Ogród mojej małej Wiki

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród mojej małej Wiki

Post »

Ale cudne liliowce ;:173 Tych też wciąż mi mało :lol: Ja dzisiaj dostałam cukinie od brata, więc już wiem co będzie jutro na obiad, mniam ;:173
Awatar użytkownika
Alicja125
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2015, o 00:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj ależ mnie dawno nie było u Ciebie bo tak jestem zagoniona przez to wesele córki. Miło popatrzeć na Twoje śliczne roślinki pięknie Ci zakwitły liliowce, róże mnie dopiero zaczynają pokazywać się pierwsze kwiaty. Źrebaczek przecudny ;:oj Pozdrawiam :)
Pozdrawiam Alicja
Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!
Działeczka ROD- zielony domek cz 2 ,Moje kwiaty,
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Aniu zaglądam do Ciebie zawsze jak wpadam na forum aby byc na bieżąco.
Cos się działo z siecią bo po tym jak pokazałaś "piegowate żrebiatko" napisałam post i pod koniec wcięło ..
Straciłam chęć i wenę :;230
Dopiero dziś przypomniało mi się więc jestem. Piwonie dla mnie wszystkie piękne ale ich "5 minut" trwa wyjątkowo krótko. Tym bardziej w takie upały jakie obecnie mamy. Całe szczęście, że na nowej są 3 odmiany chińskiej i tak sadzone aby rozkwitały stopniowo. Pierwsza 'Edulis Superba' , potem 'Louis van Houtte' a na końcu 'Madame de Vatry'.
Jeśli którejś nie masz chętnie odkopie bo kępy spore. Ja nadal meczę się z karczowaniem kolejnych m kw. aby wreszcie wysadzić z doniczek resztę roślin bo w te upały już kilka straciłam ( za suche lub zalane ...).
Na podlewanie poświęcam za dużo czasu, w tym czasie mogłabym zrobić inne pilne roboty.
Szukam pomysłu na rośliny ( wieloletnie) nadające się na niskie obrzeża rabat- stanowisko słoneczne - gleba przeciętna - ostatnimi czasy sucha ;:131 Masz pomysł ?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
maniolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2016, o 17:45

Post »

Aniu ja też jestem zszokowany jak wszystko pędzi i szybko rośnie, albo zima przyjdzie wcześniej, albo nie wiem... liliowce pięknie kwitną :)
Awatar użytkownika
TROJA
500p
500p
Od: 6 kwie 2017, o 09:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Zuziu w tym roku wszystko pędzi niesamowicie do przodu, u mnie już chryzantemy (dwie odmiany) mają pąki a rosną w miejscu gdzie nie są cały czas na słońcu. Niestety deszcz skutecznie nas omija u nas kropi a obok ulewa.

Aguś wszystko za szybko rośnie, cukinii i kabaczków nie nadążamy jeść tak szybko rosną, zaczęły się już ogórki, dwa pierwsze słoiki małosolnych zjedzone, następne dwa się robią i trochę zwolniło bo chłodno jest. A źrebaczki bardzo szybko rosną, codziennie głaskane :wink:

Małgosiu liliowce dopiero się zaczynają, jeszcze sporo ma pąki i czekam na kwiaty, które niestety nie zawsze do końca się otwierają bo za zimno im jest. A z cukinii można bardzo dużo potraw wyczarować :wink:

Alu niestety tego czasu wszyscy mamy za mało :wink: Róże skończyły już kwitnienie - te marketowe w tym roku kupowane, teraz dopiero będę je sadzić bo wiem jak kwitną i niestety niektóre okazały się pnące, a dla takich miejsca nie mam i muszę kombinować.

Krysiu czasami też tak mam, że piszę i nagle wylogowuje mnie i post wcina, dlatego pisząc dłuższy używam worda :wink: Co do piwonii to mam do nich sentyment i nawet jak krótko kwitną to i tak je uwielbiam, mam sporo odmian kupionych i jeszcze sama nie wiem co mam, bo jak wiadomo nie zawsze wszystko się zgadza więc dopiero jak wszystko zakwitnie to będę mieś pełną listę posiadanych.
Kochanie na słoneczne obrzeża rabat najlepsze rozchodniki, im nie przeszkadza brak wody i ładnie zarastają, w niektórych miejscach mam też niskie iryski bo one też mogą mieć sucho a jakby trochę więcej wody było to można by dać na przemian miniaturowe astry. Pomysłów jest wiele i na każdą rabatę można co innego posadzić wszystko zależy od posiadanych roślin.

Mariusz sama się zastanawiam co będzie kwitło jesienią bo tak szybko pędzą te rośliny, że albo będzie szybsza zima (oby nie!) albo będziemy się cieszyć z pojedynczych kwiatów w ogrodach.

Kolejne liliowce kwitną:
Cosmopolitan
Obrazek

Ten bez tabliczki, choć identyczny jak Little Business, muszę posadzić je obok bo teraz jest różnica w wielkości kwiatu, która może być spowodowana jedzeniem w ziemi :wink:
Obrazek

Antiqua
Obrazek

A ten jest cudowny, niestety pomyłka i nazwy nie znam, ale zdjęcie nie oddaje całego uroku jaki jest w rzeczywistości
Obrazek

Ten kolejny z moich starych NN
Obrazek

Nile crane
Obrazek

Kolejny NN, czasami bywa pełny
Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Ania
Mój ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=100470" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki viewtopic.php?f=11&t=117198" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Zuzia111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2016, o 16:43

Post »

