Poza tym jak przeglądałem stare wątki to coś mi się zdaje, że 2-3 lata temu wstawiałaś niemal identyczne zdjęcia i prosiłaś o poradę.
http://ogrodnictwo.expert/porady-eksper ... i-lesnych/Szkodliwość nicieni ? pasożytów roślin polega na:
1. mechanicznym przerywaniu ciągłości oskórka korzeni i torowaniu drogi innym mikropatogenom glebowym (np. grzybom i bakteriom);
ogładzaniu roślin poprzez pobieranie pokarmu z żywych komórek roślinnych;
2. zakłócaniu metabolizmu komórek roślinnych. Enzymy hydrolityczne wydzielane do tkanki roślin podczas odżywiania się nicieni wpływają na procesy metaboliczne w całym organizmie rośliny, wywołując chorobę nazywaną nematozą. Jej symptomy przypominają często choroby powodowane przez inne mikroorganizmy chorobotwórcze, takie jak: bakterie (bakteriozy), grzyby (mikozy), wirusy (wirozy) lub choroby pochodzenia fizjologicznego, i niekiedy są z nimi mylone.
3. objawami nematozy są: przedwczesne dojrzewanie i zamieranie roślin, żółknięcie i opadanie liści, wadliwy rozwój całych roślin, nasion lub owoców, nienormalne kształtowanie się pędów i liści, występowanie wyrośli na korzeniach, rozszczep korzenia palowego, skarłowacenie systemu korzeniowego przy równoczesnym wzroście drobnych korzeni bocznych, rany i nekrozy na korzeniach, zagniwanie korzeni;
4. przenoszeniu do wnętrza roślin innych fitopatogenów. Nicienie mogą przenosić w przewodzie pokarmowym wirusy roślinne i zakażać nimi swoich żywicieli w trakcie żerowania.
Właśnie teraz jest sens opryskać . Najbardziej bezsensownym działaniem jest zaniechanie tego zabiegu. Widać nie zasługujesz na własne pomidory jeżeli ideologia jest silniejsza niż zdrowy rozsądek. .akacjowa pisze:Na moich pomidorach pojawiła się zaraza ziemniaczana. Czy jest sens jeszcze teraz je opryskać?
Chciałam mieć w pełni ekologiczne, nie będę chyba miała żadnych