Tuje (żywotniki) brązowieją,usychają cz.2
Re: Tuje szyszki i brązowienie co robić ?
Ale ten azot to chyba nie teraz. Za późno już.
- ERNRUD
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 lip 2010, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Owszem. Cały zestaw na wiosnę.

Proszę o poradę moje tuje zaczęły brązowieć i moim zdaniem jest to działanie grzyba.
Moje pytanie -
czy jeszcze można w tym roku wykonać oprysk i jakiego środka użyć najlepiej , czytałem że można stosować dwa na przemian pozdrawiam.
Mąż Ani
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 cze 2013, o 19:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Brązowienie iglaków
Jeśli masz psa, to mogą być uszkodzenia od psiego moczu, jedyna rada to osłonić je płotkiem, żeby pies nie sięgał do nich swoją "sikawką". Jeśli nie masz psa, to stawiałabym na przędziorka, u mnie w tym roku jest plaga tego szkodnika, uszkodzenia wyglądają tak samo. Ekologicznie, to zbierać ręcznie i spłukiwać często wodą, pomocne są też opryski z wyciągów czosnkowych itd. Nieekologicznie, po prostu oprysk jednym z preparatów przeciwko przędziorkom na roślinach ozdobnych.
Możliwe, że to coś innego, może ktoś jeszcze odpowie.
Możliwe, że to coś innego, może ktoś jeszcze odpowie.
Dzięki bardzo za odpowiedź. Psa nie mam, poza tym nawet 3 m drzewko całe tak wygląda, więc to chyba nie od psa. Mozę faktycznie ten przędziorek. Może jeszcze ktoś nas utwierdzi w przekonaniu?
- pitertom
- 500p
- Od: 17 lut 2011, o 20:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A były podlewane podczas suszy?
Były. Może nie jakoś poważnie, ale trochę je podlewałem. Poza tym problem nie występuje raczej od tej suszy.
Może masz ciężką glebę, na takich szczególnie starsze jałowce (na zdjęciach) chorują, zamierają.Po prostu usunąć i nie sadzić ich na takich glebach.
-
- 50p
- Od: 13 cze 2018, o 16:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja zwlaczylem przędziorka skutecznie tym preparatem, ekologiczny i działa
- Emulpar 940 EC

Ok, dzięki za odpowiedzi.
Ale teraz pytanie, czy to ten przędziorek? (Profilaktycznie i tak coś zadziałam)
Czy słaba gleba, bo krótko mówiąc się zastanawiam, czy wszystko wycinać, bo inne, sąsiednie mi zaczną chorować, czy zadziałać preparatem i pogodzić sięz tym, że nie będą piękne?
Ale teraz pytanie, czy to ten przędziorek? (Profilaktycznie i tak coś zadziałam)
Czy słaba gleba, bo krótko mówiąc się zastanawiam, czy wszystko wycinać, bo inne, sąsiednie mi zaczną chorować, czy zadziałać preparatem i pogodzić sięz tym, że nie będą piękne?
-
- 50p
- Od: 13 cze 2018, o 16:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja bym najpierw zadziałał z preparatem i zobaczył co się stanie,
Jeżeli jest to gleba to prędzej czy później one wszystkie będą tak wyglądać aż w końcu całe umrą.
Jeżeli jest to gleba to prędzej czy później one wszystkie będą tak wyglądać aż w końcu całe umrą.
Re: Żywotniki (tuje) brązowieją
Dostałem tuje które cały rok stały w donicach. Około września poszły do ziemi ale po około 2-3 tygodniach były przekopane w inne miejsce. Do dołka sypany był obornik i siarczan magnezu.
Przezimowały ale kilka brązowieje.
Mogą chorować i wystarczy im podlewanie i siarczan magnezu plus może siarczan żelaza aby odżyły?
Przezimowały ale kilka brązowieje.
Mogą chorować i wystarczy im podlewanie i siarczan magnezu plus może siarczan żelaza aby odżyły?
Re: Żywotniki (tuje) brązowieją
Brązowieć mogą od tych niepotrzebnych dodatków do dołka, a obawiam się, że jak słońce mocniej przygrzeje to może być gorzej.Najlepiej na początek nic nie dawać, ewentualnie dobrze przerobiony kompost, sadzić do takiej ziemi jak jest na działce i dbać o wilgotność, ale nie zalewać.
Mogło im też zaszkodzić długie przetrzymywanie w donicach, nie wiem jak duże są, ale im większe tym gorzej może być ze stanem korzeni, dlatego brązowieją.
Mogło im też zaszkodzić długie przetrzymywanie w donicach, nie wiem jak duże są, ale im większe tym gorzej może być ze stanem korzeni, dlatego brązowieją.
Tuja - brązowienie igieł
Witam forumowiczów!
Potrzebuje rady doświadczonych ogrodników, mianowicie mam problem z kilkoma tujami. Po zimie mocno zbrązowiały igły. Podejrzewam, że to fytoftoroza. Tydzień temu zastosowałem oprysk preparatem na tą przypadłość.
Moje pytanie jest, jak oceniacie tuje ze zdjęć? Czy jest nadzieja, że odżyją, czy chwytać za szpadel i wykopywać? (zdjęcie nr 3 definitywnie do wykopania wg mnie)

Potrzebuje rady doświadczonych ogrodników, mianowicie mam problem z kilkoma tujami. Po zimie mocno zbrązowiały igły. Podejrzewam, że to fytoftoroza. Tydzień temu zastosowałem oprysk preparatem na tą przypadłość.
Moje pytanie jest, jak oceniacie tuje ze zdjęć? Czy jest nadzieja, że odżyją, czy chwytać za szpadel i wykopywać? (zdjęcie nr 3 definitywnie do wykopania wg mnie)