Aniu...podziwiam twoje liliowce bo są piękne a że niektóre NN nieważne, byle pięknie kwitły ;:128 . U mnie także się rozkręcają, lubię ten czas kwitnienia liliowców :heja ..niestety zimno wygoniło mnie z działeczki. Te pogody ;:222 ..albo upał albo zimno..czy nie mogło by być umiarkowanie ;:oj
Awatar użytkownika
ed04
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 5 mar 2017, o 14:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Niesamowite te liliowce, piękne odmiany. ;:303
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2014, o 20:10

Post »

Aniu nie ma to jak zobaczyć liliowce na żywo, mimo że na zdjęciach wyglądają pięknie, to jednak w rzeczywistości są piękniejsze :D
Co nie ? :wink:
Teraz przez tą jesienną pogodę możemy cieszyć się dłuższym kwitnieniem na rabatach, chociaż przez chwilę :wink:
Z oprysków dla pomidorów kup sobie Mildex i Infinito na wszelki wypadek ;:170
Awatar użytkownika
adamanna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2008, o 23:11
Kontakt:

Post »

Wspaniałe czerwone liliowce - u mnie większość żółta :roll: ale też ładne :D
Awatar użytkownika
maniolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2016, o 17:45

Post »

Aniu super pokaz liliowców i jeszcze nazwy praktycznie wszystkich znasz :) ;:63
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

No piękne ;:63 Ja mam kilka nowych, więc wiadomo, że na kwiaty czeka się wtedy z podwójną niecierpliwością, a tu jeden był taki chamski, że zakwitł gdy nie widziałam :? Obraziłam się za to na niego :lol:
Awatar użytkownika
TROJA
500p
500p
Od: 6 kwie 2017, o 09:21

Post »

Zuziu ja wiem, że wszystkie liliowce piękne, ale fajnie znać ich nazwy, większość tych moich bezimiennych kiedyś była kupowana z nazwami ale nie przywiązywałam do tego takiej uwagi więc teraz mam bezimienne, jedynie dla kilku odnalazłam nazwy w starych zapiskach i na zdjęciach. Zaczyna się znowu robić ciepło więc pewnie już jesteś na działeczce :wink:

Edwardzie liliowce są moim oczkiem w głowie, uwielbiam ten czas kiedy kwitną i codziennie rano robię obchód ogrodu i patrzę które odmiany się otworzyły :wink:

Seba w raju liliowcowym będę w poniedziałek, jak coś chcesz to daj znać :wink: Aż sama się tego boję i dobrze, że mam ograniczenie i mogę tylko bagażnik zapakować. Przez ten chłodek nie wszystkie liliowce się otwierają i brzydko wyglądają. Z pomidorami (odpukać w niemalowane :wink: ) na razie wszystko dobrze, teraz znowu robi się cieplej więc jest nadzieja, że nie będą chorować. Te na polu lepiej zawiązują niż te foliowe choć owadów dużo fruwa w obu miejscach.

Aniu u mnie liliowców też najwięcej jest żółtych, dlatego ostatnio starałam się dokupywać w innych kolorach by tego żółtego nie było aż tak dużo.

Mariusz tak jak już pisałam nazw większość znam, a niektóre z początków moich zakupów są już nie do odzyskania bo za dużo jest podobnych odmian by je dopasować. Jeszcze będę pokazywać bo dużo ich mam i jeszcze sporo nie zakwitło.

Małgosiu dlatego jak kupuję kwitnące rośliny to od razu widzę jak kwitną i nie muszę niecierpliwie czekać do przyszłego roku. A niestety kwitną tylko jeden dzień i co tu zrobić jak się cały kwiat złamie przy pieleniu (tam mi się zdarzyło) też muszę czekać do przyszłego roku a jestem ciekawa bo kupiony z woreczka.

Przyznam się, że nie wiem w co ręce włożyć po tym jak popadało, wszędzie zielsko rośnie jak szalone do tego maliny, czereśnie, porzeczki, ogórki trzeba zrywać i coś z nich robić w słoiki. Lada moment zaczną się czerwienić pomidory, których cała rodzinka nie może się doczekać. A najważniejsza sprawa to walka z nornicami, przeryły mi wszystkie rabaty hostowe wokół domu, większość musiałam na nowo sadzić (miałam okazje by skubnąć niektóre z nich) żurawki również jak już miałam wykopane to podzieliłam, żeby nie musieć robić tego w przyszłym roku i teraz całe towarzystwo rośnie sobie w doniczkach pod orzechem.

Dzisiaj dla odmiany trochę floksów:
Pink Lady
Obrazek

Jeff`s Pink
Obrazek

Lizzy
Obrazek

Blue Paradise
Obrazek

Pink Star
Obrazek
Pozdrawiam Ania
Mój ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=100470" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki viewtopic.php?f=11&t=117198" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Aniu :wit
Widzę, że trafiłam na pokaz pięknych liliowcow, które i ja tak bardzo lubię. ;:167
I floksy masz śliczne. I dużo kolorów już co kwitnie.
I mnie dopiero jeden. :wink:
Awatar użytkownika
adamanna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2008, o 23:11
Kontakt:

Post »

Wszystko pięknie rośnie - floksy też pięknie się prezentują
Awatar użytkownika
irpam
500p
500p
Od: 10 lip 2017, o 17:30

Post »

Ależ Ty masz tych liliowców mnóstwo, napatrzeć się nie można na te kolorowe kwiaty. Od zeszłego roku mam kilka , ale to co u Ciebie to liliowcowe królestwo. ;:138 ;:138 ;:138 Floksy też niczego sobie. Widzę,że posadziłaś arbuzika. na razie mała kuleczka, ale rośnie. Też pierwszy raz wsadziłam i czekam co z niego urośnie. Jak się uda, to w przyszłym roku też posadzę.
Pozdrawiam i zapraszam, Irena
Ogród i róże Ireny
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”