Ech... Spóźniłam się w tym roku z sianiem rzodkiewki, no i przez tę ciepłą wiosnę, teraz wręcz upalną, zebrałam tylko garść bulwek Carmesy. Inne odmiany poszły w liście

Pesto z nich zrobiłam, dodając przerwane buraki liściowe i bazylię. Bardzo mi się podobają buraki o wielobarwnych ogonkach liściowych, niektóre trzymam bardzo długo, po prostu dla ozdoby

Teraz wysieję ich trochę w skrzynkach, na kolejny zbiór, bo są całkowicie bezproblemowe. Chyba że ślimaki zaczynają je konsumowac, ale to nie wina buraków.
Cukinia Atena ma już jeden owoc wielkości mojego małego palca u dłoni, wypatrzyłam też cztery malutkie

To jest sadzonka kupiona w sklepie, cukinie z mojej własnej rozsady na razie mają pączki jak łebki od szpilek. Ja rozsadę robię dość późno, gdyż nie mam w domu dobrych warunków oświetleniowych i posiane wcześniej roślinki strasznie się wyciągają. Tak więc czasem kupuję w sklepach jakieś sadzonki, a moje własne to druga tura zbiorów

Kupiłam też sadzonkę pomidorka koktajlowego - zwartą, krępą, o ciemnozielonych liściach i ogólnie mocną. Miała już sporo kwiatów. Sprzedawczyni nie wiedziała, co to za odmiana. No i teraz ten krzaczek, który niewiele urósł, ma już parę owoców z wyraźnym, ciemnym, granatowym rumieńcem, mocno się odcinającym od jasnozielonej reszty. Wygląda na którąś z odmian niebieskich, ale taki mikrus? Ma około 30 cm wysokości

Bardzo jestem ciekawa, jak będą wyglądały te pomidorki, kiedy dojrzeją.
Pierwsze owoce pojawiły się też na pomidorze, który nazwałam daktylowym z Otwocka. Wyhodowałam go z nasion, które wydłubałam z pomidorków kupionych w ubiegłym roku na targu. Bardzo mi smakowały

Nie miałam pojęcia, czy nie pasowałaby mu szklarnia, lecz w donicy na dworze bardzo dobrze sobie radzi.
Trochę mnie irytuje, że nawet w sklepach ogrodniczych sadzonki często sprzedawane są bez nazwy odmiany. "Koktajlowy, czerwony" - fajnie, ale konkretnie, to jaki? Bo wydłubywanie nasion ze smacznych owoców to takie ryzyk-fizyk, przy odmianach F1 można sobie wyhodować coś całkiem innego... Dobrze jednak, że w ogóle rosną i zaczynają owocować