Jestem!
Zapracowany, zmęczony, ale szczęśliwy
Owoce pozbierane i zagospodarowane, tylko dwa krzaki koralikowych pomidorów zostawione, reszta wyrwana i posiany poplon.
Kompostownik też wyczyszczony, połowa z ub.r. wybrana (10 worków) reszta przerzucona. To była najcięższa robota na ogrodzie.
Witam cię
Basiu.
Ja truskawkomaliny wykopałem, ale nie likwidowałem lecz przeniosłem w nowe miejsce i ciekawi mnie czy nie będą odrastały od pozostawionych korzonków, choć starałem się wyzbierać je wszystkie.
Róże nadal kwitną, mimo iż sporo z nich jest bez liści.
Dziękuję
Stasiu za miłe słowa.
Róże naprawdę są piękne i ... nie wiem która z nich najpiękniejsza
Jadziu, róże kolejny raz obsypane kwieciem i chociaż na wielu liście poplamione, a nawet pędy bezlistne, to kwiaty pokazują swą urodę.
Oj tak
Florianie. Efektowny taki pomidor do góry nogami rosnący, ale to podlewanie

Trzy razy dziennie musiało być. Całe szczęście że ogród blisko domu i mogłem wyskoczyć tylko po to by podlać doniczkowce. Chociaż to nie było zbyt problemem, bo całe dnie (noce też często) spędzam na ogrodzie.
To może ... brugmansje - na razie tylko z nimi i kaliami mam problem przechowania zimą. Z dalii i pacioreczników już zrezygnowałem.
Beatko (Bazyla), dokładnie rozumiem brak czasu - na szczęśćie to jedyna dolegliwość, która mi przeszkadza
Róże mówisz? Kwitną nadal
Dame de Coeur
Witam cię
Aniu.
Lilie drzewiaste stoją pojedynczo, a te inne rosną w grupach i dawno nie były przesadzane.
Ta fioletowa hortensja to piłkowana - otrzymałem ją kiedyś bo ... kwiaty miała takie jakieś nierozwijające się
Róże niestety chorują zwłaszcza teraz na czarną plamistość - wiele z nich zrzuciło liście, ale tak mam corocznie -walczę latem i się trzymają, jesienią odpuszczam, bo i tak zaraz zrzucą liście przed zimą.
A jesień blisko.
Cieszę się
Beatko (Beaby), że podpowiedziałem z nalewką
Dla poprawy humoru powiem ... ja zrobiłem odwrotnie
Pojechałem rowerkiem na brzeg lasu zobaczyć jakie to owoce mogę zebrać - po raz pierwszy nie przemarzła tarnina, głóg był jeszcze niedojrzały, czarny bez już opadał, a gdy zobaczyłem, że czeremchy niewiele zostało to ... nazrywałem.
Spirytusu nie miałem- owoc dojrzały puszczał sok, więc zasypałem cukrem i dopiero po trzech dniach zalałem alkoholem.
Już dwa razy filtrowałem i ciągle nie jest czysta

Stale osad się wytrąca.
Należy trzymać się zasady - owoce najpierw zalać alkoholem - potem zasypywać cukrem (przecież wiedziałem

)
Tak kwitnie w końcu róża kupiona jako angielska - od wiosny miała tylko jeden kwiatek. Mam nadzieję, ze teraz już się rozrośnie.
Mariuszu, obawiam się że czasu nadal będzie brakowało. Jeżdżę rowerem po lesie i podglądam, czy już rosną, zacząłem po kilka szt. przynosić i w piątek było już sporo. Teraz zajęte będę miał całe dnie
Dziękujemy
Elu za pozdrowienia.
Jeszcze trochę zostało do zebrania.
Pozdrawiam wszystkich odwiedzających - tylko nie wiem, czy jesiennie, czy może wiosennie
Teraz jabłonka nie ma już jabłek, ale pąków kwiatowych jest mnóstwo i za kilka dnia będzie wyglądała kwitnąco
U sąsiada wiśnia cała w kwiatach