Podziwiam różę LO..cudo!
Ogród zielonej
- marpa
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 2 sty 2009, o 13:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogród zielonej
Soniu liliowiec wygląda mi na Stellę d 'Oro śliczny, kwitnący całe lato - mój ulubiony...
Podziwiam różę LO..cudo!

Podziwiam różę LO..cudo!
- maniolek

- Od: 21 gru 2016, o 17:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Soniu ja bym podobnie jak Ty ręce uciął może by się nauczyli, że nie można kraść. U Ciebie na ogrodzie kwitnienia przepiękne, jest co podziwiać jak zawsze
naparstnice cudowne, ale muszę się pochwalić, że w tym roku i ja będę miał 
-
plocczanka
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 31 lip 2014, o 21:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nienawidzę remontów w domu,
zwłaszcza sprzątania po
, ale za to uwielbiam czyściutkie lokum po remoncie.
Soniu, ogromnie mi się spodobały Twoje nowe bordowe dalie,
ślicznie kwitnie 'Louis Odier',
czarny bez ma ciekawy kwiat - to nic, że jeden, za rok mu przybędzie.
W sprawie liliowców nic nie powiem poza tym, że ładne.
Relaksu weekendowego życzę i pogody wedle życzenia.
.
Soniu, ogromnie mi się spodobały Twoje nowe bordowe dalie,
W sprawie liliowców nic nie powiem poza tym, że ładne.
Relaksu weekendowego życzę i pogody wedle życzenia.
- silversnow
- 500p

- Od: 30 maja 2016, o 23:45
Soniu dopiero co zaczynam zabawę w ogrodnika, a już widzę że to jedna wielka sinusoida. Bez przerwy mi coś przeszkadza : to pogoda, to ziemia, to szkodniki, to choroby. Każdy kwitnący kwiat wynagradza jednak wszelkie stresy i trudy
Pytanie tylko co przeważy na szali tej wagi w następnych latach ? Patrząc na Twój piękny ogród , myślę, ze to drugie
.Remontu współczuję.
Truskawkami się zjadam ( 5 zł kilo, a ponadto coś tam swoich też się uzbiera ) Twój ogród na fotkach wygląda cudownie. Naparstnice to bajkowe kwiaty. Nowo zakupione dale też przypadły mi do gustu . Bardzo też podpaja mi się Twoje liliowce i różyczki. Powodzenia w walce ze szkodnikami 
- ewarost

- Od: 14 gru 2010, o 18:21
- Kontakt:
Soniu wreszcie nadrobiłam zaległości.
, jakoś umknął mi Twój wątek, ale już nadrobiłam ... Piękne lato u ciebie
Róża LO u ciebie to piękny egzemplarz ... będę podglądać Twoje hortensje na pniu 
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
- apus

- Od: 26 kwie 2007, o 21:57
Soniu, jak długo masz ten czarny bez Eva? Szybko u Ciebie rośnie? U mnie pierwszy raz kwitnie, ale ogólnie to jakiś taki bardzo wielki z niego leniwiec
LO zachwycająca
LO zachwycająca
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
viewtopic.php?f=2&t=117468
- Ola2310

- Od: 24 maja 2015, o 13:37
- Kontakt:
Soniu pokaż przerobione mebelki jakbyś mogła..
W ogrodzie tyle ci kwitnie a ty o jakimś dole ogrodowym mówisz....swoją drogą to mnie dół nie złapał ale jakaś taka obojętność. Nie chce mi się nawet zdjęć wrzucać w wątek . Bo i czasu nie mam. Wolę w tym czasie odpocząć.
Miłej niedzieli ci życzę.U mnie lato!
W ogrodzie tyle ci kwitnie a ty o jakimś dole ogrodowym mówisz....swoją drogą to mnie dół nie złapał ale jakaś taka obojętność. Nie chce mi się nawet zdjęć wrzucać w wątek . Bo i czasu nie mam. Wolę w tym czasie odpocząć.
- kasia100780

- Od: 31 lip 2014, o 16:39
Soniu uwielbiam remonty i też jestem ciekawa tych mebelków
Dół ogrodowy? U Ciebie nie ma powodów! Masz piękny ogród, niedługo hortensje zakwitną i humorek się poprawi
Dół ogrodowy? U Ciebie nie ma powodów! Masz piękny ogród, niedługo hortensje zakwitną i humorek się poprawi
- cyma2704

