CHOROBY I DOLEGLIWOŚCI kaktusów i in. sukulentów PORADY cz.4

Zablokowany
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: CHOROBY I DOLEGLIWOŚCI kaktusów i in. sukulentów PORADY cz.4

Post »

Krótko, trzy czynniki:
1. Niewłaściwe podłoże, powinna być mieszanka ziemi i żwirku w proporcji ok 1:1 - 1:2.
2. Niewłaściwe stanowisko, powinien być parapet słonecznego okna, a nie półka/szafka/stolik gdzieś w odległości od okna.
3. Niewłaściwe podlewanie podłoże powinno przesychać przed kolejnym podlaniem oraz wywal osłonkę.

Prawdopodobnie uszkodzone zostały korzenie. Chore podczas przesadzania usuń i posyp sproszkowanym węglem, nie podlewaj przez tydzień.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
AleksandraKW
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 28 lut 2018, o 08:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dziękuje za odpowiedź, fakt zawiniłam z podłożem, gdy kupiłam roślinkę dwa lata temu, rosła ona w bardzo szybkim tempie, nie było z nią problemów i przez to zbagatelizowałam zmianę jej podłoża, więc została w podłożu sklepowym.
Roślinka ma właściwe stanowisko - parapet południowego okna, jak pisałam przeniosłam ją wczoraj gdy zauważyłam problem, w obawie gdyby była to jakaś choroba.
Podlewanie także jest odpowiednie, na zdjęciu ziemia jest mokra gdyż akurat przy podlewaniu zauważyłam problem, zawsze podlewam wszystkie z sukulentów/kaktusów gdy ziemia przeschnie, nigdy nie przelewam, prędzej w drugą stronę długo zostawiam roślinki w suszy.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

2 lata... to zdecydowanie za długo. Rośliny przesadzamy od razu po zakupie, ew po krótkiej aklimatyzacji. Niewłaściwe podlewanie może i często tak jest właśnie z podłożem i trzymaniem w osłonce. Połączenie tych czynników prowadzi do zmniejszenia cyrkulacji powietrza w obrębie korzeni oraz w końcu ich uszkodzenia. Niewłaściwe podlewanie to nie tylko przelewanie, chociaż tutaj, trzymając w osłonce również mogło do tego dojść. Podłoże w doniczce, a szczególnie w przypadku produkcyjnego trzymania doniczki w osłonce dłużej przesycha, zwłaszcza w głębi bryły korzeniowej. Oczywiście nadmierne przesuszanie też tutaj nie służy, więc z nieprawidłowym podlewaniem też jednak tutaj mamy do czynienia. Zbyt długie utrzymywanie suchego podłoża może wpływać na prawidłowy rozwój rośliny, nawet sukulentów.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Void
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 28 gru 2017, o 10:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Cześć małe pytanko. Czy to co na załączonym zdjęciu to oparzenie? Kaktusik stoi na balkonie słonko bezpośrednio od około 8 do około 13, zacieniowany pod konstrukcją z agrowłókniny - nie leży na nim bezpośrednio, przez tydzień była podwójna warstwa i potem od tygodnia pojedyncza. Na chwilę obecną przesunąłem trochę w głąb balkonu zmniejszając ilość słonka w cieniu większych roślin.

Obrazek
Awatar użytkownika
tom_ek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2015, o 14:57

Post »

Tak mi się wydaje. Ja bym jeszcze odwrócił kaktus zieleńszą stroną do słońca. Raczej nic mu nie będzie (poza bliznami).
Awatar użytkownika
izalui
50p
50p
Od: 26 cze 2016, o 06:28

Post »

Witajcie,

czy wiecie co może być przyczyną takich końcówek liści gruboszy? Wszystkie grubosze podlewam tak samo, wszystkie stoją w jednym miejscu, jedynie te dwa zaczęły mieć takie liście. Będę wdzięczna za podpowiedź :-)
Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam, Luiza :-)
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tzn, jak je podlewasz? Chyba za małą ilością wody i za rzadko. W okresie wegetacji powinny być podlewane obficie (zakładając oczywiście dobrze przepuszczalne podłoże) i stosując zasadę całkowitego przeschnięcia podłoża przed kolejnym podlaniem. Podlewać większą ilością wody trzeba zwłaszcza wtedy kiedy masz więcej słońca i masz ciepłe stanowisko. Oczywiście podstawą jest południowa wystawa.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
siaraaa
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 20 maja 2018, o 19:09

