Hacjenda Anego - bardziej różana.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Hacjenda Anego - bardziej różana.

Post »

Andrzeju, masz fantastyczne róże a co jedna to piękniejsza. ;:215 ;:215
Lilie i hortensje też wielkiej urody,to nie dziwota że motylki dopisują,choć na budlei ich nie widzę. ;:oj
Za to pomidorki pnącze udają i wygrzewają się w promykach słońca. ;:433 ;:433
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Andrzeju brawo dla patyczków rosnących bardzo chętnie u Ciebie .Brawo dla Oczątek i Twiggy's rose .Cudne cynie i pomidorki do góry nogami ;:303 Wszystko szleje na działce szkoda tylko ,że słabo polewają z nieba :wink:
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lip 2016, o 19:56

Post »

Andrzeju, dziękuję za liliowe dedykacje. Tym bardziej, że ich nie mam.
Pomidory do gory nogami :shock: Wow! Chyba wymagają częstego podlewania?
Też jestem zwolennikiem truskawkojeżyny. Cały czas owocuje i nawet jeśli taka sobie w smaku - świetnie nadaje się do koktajli czy deserów.
Awatar użytkownika
Bazyla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lut 2017, o 20:44

Post »

Oj Andrzeju toż to wręcz różany festiwal mnie zasypał :wink:
Piękne te różę, ale i inne kwiecie też cudne. Wszystko takie urodziwe naprawdę.
Ja też ostatnio zaniedbałam nie tylko swój wątek, ale i w ogóle jakąkolwiek aktywność przy komputerze, do którego nabrałam wręcz awersji :lol:
Na szczęście nie była to choroba zbyt przewlekła i już mi przeszło, ale znając siebie obawiam się, że okresowe nawroty mogą wystąpić ;:306

Bardzo się cieszę, że jedna z Twoich bezimiennych różyczek znalazła nazwę, że będzie okazja do kolejnego spotkania i że roślinki, którymi zostałam obdarowana wyglądają na to, że się przyjęły. A firletka chalcedońska nawet zakwitła pojedyńczymi kwiatuszkami.
A ten Ernest Markham oglądnęłam w necie i bardzo urodziwy, więc jak sie tak upiera, że chce do mnie, to ja z pewnością nie odmówię :wink:

Pozdrawiam Was serdecznie ;:168
Życie jest zbyt krótkie, żeby się na nie obrażać
Beata
Bazylowo
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Andrzeju dawno u ciebie nie byłam.
A tu tyle śliczności kwiecistych. :roll:
Lilie,,imponujące. :) Po kilka sztuk je sadzisz ?
Hortensje piękne Ta fioletowa bardzo ciekawa.Ale to rodzaj ogrodowek ??
Kolekcja róż wielka, prześliczne.I ajk widzę zdrowo ci rośną.Nic ci nie chorują ??
Hibiskus , budleja, piękne fioleciki :)
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Mnie też miło zaskoczyła w tym roku Therese Bugnet, kwitnie u mnie od 1 maja.
Piękne kwitnienia u Ciebie w ogrodzie, Andrzejku - ale to już tradycja ;:215 Te róże, te lilie, hortensje - no cudności! ;:180
Melduję posłusznie, że malewka z wiśni już gotowa. Posłuchałam Cię i zalałam wiśnie procentami, a nie jak dotąd zasypywałam początkowo cukrem. Różnica jest ogromna! ;:215
Pozdrawiam. ;:3
Awatar użytkownika
maniolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2016, o 17:45

Post »

Hej Andrzeju, nie martw się w tym roku większość z nas chyba w tym czasie letnim nie ma czasu na wątki :)
Przepięknie u Ciebie kwitnie wszystko, a hortensje dają czadu :) u mnie niestety brak deszczu dal im się we znaki.
Zdjęcia motyli pierwsza klasa ;:63
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

