Cyprysiki - czym jeszcze można zabezpieczyć?

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
Miked
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 3 sty 2009, o 11:12

Cyprysiki - czym jeszcze można zabezpieczyć?

Post »

Witam!
Dowiedziałem się, że moim nowo posadzonym cyprysikom może zaszkodzić mróz. Niestety, nie mam 'profesjonalnych' zabezpieczeń drzewek (słoma itp.). Chciałbym jeszcze dziś je czymś owinąć, ale nie wiem czym można je zabezpieczyć. Myślałem nad jakimiś szmatami, czy to odpowiedni materiał?

Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

jeśli nie masz gałązek jodłowych, to grubym kartonem, papierem, specjalną włókniną do kupienia w ogrodniczych sklepach
lub kartonem falistym

całkiem dobrym wynalazkiem jest nalożenie na roślinę dużego pudła kartonowego, z tym, że doł pudła trzeba przysypać ziemią,
żeby wiatr go nie porwał, w razie silnych mrozów , do środka mozna napakowac pomiętych gazet itp.

zabezpieczać można tylko materiałami przepuszczającymi powietrze, tak więc wszelkie folie są wykluczone;
szmaty nie są dobrym izolatorem
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jako że gałązki jodłowe są trudno dostępne , najlepiej i najłatwiej jest osłonić roślinki zimozielone gałązkami świerka, można również okryć gałązkami sosny. Okrycie gałązkami pozwala dopływ i wymianę powietrza, okrycia z kartonów i papieru, jest dobre, gdy kartony , czy papier są suche i jest minusowa temperatura, gdy zamkną, tracą swoje właściwości izolacyjne, a gdy jeszcze jest temperatura dodatnia to brak obiegu powietrza może powodować pleśnienie i choroby grzybowe. Włóknina jest dobrym okryciem roślin bezlistnych, ale ja jej nie stosuję do okrycia roślin zimozielonych, z uwagi na długotrwałe ciepłe okresy jakie bywają w ostatnich okresach zimą .
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”