko się przyda.
Róże ładne
I ty nazywasz to 9 kg trochę włoszczyzny

Ale fajnie wszystko się przyda.
Róże ładne