Beatko w takim razie skorzystam z Twojego doświadczenia zalecanego przez Andrzeja odnośnie nalewki wiśniowej.
W przyszłym roku zrobię nalewkę wiśniową i "dokładaną" a w tym roku pestkówkę. :wink:
Andrzejku w ogrodzie pewnie już zrobiło się nieco jesiennie ale to dobra pora żeby się jeszcze nim nacieszyć.
Pozdrowienia dla Was z Mirką. :wit
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jestem! :wit
Zapracowany, zmęczony, ale szczęśliwy :)
Owoce pozbierane i zagospodarowane, tylko dwa krzaki koralikowych pomidorów zostawione, reszta wyrwana i posiany poplon.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kompostownik też wyczyszczony, połowa z ub.r. wybrana (10 worków) reszta przerzucona. To była najcięższa robota na ogrodzie.
Obrazek

Witam cię Basiu.
Ja truskawkomaliny wykopałem, ale nie likwidowałem lecz przeniosłem w nowe miejsce i ciekawi mnie czy nie będą odrastały od pozostawionych korzonków, choć starałem się wyzbierać je wszystkie.
Róże nadal kwitną, mimo iż sporo z nich jest bez liści.
Obrazek

Dziękuję Stasiu za miłe słowa.
Róże naprawdę są piękne i ... nie wiem która z nich najpiękniejsza :)
Obrazek

Jadziu, róże kolejny raz obsypane kwieciem i chociaż na wielu liście poplamione, a nawet pędy bezlistne, to kwiaty pokazują swą urodę.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Oj tak Florianie. Efektowny taki pomidor do góry nogami rosnący, ale to podlewanie ;:oj Trzy razy dziennie musiało być. Całe szczęście że ogród blisko domu i mogłem wyskoczyć tylko po to by podlać doniczkowce. Chociaż to nie było zbyt problemem, bo całe dnie (noce też często) spędzam na ogrodzie.
To może ... brugmansje - na razie tylko z nimi i kaliami mam problem przechowania zimą. Z dalii i pacioreczników już zrezygnowałem.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Beatko (Bazyla), dokładnie rozumiem brak czasu - na szczęśćie to jedyna dolegliwość, która mi przeszkadza :wink:
Róże mówisz? Kwitną nadal :D
Dame de Coeur
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Witam cię Aniu.
Lilie drzewiaste stoją pojedynczo, a te inne rosną w grupach i dawno nie były przesadzane.
Ta fioletowa hortensja to piłkowana - otrzymałem ją kiedyś bo ... kwiaty miała takie jakieś nierozwijające się :D
Róże niestety chorują zwłaszcza teraz na czarną plamistość - wiele z nich zrzuciło liście, ale tak mam corocznie -walczę latem i się trzymają, jesienią odpuszczam, bo i tak zaraz zrzucą liście przed zimą.
A jesień blisko.
Obrazek

Cieszę się Beatko (Beaby), że podpowiedziałem z nalewką :)
Dla poprawy humoru powiem ... ja zrobiłem odwrotnie :;230
Pojechałem rowerkiem na brzeg lasu zobaczyć jakie to owoce mogę zebrać - po raz pierwszy nie przemarzła tarnina, głóg był jeszcze niedojrzały, czarny bez już opadał, a gdy zobaczyłem, że czeremchy niewiele zostało to ... nazrywałem.
Spirytusu nie miałem- owoc dojrzały puszczał sok, więc zasypałem cukrem i dopiero po trzech dniach zalałem alkoholem.
Już dwa razy filtrowałem i ciągle nie jest czysta :( Stale osad się wytrąca.
Należy trzymać się zasady - owoce najpierw zalać alkoholem - potem zasypywać cukrem (przecież wiedziałem ;:306)
Tak kwitnie w końcu róża kupiona jako angielska - od wiosny miała tylko jeden kwiatek. Mam nadzieję, ze teraz już się rozrośnie.
Obrazek

