Nasze książki o różach
- Grandiflora
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 paź 2008, o 15:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Hanko
to co napisałaś jest dla mnie nowościa ,nie wiedziałam o tym,wydaje mi się ,że niedawno widziałam jakiegos Buczackiego w ksiegarni,no ale czas tak szybko leci ,że może to wcale nie było niedawno,sposób pisania o roślinach jest wyśmienity,ciagle te książki wertuję w tę i nazad ,cieszę się,że ktoś podziela moja opinię .
to co napisałaś jest dla mnie nowościa ,nie wiedziałam o tym,wydaje mi się ,że niedawno widziałam jakiegos Buczackiego w ksiegarni,no ale czas tak szybko leci ,że może to wcale nie było niedawno,sposób pisania o roślinach jest wyśmienity,ciagle te książki wertuję w tę i nazad ,cieszę się,że ktoś podziela moja opinię .
- hanka55
- Od: 19 sty 2008, o 15:30
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Lucynko, z tego co wiem, Buczackiego wydawała tylko Elipsa.
A np. " Powojniki" miały ostatni nakład w 1998 r.!
A " Róże"?
Chyba podobnie " antyczne"
Choć Mateola, twierdzi, że niedawno je dostała !
A " Róże"?
Chyba podobnie " antyczne"

Choć Mateola, twierdzi, że niedawno je dostała !
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 7c397565c1Dostałam książkę Buczackiego "Róże", przeglądałam, ale po prostu muszę się wgryźć w temat, bo na razie wszystko mi się miesza.
- Aszka
- Od: 16 wrz 2008, o 15:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Oliwko,bardzo dużo informacji jest zawartych w książce "Róże w ogrodzie".Może mało opisów samych róż -70 szt ale dużo informacji o uprawie między innymi:
o stworzeniu własnego raju różanego-wybór miejsca stanowiska
wybór róż- rozpoznawanie dobrej jakości
o rodzajach cięcia - też podparte zdjęciami
o rozmnażaniu [pierwszy raz tak widzę pokazane]
zachowanie zdrowia róż ochrona biologiczna z przepisami
opisy róż poparte radami eksperta. itd.
Jako laik i początkująca mogę polecić z czystym sumieniem tą pozycję.Myślę,że to był dobry zakup
o stworzeniu własnego raju różanego-wybór miejsca stanowiska
wybór róż- rozpoznawanie dobrej jakości
o rodzajach cięcia - też podparte zdjęciami
o rozmnażaniu [pierwszy raz tak widzę pokazane]
zachowanie zdrowia róż ochrona biologiczna z przepisami
opisy róż poparte radami eksperta. itd.
Jako laik i początkująca mogę polecić z czystym sumieniem tą pozycję.Myślę,że to był dobry zakup
- hanka55
- Od: 19 sty 2008, o 15:30
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Bezdyskusyjnie najlepsza, moim zdaniem:
Encyklopedia róż - Nico Vermeulen.
Cegła ale najprzydatniejsza, z wszystkich w/w.
tu, fota:
http://www.poczytaj.pl/okl/37000/37515.jpg
Encyklopedia róż - Nico Vermeulen.
Cegła ale najprzydatniejsza, z wszystkich w/w.
tu, fota:
http://www.poczytaj.pl/okl/37000/37515.jpg
- 100krotka
- Od: 2 gru 2008, o 20:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Hania, to niesamowite, co piszesz - to ja jestem większą szczęściarą, niż myślałam. Chciałam w ogrodniczym powojniki Marczyńskiego, ale nie mieli, więc dali mi Buczackiego - wzięłam i rzeczywiście jest świetna - ale w życiu do głowy by mi nie przyszło, że mam na pólce takiego białego kruka ;-) Fakt, że w książce Buczackiego mało jest o polskich odmianach, ale to jedyny mankament - ten autor rzeczywiście ma niesamowite, bardzo osobiste podejście do roślinhanka55 pisze:Lucynko, z tego co wiem, Buczackiego wydawała tylko Elipsa.

Odpowiadam Walentynie ...
Książkę Scarmana "Alte Rosen" wypatrzyłem na Targach Książki w Pałacu Kultury.
Opisuje parę ciekawych starych róż, oraz ich zastosowanie.
Są tam również opisane (dość pobieżnie) odmiany (podejrzewam) jego hodowli, które są udoskonalonymi formami starych róż.
Trochę miejsca zajmują również przepisy kulinarne ...
Według mnie dość interesująca pozycja dotycząca starych róż.
Encyklopedię Róż wypatrzyłem w "amerykańskiej" księgarni w CH Arkadia (w zeszłym miesiącu jeszcze była jedna sztuka
).
Opisuje (dość pobieżnie) ok. 2000 odmian róż (w tym wiele dość rzadkich w Polsce), no i jeszcze jest ok. 1000 zdjęć trochę małych, ale zawsze jest na co popatrzeć.
"Róże" to bardzo ładnie wydana książka opisująca podstawowe grupy róż z bardzo ładnymi zdjęciami (trafiłem ją na przecenie w Leroy Merllin).
Książkę Scarmana "Alte Rosen" wypatrzyłem na Targach Książki w Pałacu Kultury.
Opisuje parę ciekawych starych róż, oraz ich zastosowanie.
Są tam również opisane (dość pobieżnie) odmiany (podejrzewam) jego hodowli, które są udoskonalonymi formami starych róż.
Trochę miejsca zajmują również przepisy kulinarne ...
Według mnie dość interesująca pozycja dotycząca starych róż.
Encyklopedię Róż wypatrzyłem w "amerykańskiej" księgarni w CH Arkadia (w zeszłym miesiącu jeszcze była jedna sztuka

Opisuje (dość pobieżnie) ok. 2000 odmian róż (w tym wiele dość rzadkich w Polsce), no i jeszcze jest ok. 1000 zdjęć trochę małych, ale zawsze jest na co popatrzeć.
"Róże" to bardzo ładnie wydana książka opisująca podstawowe grupy róż z bardzo ładnymi zdjęciami (trafiłem ją na przecenie w Leroy Merllin).