- Od: 5 mar 2013, o 17:31
W piątek piekłam torty, a wczoraj świętowałam z Karolem i dziećmi. Podwójna okazja, bo syn ma urodziny, więc Dzień Matki szczególnie miły. Karol został na noc, więc jestem trochę mało wyspana. 
Posadziłam samosiejki żeniszka, maruny i werbeny w kilku wolnych miejscach. Jeszcze sporo samosiejek muszę przesadzić, bo znowu parę roślin wypadło. Cynia w ilości 50 sztuk, którą wysiałam w gruncie, też znalazła się na rabatach. Cynie strasznie nędzne, poza tym ślimaki się do nich dobierają, jeszcze trochę zostało, może podrosną i wtedy wsadzę. Zakwitną we wrześniu.
Znowu upały, więc podlewanie włączone, bo wilgoci już nie uświadczy w glebie. W miejscowości oddalonej ode mnie o 20 km, podtopione domy po ulewie, a u nas ani kropla nie spadła.
Aniu dalie dość wysokie i myślę, że ładnie będą się łączyć z Red Baronem i ciemnymi rozchodnikami. Do towarzystwa jeszcze dwie ocalałe, bordowe jeżówki będą mieć.
LO jest niesamowita, od początku mnie zadziwia ogromną liczbą kwiatów.
Kilka host jeszcze mam bezimiennych, więc kolejna dołączy do grona.

Ewelinko wręcz przeciwnie remonty i przeróbki robiłabym co roku. M jest hamulcowym, jemu tylko malowanie ścian by wystarczyło. My z siostrą mamy taką przypadłość, że długo nie możemy wytrzymać w takich samych wnętrzach. Od nastolatek zamieniałyśmy sie co jakiś czas pokojami i stale jakieś rewolucje uskuteczniałyśmy. Już nam zamiłowanie do przeróbek zostało.
Większe siewki naparstnic mogą Ci zakwitnąć późnym latem. U mnie kilka w ubiegłym roku, zakwitło chyba w sierpniu.
To ciepło niezbyt dobrze się moim świeżo przesadzonym samosiejkom przysłużyło.

Maryniu dziękuję,
nazwa liliowca już zapisana. LO mam dwie, ale nie mogę ich w całości pokazać. Są wyjątkowo ukwiecone, wybaczam im, że dość krótko utrzymują kwiat.

Mariusz teraz to chyba róże w największym stopniu kolorują ogród. Zaczynają już ostróżki i hortensje Anabelle, chyba też niedługo się zabielą, już są limonkowe. Naparstnice zostaną w ogrodzie na długo. Nie możesz tylko zbyt sumiennie przykładać się do pielenia.

Lucynko mamy różne upodobania i bardzo dobrze. U mnie zmiany w domu zbyt szybko przebiegają. Teraz tylko lifting starych mebli uskuteczniłam. Żal ich było wyrzucić, bo funkcjonalne, choć trochę lat mają i były wykonane z płyty. Łatwo je było pomalować i bez wysiłku mam nowe.
Dwa tygodnie nie będę sprzatać sypialni.
W piątek trochę w domu, trochę na rabatach się relaksowałam. Sobota i niedziela już w domu, nie licząc podlewania ogrodu z Karolem.
Już się zastanawiam, czy z takich dalii da się zebrać nasiona.
Wątek o wysiewie dalii już poczytałam.

Olu silversnow ogródkowanie to pasmo sukcesów i porażek, staż tu ma niewielkie znaczenie. Jedne rośliny rosną nadspodziewanie dobrze, inne kompletnie zawodzą, ale szukamy kolejnych i stale mamy zajętą głowę, to bardzo dobre dla ćwiczenia umysłu.
Jeśli się kocha kwiaty, to żadne przeszkody niestraszne, wystarczy, że coś zakwitnie i już cieszymy się z wykonanej pracy.
Remonty to mój żywioł, uwielbiam je. Jutro się wybieram po nowe lampy. M jeszcze nie wie, że niedawno kupione będę już zmieniać.
Trawnik wyschnięty, a odkrywki murawy będziemy robić koło 10 czerwca. Zobaczymy czy mniej pędraków, czy tylko stracone pieniądze.

Ewuniu miło, że zaglądasz.
Teraz będziesz mieć Leosia, to jemu trzeba poświęcić czas. Na inne aktywności przyjdzie czas później.
To już chyba ostatnie hortensje w moim ogrodzie. Siedem na pniu i osiemnaście w formie krzewu, plus dwie Anabelle.
Chociaż u mnie nigdy nic nie wiadomo. Może miniaturki gdzieś jeszcze upchnę.

