Kawon ( arbuz ) - część 9

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
dajnas
50p
50p
Od: 6 cze 2017, o 15:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kawon ( arbuz ) - część 9

Post »

Oto moje największe rosario ;:oj :tan
Obrazek
dajnas
50p
50p

Post »

Znalazłem na jednym krzaku więdnięte liście czym to może być spowodowane?
Czy może mają za mało wody czy jakaś horoba?
:roll:
kupniulaUK
200p
200p
Od: 14 lut 2018, o 09:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Pytania do siarczanu miedzi. Po 1 czy ktoś używał jako fungicyd na arbuzach? Po 2 Jeśli tak to jaka dawka /proporcja z wapnem? Po 3 używał ktoś siarczanu miedzi aby dostarczyć miedzi i siarki arbuzom? Mam bardzo ubogą glebę (w siarkę) dlatego pytam.
Izzy
50p
50p
Od: 20 kwie 2017, o 07:24

Post »

Witam, taka sytuacja: mam arbuzika (na razie wielkość orzecha) w doniczce na parapecie, za kilka dni chcę go przesadzić do o wiele większej, na balkon. W tym celu na kilka godzin zaczęłam "wyrzucać" arbuza na balkon. Zauważyłam, że samym zawiązkiem interesują się mrówki. Przychodzi ich do niego sporo i zdecydowanie zainteresowane są owocem. Jak tylko zdałam sobie sprawę zabrałam doniczkę pozbywając się mrówek z arbuza. ;:188
Ale czym to może być spowodowane? Mają chętkę na niedojedojrzałego owoca? ;:218 Mam zamiar kupić zatrutą przynęte, czy jak to się nazywa, aby ani jedna nie wędrowała mi po balkonie. Tylko czy to działa? A może jakieś inne wyjścia?
rolnik90
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2011, o 19:21

Post »

U mnie strasznie dziwna sytuacja byla. Wchodzię do tunelu by zobaczyć ile mam zapylonych arbuzów, a że był gąszcz to pomyślałem, że odkryje go całkowice. Jak powiedziałem tak zrobiłem i dosłownie w ciągu 5 minut wszystkie liście się poskręcały i obwiędły, na szczepionych sadzonkach również... To był szok dla nich czy co ? Pierwszy raz się z tym spotkałem.

Wszystko wróciło do normy, musiał to być chyba szok.
Piotr
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Kontakt:

Post »

Folia wbrew pozorom też zatrzymuje promienie słoneczne. Dodatkowo dochodzi wysuszający wiatr, do którego nie były zapewne przyzwyczajone.
Lexus456
50p
50p
Od: 19 maja 2018, o 21:09

Post »

Witam . U mnie straszna susz i gorąco dziś o 16 zauważyłem kilka zwiędniętych liści wystraszyłem się że to początek fuzarium ale po podlaniu wróciły do normy ;:63
A to moje arbuzowe pole

Obrazek
I największe okazy

Obrazek

Obrazek
mistrzpawel
100p
100p
Od: 20 sie 2017, o 10:02

Post »

U mnie dopiero arbuzy kwitną, sadzonki do ziemi dałem w połowie maja. Jak myślicie czy będą jakieś plony?
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ja dałem do gruntu swoje Janosiki nawet później niż Ty i liczę na plon, więc nie kracz. :wink:
mistrzpawel
100p
100p
Od: 20 sie 2017, o 10:02

Post »

BobejGS pisze:Ja dałem do gruntu swoje Janosiki nawet później niż Ty i liczę na plon, więc nie kracz. :wink:
W tamtym roku wysiałem nasiona arbuzów na początku lipca i największy miał około 1,5 kg we wrześniu jak zbierałem.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

U mnie jest problem z glebą, a w zasadzie z jej skażeniem przez wzrost innych dyniowatych w latach poprzednich. W tym roku, jak się zawiązały dwa arbuzy giganty, to od wczoraj do dzisiaj tak wystrzeliły, że jestem w szoku. ;:oj Mam nadzieje, że to zasługa pozytywnych grzybów i bakterii, które dodałem pod korzeń. No i liczę, że reszta zareaguje podobnie.
Awatar użytkownika
Efkakam
200p
200p
Od: 24 lut 2018, o 21:40

Post »

Mój jeden jedyny arbuz jest marniutki. Ma małe liście i nie zawiązuje owoców, ale nie poddaję się.

mistrzpawel narobiłeś mi smaka na wysianie jakiś arbuzów na ostatnią chwilę. Robiłeś coś specjalnego z tymi arbuzami? Tunel czy grunt? Jakie nawożenie?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Lexus456
50p
50p
Od: 19 maja 2018, o 21:09

Post »

Ja uprawiam arbuzy dopiero drugi rok ale ten rok jest wyjątkowy pod względem temperatury i pogody u mnie arbuzy wysadzone do gruntu początkiem maja osłony z włókniny zdjęte w połowie maja pierwsze zawiązanie owoce 23 maja . U mnie wegetacja o miesiąc do przodu w porównaniu do ubiegłego roku .
dajnas
50p
50p

Post »

Oto moje rosario 14.06.2018
Obrazek
A to ten sam okaz 17.06.2018
Obrazek
Moim zdaniem rośnie dość wolno :roll:
A co wy o nim myślicie? :wit
Danon
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 27 lis 2017, o 16:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Arbuz jakoś dziwnie mi rośnie. Tylko po jednej stronie, czuć pod palcem taką linię między jedną częścią a drugą. Co z niego będzie? Wyrówna się? To mój pierwszy arbuz i się nie znam. :wink:

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”