Malina czarna 'Bristol'
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 12 mar 2015, o 08:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Malina czarna 'Bristol'
Witam, mój Bristol posadzony w tamtym roku ma bardzo długie przyrosty. Jak je można przycinać? Gdzieś czytałem, że można ciąć tak jak jeżynę - w lecie przycinać przewodnik a na wiosnę przycinać odrosty.
Jak tam wasze czarne maliny? 
Posadzone w tym roku Bristole wyglądają tak:

A Black Jawel tak:

Posadzone w tym roku Bristole wyglądają tak:

A Black Jawel tak:

Mam u siebie bristol i black jewel. Obydwie odmiany zimę znoszą dobrze. Na korzyść black jewel przemawiają zdecydowanie mniejsze kolce (prawie ich brak).
Moje kubki smakowe nie potrafią wyczuć istotnej różnicy pomiędzy tymi odmianami i również nie doceniają smaku tych odmian. Ja i moja rodzina zdecydowanie wolimy maliny czerwone.
Jak dla mnie smak czarnej maliny mocno przereklamowany. W tym sezonie(mam nadzieję) będę mógł porównać smak czarnej maliny ze smakiem jeżyny - w zależności od wyniku porównania zdecyduję co dalej z czarną maliną.
Moje kubki smakowe nie potrafią wyczuć istotnej różnicy pomiędzy tymi odmianami i również nie doceniają smaku tych odmian. Ja i moja rodzina zdecydowanie wolimy maliny czerwone.
Jak dla mnie smak czarnej maliny mocno przereklamowany. W tym sezonie(mam nadzieję) będę mógł porównać smak czarnej maliny ze smakiem jeżyny - w zależności od wyniku porównania zdecyduję co dalej z czarną maliną.
Pozdrawiam Serdecznie
Black Jewel zawiązał owoce 

Tegoroczne pędy Black Jewel wyrosły na dobre 3 m. Kiedy się je przycina? Teraz czy na wiosnę?
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 24 lut 2018, o 17:21
Gdzie kupujecie sadzonki malin? Chodzi mi głównie o odmiany czarne, fioletowe i żółte.
Wiosną widziałam w Leroy Merlin. W zeszłym roku i dwa lata temu też mieli 

Ja kupowałem na allegro u tego użytkownika malinę Black Jewel.
Sadzonki przyszły bardzo ładne, już w pierwszym roku po posadzeniu miałem owoce, a w tej chwili malinia pięknie się rozrosła.
Wystarczy wpisać na allegro : Malina Czarna BLACK JEWEL 50cm / PRODUCENT
Użytkownik to: OGRODinternetowy
Sadzonki przyszły bardzo ładne, już w pierwszym roku po posadzeniu miałem owoce, a w tej chwili malinia pięknie się rozrosła.
Wystarczy wpisać na allegro : Malina Czarna BLACK JEWEL 50cm / PRODUCENT
Użytkownik to: OGRODinternetowy
Chętnie oddam za darmo sadzonki maliny Bristol w doniczce P9. Odbiór własny, lub pokrycie kosztów wysyłki.
Jeśli ktoś jest chętny to niech pisze na priv.
Jeśli ktoś jest chętny to niech pisze na priv.
- Ogrodnik88
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 cze 2010, o 22:30
Jak smakują czarne maliny?
Planuje trochę posadzić bo podobno są dużo mniej chorowite niż czerwone i żółte a do tego są dużo bogatsze w witaminy i inne zdrowotne składniki.
Faktycznie są takie mało problemowe?
Planuje trochę posadzić bo podobno są dużo mniej chorowite niż czerwone i żółte a do tego są dużo bogatsze w witaminy i inne zdrowotne składniki.
Faktycznie są takie mało problemowe?
Według mnie w smaku są bardzo dobre
co do bezproblemowosci to nie pomogę, pierwszy raz będą u mnie zimowały 

A ja po 3 latach uprawy jestem zdania, że czarna malina nie jest warta uprawy. Ja swoje kilka sztuk Bristol i Black Jewel wywalam aktualnie pod płot, bo szkoda mi na nią słonecznej miejscówki, posadzę tam coś smaczniejszego
Mnie czarne maliny w ogóle nie smakują, owoce są małe, a większą część owocu zajmują nasiona. Są plenne i to bardzo, ale nawet nie mam ochoty ich zjadać, wolę zwykłe, czerwone lub żółte, słodkie, soczyste, pachnące, a czarne tym zwykłym nawet do pięt nie dorastają
Chociaż z tych dwóch czarnych odmian Bristol jest ciut lepszy, Black Jewel, to w ogóle porażka.

Chociaż z tych dwóch czarnych odmian Bristol jest ciut lepszy, Black Jewel, to w ogóle porażka.

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 sty 2008, o 17:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Te owoce w ręku są niedojrzałe.
Żeby czarna malina miała większe, bardziej "mięsiste", owoce trzeba dodatkowo wiosną ciąć pędy żeby ograniczyć nadmierne owocowanie.
Żeby czarna malina miała większe, bardziej "mięsiste", owoce trzeba dodatkowo wiosną ciąć pędy żeby ograniczyć nadmierne owocowanie.
Pozdrawiam,
J
J
Co do czarnych malin mam takie samo zdanie jak Amanita. Ani ja ani moje dzieci nie przepadamy za smakiem czarnej maliny. Bristol ma kolce, Black jewel jest pozbawiona tej przypadłości.
W tym sezonie pierwszy raz owocowała mi jeżyna. Zdecydowanie moje kubki smakowe preferują jeżynę. (lepszy smak, większe owoce itd) Z tego powodu czarne maliny karczuję aby zrobić miejsce dla jeżyny.
Czerwone i żółte maliny (powtarzające) u mnie rosną bez problemu. Dzieci uwielbiają żółte maliny, żona czerwone.
W tym sezonie pierwszy raz owocowała mi jeżyna. Zdecydowanie moje kubki smakowe preferują jeżynę. (lepszy smak, większe owoce itd) Z tego powodu czarne maliny karczuję aby zrobić miejsce dla jeżyny.
Czerwone i żółte maliny (powtarzające) u mnie rosną bez problemu. Dzieci uwielbiają żółte maliny, żona czerwone.
Pozdrawiam Serdecznie