ja zbieram raczej młode okazy, bo są o wiele smaczniejsze, a i plon jest większy jak regularnie zrywasz. Polecam Ci młodą cukinię na surowo. Rewelacja
Cukinia, kabaczek - uprawa cz.4
- jeszcze
- 1000p

- Od: 22 sty 2017, o 18:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Cukinia, kabaczek - uprawa cz.4
Paweł,
ja zbieram raczej młode okazy, bo są o wiele smaczniejsze, a i plon jest większy jak regularnie zrywasz. Polecam Ci młodą cukinię na surowo. Rewelacja
Iza
-
mistrzpawel
- 100p

- Od: 20 sie 2017, o 10:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
U mnie plon jest cały czas duży niezależnie od tego ile zbieram a okazy 8kg równie smaczne jak małe owocniki. Na dodatek ta odmiana świetnie się przechowuje. W tamtym roku ponad miesiąc cukinia leżała w spiżarni i dalej była w świetnym stanie do spożycia. Jestem fanem tej odmiany.jeszcze pisze:Paweł,
- justa_be
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 26 lut 2014, o 08:00
Ja również zbieram młode. Mój syn wcina surowe ;) są dużo lepsze. Jędrne i chrupkie.
Pozdrawiam ;)
- vivien333

- Od: 11 paź 2015, o 12:36
Mam to samo, co chudziak, tylko jeszcze bardziej
Wielka szkoda, bo cukinia piękna i dorodna, a teraz cała biała. Rośnie w donicy, trochę kiepsko położonej- przy trzmielinie, która do południa zasłania jej słońce, więc warunki dla grzyba sprzyjające...
Nie pomogło oberwanie pierwszego chorego liścia. Opryskałam HT (na ziołach) i też nie widzę poprawy. Jutro jeszcze bioseptem ją potraktuję, tylko czy to coś da...
Da się uratować nieszczęśnicę?
Wielka szkoda, bo cukinia piękna i dorodna, a teraz cała biała. Rośnie w donicy, trochę kiepsko położonej- przy trzmielinie, która do południa zasłania jej słońce, więc warunki dla grzyba sprzyjające...
Nie pomogło oberwanie pierwszego chorego liścia. Opryskałam HT (na ziołach) i też nie widzę poprawy. Jutro jeszcze bioseptem ją potraktuję, tylko czy to coś da...
Da się uratować nieszczęśnicę?
Pozdrawiam,Vivien333
-
kaLo

- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Mączniak prawdziwy wykluł się tak wcześnie z powodu wysokich temperatur i suszy. Bez chemii się nie obejdzie . Niestety dużego wyboru nie ma a właściwie nie ma zadnego wyboru jeżeli chodzi o prawdziwego dyniowatych. Do 2007 roku taką rejestrację miał Amistar 250 obecnie chyba tylko Nimrod 250EC. Pocieszająca jest karencja, tylko 3 dni. Jako środek zapobiegawczy o działaniu powierzchniowym jest jeszcze zarejestrowany Gwarant 500 SC. Karencja 1 dzień.
- vivien333

- Od: 11 paź 2015, o 12:36
Wielkie dzięki kaLo. Dobrze, że tylko 3 dni karencji. Nie wiem tylko kiedy dotrę do ogrodniczego... ale coś mi się zdaje, że widziałam w swoich zbiorach Amistar, muszę poszperać...
Pozdrawiam,Vivien333
-
lunapomyluna
- 50p

- Od: 23 lis 2014, o 16:36
- Kontakt:
Czy jest sens jeszcze wysiać je? to co wysiałam w maju padło tydzień temu podczas przymrozków, ?
-
kaLo

Trzeba było siać tydzień temu a nie zastanawiać się. Dzisiaj liścienie już by były na słoneczku. Siew do gruntu od 15 maja do 15 czerwca. Nikomu nie powiemy, że się spóźniłaś 3 dni 
-
chudziak

- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja zastosowałam Scorpion325C bo akurat miałam - ma rejestrację na mączniaka prawdziwego na ogórkachkaLo pisze:Mączniak prawdziwy wykluł się tak wcześnie z powodu wysokich temperatur i suszy. Bez chemii się nie obejdzie . Niestety dużego wyboru nie ma a właściwie nie ma zadnego wyboru jeżeli chodzi o prawdziwego dyniowatych.
-
kaLo

Ma od 2014 roku bodajże. Strzał w dychę.
U mnie też Scorpion sprawdził się . W zeszłym roku na ogórkach i pomidorach pod folią, bo pokazała się brunatna plamistość.
- Pizza
- 500p

- Od: 28 mar 2018, o 11:21

Pierwsze dwie "porządne" cukinie zebrane
- Foxowa

- Od: 11 kwie 2017, o 06:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja też pieję z zachwytu nad moimi cukiniami,bo mam chyba szczęście jakieś w tym roku. 
W tamtym nie miałam ani jednej,bo coś je obżarło jakby od korzeni. W tym roku dałam wyrośnięte już i efekt jest całkiem miły.

W tamtym nie miałam ani jednej,bo coś je obżarło jakby od korzeni. W tym roku dałam wyrośnięte już i efekt jest całkiem miły.