Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.9
- Igala
- Przyjaciel Forum - gold 
- Od: 11 gru 2012, o 19:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.9
Kilka lat temu ją miałam, ważyła 15 kg i nie mogłam jej idzwignąć...  Ale musiałam ją wziąść z poletka bo wtedy strasznie lało cały sezon i miałam dużo pracy przy niej żeby ją uchronic, również od ślimaków bo zjadły mi małe owoce i dopiero wtedy się spostrzegłam że grasują i żyją pod agrowłokniną...  Od tej pory nie pozwalam im rosnąć wiecej niż 12 kg. Były bardzo smaczne.

Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2

- 
				Irek_2
- 200p 
- Od: 14 mar 2016, o 19:40
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
W necie, w zależności od źródła, piszą że osiąga 5-8 kg, lub do 15 kg. Mocno się rozrasta (pędy o długości nawet powyżej 10 m.), dobrze się przechowuje, średnio wczesna, plenna. Ja jej nie uprawiałem.

Pozdrawiam Irek

Bambino to typowa dynia przerobowa, wielkość plonu na plantacjach łatwo znaleźć w necie, z resztą Dynius już ją uprawiał więc ma doświadczenie.
W smaku kiepska, kiedyś, kiedy nie było innych odmian była popularna. Ja wolę smaczniejsze i mniejsze, lepiej przechowujące się odmiany. Na działce szkoda na nią miejsca.

W smaku kiepska, kiedyś, kiedy nie było innych odmian była popularna. Ja wolę smaczniejsze i mniejsze, lepiej przechowujące się odmiany. Na działce szkoda na nią miejsca.
- Igala
aria pisze:Bambino to typowa dynia przerobowa, wielkość plonu na plantacjach łatwo znaleźć w necie, z resztą Dynius już ją uprawiał więc ma doświadczenie.
 Ja ją piekłam i była przepyszna,dzieci uwielbiały ją... Może dlatego że była słodkawa.. ale wszystkim smakowała również. Myślę ze smak zależy też od rodzaju ziemi...
   Ja ją piekłam i była przepyszna,dzieci uwielbiały ją... Może dlatego że była słodkawa.. ale wszystkim smakowała również. Myślę ze smak zależy też od rodzaju ziemi...Zapraszam serdecznie! Iga

Smak dyni zależy od odmiany a nie od ziemi. Może smakować komuś, kto nie jadł innych dyń, jest kompletnie bez smaku, w porównaniu z innymi odmianami.

Ja mam w zależności od roku 5-8 kg.Dojrzewaja na koniec wrzesnia/połowa października.
Zrywał ktos bambino by chamowac wzrost np. 3-5 kg ? Były jadalne?

Zrywał ktos bambino by chamowac wzrost np. 3-5 kg ? Były jadalne?
- Igala
Tak, niektóre nie miały wszystkich pestek wykształconych. Piekłam je, smakowały wysmienicie. To było w sezonach gdy miałam straszne ulewy a w ogrodzie błoto i ataki ślimaków, dynie zaczęły wyglądać nieciekawie również i na nic zdały się przykrycia...
Teraz juz ich nie mam bo nie widziałam nasion. Mam uchiki kuri i butternut. Ale w tamtym roku obficie mi kwitły ale nie zawiązywały owoców
Miałam "cienkie" zbiory... Z Bambino nie bylo takich problemów...

Teraz juz ich nie mam bo nie widziałam nasion. Mam uchiki kuri i butternut. Ale w tamtym roku obficie mi kwitły ale nie zawiązywały owoców
Miałam "cienkie" zbiory... Z Bambino nie bylo takich problemów...
Zapraszam serdecznie! Iga

Musze spróbować zrywać mniejsze bo wielgasy mnie wykoncza...   jak myślicie czy bambino zerwana wczesniej bedzie miała taka sama długość przechowania jak dojrzala ? Czyli kilka miesięcy

- 
				chudziak
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Na pewno nie - dynia do długiego przechowywania musi osiągnąć pełnie dojrzałości .dynius pisze: jak myślicie czy bambino zerwana wczesniej bedzie miała taka sama długość przechowania jak dojrzala ? Czyli kilka miesięcy
No i zapowiadaja upały plus 30 i tygodniowa susze.w tym roku powiedziałem dość gonieniu jak wariat i podlewaniu 600 sztuk bambino.Niech sobie radza 

Witam, zostało mi trochę miejsca na placyku w rogu ogrodu  gdzie rozłożyłam Włókninę czarna i wysadziłam sadzonki dyni piżmowej.  Z racji,  że nie wszystkie sadzonki nadawały się na wysadzane,  został mi metr kwadratowy.  Czy mogę tam zasadzić cukinię? Czy będzie żyła w zgodzie z dynia? A może jakie inne warzywo pod folie koło dyni? Z góry dziękuję za podpowiedź 

Cukinia sobie poradzi z dynią. Inne warzywa mogą zostać przez dynie zarośnięte.

Fanatycy uprawy bambino   Jak macie jakies fotki plonów bambino  to powstawiajcie
  Jak macie jakies fotki plonów bambino  to powstawiajcie 

Powschodziły moje dynie. Po 2 szt w gnieździe. Muszę je przerwać? czy mogą być po 2? Jak ich nie przerwę nie urosną ?

Ja zawsze przerywam lub sadzę po 1 sadzonce. Dynie są bardzo żarłoczne i będą ze sobą konkurować o składniki odżywcze i wodę.