Basiu bez czarny mam dwa lata, ale zmarzł ubiegłej zimy i musiałam przyciąć. Poza tym posadziłam go w dobrej glebie, a rzekomo lepiej rośnie w ubogiej.
Też liczyłam, że przynajmniej do metra urośnie, a to karzełek wyjątkowy. Może potrzebuje czasu na aklimatyzację.

Olu Ola2310 też mam okresy zniechęcenia do prowadzenia wątku, ale brakuje mi kontaktów z prawdziwymi ogrodniczkami.
U mnie od piątku po 28 stopni i kolejny tydzień też ma być taki upalny.
Sypialniane meble z ciemnej płyty, więc piękne nie były i nie będą. Jednak przeważyła funkcjonalność, są bardzo pojemne. Na zdjęciu długa komoda, mam jeszcze toaletkę, stoliki nocne, łóżko, siedzisko. Uchwyty muszę koniecznie zmienić. Mam meble z prawdziwego drewna w salonie, ale już bym kolejnych nie chciała, bardzo trzeba się z nimi delikatnie obchodzić. Renowacja jest trudna i droga. Teraz przy wnusiu widać, że z płyty najlepsze.
Farba, którą użyłam, nie wymaga szlifowania powierzchni. Wystarczy umyć benzyną i malować. Kolorów tysiące do wyboru.

Kasiu to zwykłe meble z płyty, proste skrzynki. Żadnych antyków nie mam, jedynie te z salonu niedługo doczekają się takiego miana, jeśli w ogóle przetrzymają inwazję wnuków.

Posadziłam samosiejki żeniszka, maruny i werbeny w kilku wolnych miejscach. Jeszcze sporo samosiejek muszę przesadzić, bo znowu parę roślin wypadło. Cynia w ilości 50 sztuk, którą wysiałam w gruncie, też znalazła się na rabatach. Cynie strasznie nędzne, poza tym ślimaki się do nich dobierają, jeszcze trochę zostało, może podrosną i wtedy wsadzę. Zakwitną we wrześniu.
Znowu upały, więc podlewanie włączone, bo wilgoci już nie uświadczy w glebie. W miejscowości oddalonej ode mnie o 20 km, podtopione domy po ulewie, a u nas ani kropla nie spadła.
Aniu dalie dość wysokie i myślę, że ładnie będą się łączyć z Red Baronem i ciemnymi rozchodnikami. Do towarzystwa jeszcze dwie ocalałe, bordowe jeżówki będą mieć.
LO jest niesamowita, od początku mnie zadziwia ogromną liczbą kwiatów.
Kilka host jeszcze mam bezimiennych, więc kolejna dołączy do grona.

Ewelinko wręcz przeciwnie remonty i przeróbki robiłabym co roku. M jest hamulcowym, jemu tylko malowanie ścian by wystarczyło. My z siostrą mamy taką przypadłość, że długo nie możemy wytrzymać w takich samych wnętrzach. Od nastolatek zamieniałyśmy sie co jakiś czas pokojami i stale jakieś rewolucje uskuteczniałyśmy. Już nam zamiłowanie do przeróbek zostało.
Większe siewki naparstnic mogą Ci zakwitnąć późnym latem. U mnie kilka w ubiegłym roku, zakwitło chyba w sierpniu.
To ciepło niezbyt dobrze się moim świeżo przesadzonym samosiejkom przysłużyło.

Maryniu dziękuję,

Mariusz teraz to chyba róże w największym stopniu kolorują ogród. Zaczynają już ostróżki i hortensje Anabelle, chyba też niedługo się zabielą, już są limonkowe. Naparstnice zostaną w ogrodzie na długo. Nie możesz tylko zbyt sumiennie przykładać się do pielenia.

Lucynko mamy różne upodobania i bardzo dobrze. U mnie zmiany w domu zbyt szybko przebiegają. Teraz tylko lifting starych mebli uskuteczniłam. Żal ich było wyrzucić, bo funkcjonalne, choć trochę lat mają i były wykonane z płyty. Łatwo je było pomalować i bez wysiłku mam nowe.
W piątek trochę w domu, trochę na rabatach się relaksowałam. Sobota i niedziela już w domu, nie licząc podlewania ogrodu z Karolem.
Już się zastanawiam, czy z takich dalii da się zebrać nasiona.