Mariuszu, obawiam się że czasu nadal będzie brakowało. Jeżdżę rowerem po lesie i podglądam, czy już rosną, zacząłem po kilka szt. przynosić i w piątek było już sporo. Teraz zajęte będę miał całe dnie ;:224
Obrazek

Dziękujemy Elu za pozdrowienia.
Jeszcze trochę zostało do zebrania.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam wszystkich odwiedzających - tylko nie wiem, czy jesiennie, czy może wiosennie :wink:
Teraz jabłonka nie ma już jabłek, ale pąków kwiatowych jest mnóstwo i za kilka dnia będzie wyglądała kwitnąco ;:oj
U sąsiada wiśnia cała w kwiatach :(
Obrazek

Obrazek
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
DzonaK

Post »

:wit Andrzeju
Róże przepiękne co druga to ładniejsza hortensja i budleja również . Czy faktycznie motyle lgną do budlei ?? Jestem ciekawa bo chce na przyszły rok kupić do ogrodu . Zastanawia mnie ten pomidor do góry nogami . Czy ja dobrze widziałam na zdjęciu on jest posadzony w donicy i tak sobie zwisa w dół ???
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lip 2016, o 19:56

Post »

Owoców u Ciebie całe mnóstwo! Jest co skubać, co przerabiać.
U mnie też jabłonka kwitnie ;:219
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Andrzejku, co siejesz na poplon po pomidorach?
Owoce wszędzie dopisują... a z winogron? Winko?
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam jesiennie z jeszcze kolorowego ogrodu :wit

Obrazek

Obrazek

Ogród troszeczkę zaniedbałem, bo grzyby rosną :)
Obrazek

Obrazek

Witaj Joanno. Faktycznie budleja jest zwana 'motylim krzewem' i dlatego sprowadziłem je do ogrodu. Motyle przylatują ale częściej zasiadają na jeżówkach rosnących tuż obok.
Dobrze widziałaś - pomidora posadziłem w doniczce odwróconej dnem do góry. Gdy już podrósł, to doniczkę odwróciłem i powiesiłem . Początkowo pędy rosły do góry, ale pod ciężarem owoców opuściły się na dół.
Obrazek

Masz rację Florianie. Owoce obrodziły. Właśnie wczoraj pozrywałem owoce pigwowca. Jutro będzie znowu zajęcie. Część na nalewkę, reszta na konfiturę, a pestki też zagospodaruję na pestkówkę :)
Obrazek

Obrazek

Basiu, jako poplon sieję wielogatunkowe mieszanki (kupuję w ogrodniczym) widzę, że są tam łubiny, koniczyna, kukurydza, owies i dużo innych. A teraz w drugim miejscu posiałem gorczycę (pierwszy raz) bardzo szybko wzeszła i gęstą zieloną łąkę zrobiła :)
Winogron obowiązkowo na wino - a miałem co deptać ;:306
Obrazek

Mimo iż królują kwiaty jesienne ....
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

to widać wiosnę :wink:
Azalia zakwitła
Obrazek

Pieris ładnie rośnie
Obrazek

A wawrzynek ma już chyba pąki kwiatowe :)
Obrazek

Oby ta pogoda jeszcze się utrzymała, bo brugmansja zaczyna znowu kwitnąć i ma jeszcze bardzo dużo pąków.
Obrazek

Pozdrawiam wszystkich ciągle kwitnącymi różami :wit
Obrazek

Obrazek
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Andrzeju widać ,ze grzybowy urodzaj się zaczął .Syn też był wczoraj na grzybach i trochę ich przywiózł .Dzisiaj juz sie suszą w suszarce. Ojjjj rzeczywiście było co deptać bo sporo owoców.Sezon jak najbardziej udany ze wszech miar .Pozdrawiam jesiennie ;:196
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Winogrona masz na bogato!!! ;:138
Ja pigwowca już dawno oberwałam, u mnie wyjątkowo szybko dojrzał. I wyjątkowo dużo go było, mam mały krzaczek a ponad dwa kilo zerwałam... nalewka już się robi ;:215
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”