Post »

Cześć, poproszę o pomoc- na aloesie pojawiły się zgrubienia-kropki żółtawe. Liście z tymi zgrubieniami są oklapłe, inne- mięsiste. Czym to zwalczyć?

https://www.fotosik.pl/zdjecie/2b1a0d15d144b5a7
https://www.fotosik.pl/zdjecie/c6fa5f431d94bab6
Awatar użytkownika
izalui
50p
50p
Od: 26 cze 2016, o 06:28

Post »

Dziękuję Norbercie za odpowiedź :-)
Podlewam je jak inne grubosze, stoją na południowej stronie. Będę je podlewać obficiej, mam nadzieję, że kolejne liście będą już zdrowe.
Pozdrawiam, Luiza :-)
KarolinaAB
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 23 maja 2018, o 17:48

Post »

Dzien Dobry ;:7 ,

dzisiaj zauwazylam dziwna "narosl", ktora zaczela wyrastac obok jednego kaktusa. Czy ktos z Was orientuje sie co to jest i jak to zwalczyc?

Dziekuje serdecznie za pomoc i pozdrawiam,
Karolina

Obrazek

Obrazek
jandom1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2014, o 13:02

Post »

Witam, powiem szczerze że nigdy czegoś takiego nie widziałem, ale wygląda mi to na jakiegoś grzyba ? w jakie podłoże posadzony jest kaktus ? najbezpieczniej byłoby chyba wyciągnąć kaktusa i to usunąć , ewentualnie wsadzić wtedy do nowego podłoża, ale może ktoś jeszcze się wypowie bo tak jak mówię widzę takie coś pierwszy raz.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Także, chociaż również widzę to jeszcze raz, również stawiam jednak na jakiegoś grzyba. Wydaje mi się, że kaktusy rosną w niewłaściwym podłożu, to chyba sama ziemia. Prawidłowe powinno być mieszanką ziemi do sukulentów i żwirku w proporcji ok 1:3 - 1:5. Narośl podczas przesadzania usuń i zrób oprysk preparatem grzybójczym. Po przesadzeniu nie podlewaj przez tydzień.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
KarolinaAB
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 23 maja 2018, o 17:48

Post »

Kaktusy rosna w podlozu dla sukulentow. Zwirek jest tylko dekoracja, wiec korzenie rosna tylko w specjalnym podlozu. Mam nadzieje,ze usuniecie "grzyba", oprsykanie i przesadzenie pomoze :) Dziekuje serdecznie za pomoc, pozdrawiam!
zenzu_29
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 25 maja 2018, o 17:30

Post »

Dzień dobry, proszę o poradę: na gałązkach mojego grubosza pojawiły się brązowe kuleczki, dodatkowo na liściach jest jakaś lepka wydzielina. Jakaś choroba, szkodnik? Dopiero zaczynam przygodę z sukulentami i nie do końca się na nich znam.
Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To są tarczniki.
Poczytaj tutaj: viewtopic.php?f=19&t=1518&hilit=Tarcznik
KarolinaAB pisze:Kaktusy rosna w podlozu dla sukulentow. Zwirek jest tylko dekoracja, wiec korzenie rosna tylko w specjalnym podlozu. Mam nadzieje,ze usuniecie "grzyba", oprsykanie i przesadzenie pomoze :) Dziekuje serdecznie za pomoc, pozdrawiam!

W kwestii podłoża, jeśli posadziłaś do samej ziemi, nawet jeśli jest dedykowana tylko do sukulentów to będzie niewłaściwe. Zawsze sadzi się do mieszanki takiej ziemi i żwirku.
Posadzenie do samej ziemi plus nieodpowiednie podlewanie może powodować do pojawienia się chorób grzybowych.
Do tego trzeba dodać jeszcze stanowisko, które podstawą dla sukulentów jest słoneczny parapet.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Zablokowany

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”