Olu silversnow ogródkowanie to pasmo sukcesów i porażek, staż tu ma niewielkie znaczenie. Jedne rośliny rosną nadspodziewanie dobrze, inne kompletnie zawodzą, ale szukamy kolejnych i stale mamy zajętą głowę, to bardzo dobre dla ćwiczenia umysłu.
Remonty to mój żywioł, uwielbiam je. Jutro się wybieram po nowe lampy. M jeszcze nie wie, że niedawno kupione będę już zmieniać.
Trawnik wyschnięty, a odkrywki murawy będziemy robić koło 10 czerwca. Zobaczymy czy mniej pędraków, czy tylko stracone pieniądze.

Ewuniu miło, że zaglądasz.
To już chyba ostatnie hortensje w moim ogrodzie. Siedem na pniu i osiemnaście w formie krzewu, plus dwie Anabelle.

Basiu bez czarny mam dwa lata, ale zmarzł ubiegłej zimy i musiałam przyciąć. Poza tym posadziłam go w dobrej glebie, a rzekomo lepiej rośnie w ubogiej.

Olu Ola2310 też mam okresy zniechęcenia do prowadzenia wątku, ale brakuje mi kontaktów z prawdziwymi ogrodniczkami.
Sypialniane meble z ciemnej płyty, więc piękne nie były i nie będą. Jednak przeważyła funkcjonalność, są bardzo pojemne. Na zdjęciu długa komoda, mam jeszcze toaletkę, stoliki nocne, łóżko, siedzisko. Uchwyty muszę koniecznie zmienić. Mam meble z prawdziwego drewna w salonie, ale już bym kolejnych nie chciała, bardzo trzeba się z nimi delikatnie obchodzić. Renowacja jest trudna i droga. Teraz przy wnusiu widać, że z płyty najlepsze.

Kasiu to zwykłe meble z płyty, proste skrzynki. Żadnych antyków nie mam, jedynie te z salonu niedługo doczekają się takiego miana, jeśli w ogóle przetrzymają inwazję wnuków.

- Ola2310

- Od: 24 maja 2015, o 13:37
- Kontakt:
Soniu białe mebelki pięknie wyglądają!
Ściany do nich w szarości ? Chyba pisałaś ,tak? To tak jak u mnie.
I od razu przestrzenniej w pomieszczeniu
Kochana, na zdjęciu majestyz koleusami, to już ci tak zakwitła siana przez ciebie trawa? Nie mogę się napatrzeć..

I od razu przestrzenniej w pomieszczeniu
Kochana, na zdjęciu majestyz koleusami, to już ci tak zakwitła siana przez ciebie trawa? Nie mogę się napatrzeć..
- Black Rose

- Od: 5 cze 2017, o 15:19
Co tu dużo mówić - piękny ogród. Tylko pozazdrościć.
Pozdrawiam, Urszula. * Wady i zalety to często jedno i to samo, tylko z różnych punktów widzenia.
Działka Black Rose - mój sposób na walkę z depresją - cz. 2,
Moje nadwyżki - zapraszam.
Działka Black Rose - mój sposób na walkę z depresją - cz. 2,
Moje nadwyżki - zapraszam.
-
April

- Od: 8 lut 2012, o 12:22
Jak u ciebie kwitnąco
Bogactwo i gęstwina na rabatkach. Pewnie już pielić nie musisz. Białe naparstnice z samosiewu? Chyba dobrze doczytałam. Chciałabym żeby one się tak nie krzyżowały. Kiedyś też miałam białe a teraz same ciemnoróżowe. Szkoda. Białe wyglądają niezwykle atrakcyjnie.
Też mam jaszczurki, lubię im się przyglądać. Niestety koty je ganiają. Jedyny pozytyw, że moje koty nie są łowne i z jaszczurką nie mają szans
Raczej traktują je jak ja, jako obiekt do przyglądania się
Masz zielone łapki, jak czytam ile ci się wysiewa to niemal trudno uwierzyć. Szacun wielki
Też mam jaszczurki, lubię im się przyglądać. Niestety koty je ganiają. Jedyny pozytyw, że moje koty nie są łowne i z jaszczurką nie mają szans
Masz zielone łapki, jak czytam ile ci się wysiewa to niemal trudno uwierzyć. Szacun wielki
- cyma2704

- Od: 5 mar 2013, o 17:31
Nie wytrzymałam i popędziłam M do zrobienia odkrywki w trawniku. Na pięć odsłoniętych fragmentów tylko dwa żywe pędraki. Chyba jednak nicienie działają.
Ścięłam większość liści tulipanów i sprzątnęłam wysuszone cebulki. Mam sporo drobnicy i kilka takich, których już nie będę sadzić. Gdyby ktoś miał ochotę pobawić się w pędzenie cebulek oddam za koszty przesyłki. Co roku wędrują do kompostownika, ale chyba robię się sentymentalna, bo żal mi wyrzucać.
Nawet zdjęć z tej radości nie zrobiłam.
Olu meble są popielate z lekkim odcieniem lawendowym. Ściany białe, tylko komoda stoi pod skosem i dlatego takie przekłamane kolory.
Koleusom chyba nie służy północny taras, południowy pewnie też nie.
Majesty wyjątkowo marna w tym roku, strasznie niska, a już się wykłosiła.
Jak miną upały, przeniosę na jakiś czas donice z koleusami na południową stronę, a pelargonie pójdą na północny taras.

Black Rose miło, że widzisz ładne strony mojego ogrodu.
Ciągle coś przerabiam, bo rośliny wypadają, albo mnie przestaje się rabata podobać.
Grzebanie w ziemi mnie uspokaja, więc rewolucje corocznie będą się odbywać.

Aprilku dzięki.
Połowa ogrodu jeszcze w tym roku nie pielona, dlatego u mnie samosiejek pełno.
Miałam na początku tylko jedną białą naparstnicę, a teraz kwitnie pięć. Nie wierzyłam, że zostaną czysto białe, bo mam różne kolory. A jednak udało się, choć chciałam białe na innych rabatach, ale jak się sadzi maluchy, to niestety loteria.
Chyba zbiorę nasiona i wysieję w tym roku do gruntu, a zlikwiduję inne kolory. Bardzo by mi pasowało mieć tylko białe, żeby już nie krzyżowały się.

Ścięłam większość liści tulipanów i sprzątnęłam wysuszone cebulki. Mam sporo drobnicy i kilka takich, których już nie będę sadzić. Gdyby ktoś miał ochotę pobawić się w pędzenie cebulek oddam za koszty przesyłki. Co roku wędrują do kompostownika, ale chyba robię się sentymentalna, bo żal mi wyrzucać.
Nawet zdjęć z tej radości nie zrobiłam.
Olu meble są popielate z lekkim odcieniem lawendowym. Ściany białe, tylko komoda stoi pod skosem i dlatego takie przekłamane kolory.
Koleusom chyba nie służy północny taras, południowy pewnie też nie.

Black Rose miło, że widzisz ładne strony mojego ogrodu.

Aprilku dzięki.

-
clem3

- Od: 8 lip 2014, o 15:28
O lilia
Kolejny widok bliski mojemu sercu
Nowa dalia też śliczna.
Fajna nazwa dla hosty
Ja raz spytałam sprzedawczynię co to za roślina, a ona "belinka"
Też pięknie, prawda?
Szałwia Compacta od ciebie u mnie też zakwitła i od razu podbiła moje serducho, piękna ci ona i do tego trzyma pion
Miałam ci pisać nazwę liliowca, ale widzę że Marysia już mnie ubiegła
Mebelki wyszły świetnie
Jaką farbą je malowałaś?
Fajna nazwa dla hosty
Szałwia Compacta od ciebie u mnie też zakwitła i od razu podbiła moje serducho, piękna ci ona i do tego trzyma pion
Miałam ci pisać nazwę liliowca, ale widzę że Marysia już mnie ubiegła
Mebelki wyszły świetnie
Pozdrawiam Małgosia poprzednie wątki - Nasze 1500 m2; Wyznania kwiatoholiczki ;)
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
- anabuko1

- Od: 16 sty 2013, o 17:19
Ooo ostrózki juz ci kwitną.
No tak w tym roku mamy wczesne lato bo cały czas.;)
Róże piękne. Dalia nowa też
Ja dzisiaj też nowa jedną dokupilam .A już miałam nic nie kupować
Mebelki białe piękne. A jeszcze samemu malowane. To wielkie brawa

No tak w tym roku mamy wczesne lato bo cały czas.;)
Róże piękne. Dalia nowa też
Ja dzisiaj też nowa jedną dokupilam .A już miałam nic nie kupować
Mebelki białe piękne. A jeszcze samemu malowane. To wielkie brawa