Mój ogród wśród łąk część 7

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Mój ogród wśród łąk część 7

Post »

Witaj Gosiu,syropek sosnowy super wygląda,spróbuje jeszcze raz go zrobić ,bo zawsze coś mi się zepsuje w czasie jego produkcji,kosmosy też bardzo lubię ,ale jakoś nie wysiałam ,może mam nawet nasionka ,poszukam ,bo tak jakoś mi się zapomniało, u mnie wczorajszej nocy trochę podlało,dzisiaj jakoś obeszło ,ale na pewno ogród odżył ,nie byłam dzisiaj w nim bo wyjechałam ,pozdrawiam ;:168
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

:wit

Zła jestem okropnie, bo czekałam na deszcz, a tymczasem ktoś wyciągnął kropidło i po temacie. :evil:
Czyli wiem jak spędzę wieczór....z wężem będę latała po ogrodzie. I zrobiłam sobie dodatkową pracę, bo źle posadziłam dalie. Za gęsto ;:223 Dzisiaj muszę je przenieść w inne miejsca.
I chyba posadzę pomidory do gruntu, nie widać w prognozach przymrozków, a niektóre już kwitną.
A na deser zaplanowałam zmianę w wiszących amplach tarasowych. Udało mi się kupić cudne, limonkowe ( trudny kolor do określenia) surfinie. Nie zaszalałam w tym roku z donicowymi, bo uznałam, że wystarczą kwiatki ogrodowe. No, ale troszkę musi być. Dlatego w donicach znalazły się landrynkowe pelaśki które uwielbiam za ten kolor w części domu gdzie słoneczko zagląda późnym popołudniem. Na słonecznym tarasie będą wyżej wspomniane surfinie , róża pienna w donicy ( biedronkowa bida, która nabiera ciałka) i skrzynia z ziołami. Wystarczy do latania z konewką po tarasie i wokół domu. :D

]Soniu [/b]- No fakt, syropy to na cukrze są robione. Ale mały łyczek sosnowej naleweczki by Ci na pewno posmakował i nie zaszkodził ;:196
Buki kocham. Mam kilka i jeszcze za mało mi, ale one rosną dość sporawe i mam tego świadomość. Ogród ma swoje granice ;:7 Dlatego staram się wybierać drzewa które rosną nie za duże, o pendulowatej formie. Ale lipa, którą ostatnio posadziłam to do takich na pewno nie należy ;:224

Miruś - A to różnie z tą ilością wygląda. Ja nie trzymam się żadnych przepisów. Z tych trzech słojów mam zamiar pozyskać syrop i nalewkę. Trudno mi określić ile z tego wyjdzie. W zeszłym roku miałam tylko jeden słoik, ale nie pamiętam ile z tego wyszło syropu. Dlatego kilka razy dziennie ćwiczę sobie ze słoikami, bo muszę potrząsać słojami w celu rozpuszczenia cukru. :uszy

Martuś - Widziałam Cię u Marysi w ogrodzie :D Jeśli chodzi o syrop, to pędy zasypane cukrem trzeba trochę pognieść i codziennie potrząsać słojem żeby cukier się rozpuścił. I tak 3-4 tygodnie, ale oczywiście zaglądam do środka, czy tam jakaś wcześniejsza fermentacja nie zajdzie.
Kosmosy uwielbiam. :uszy

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Moja lipa nowa. Mam nadzieję, że kiedyś będzie wielkim i pięknym drzewem. W testamencie muszę zapisać, żeby pod żadnym pozorem nie ścinać.

Obrazek

Lulcia się opala a pańcia ciężko pracuje

Obrazek

Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44

Post »

Małgosiu,
ja pomidory posadziłam wczoraj, co prawda do foliaka, ale solidny przymrozek i tam mógłby narobić szkód.
Jednak wygląda na to, że przymrozków nie będzie.
Gdańsk zalany, a u mnie spadło kilka kropel, lepszego deszczu możemy spodziewać się dopiero w przyszłym tygodniu.
Lulcia wygląda po prostu cudnie.
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Małgosiu, nie wiem jak się to stało, ale dopiero teraz znalazłam Twój nowy wątek... 10 strona :oops: Bardzo spostrzegawcza jestem ;:306 Ale już jestem ;:196
Ogród jak zwykle piękny! ;:167 Ta letnia wiosna szybko rozbujała ogrody! ;:333
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Gosiu,w ogrodzie fajne kwitnienia orlików i azalii,i bardzo pachnący wiciokrzew też jest i lipa posadzona ,ciągle coś sie dzieje, u mnie też nie ma deszczu suchości mam ogromne ,a tak szkoda czasu na podlewanie ,wiec czekam na deszczyk,pozdrawiam ;:168
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Małgosiu mieczyki wychodzą, ale dalie to u mnie kiepsko ostatnio kiełkuję. Jak sucho to wiadomo, ale jak mokro to glina im nie pasuje i jak tu im dogodzić. Lulcia ala lwica ;:306 ;:306
Buki śliczne ;:63 Jeszcze tulipanki kwitną?
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj :wit . Z dnia na dzień napalam się na buki ale obawiam się czy one nie są zbyt chorowite ?? A może mi się tylko coś wydawało :roll: . Posadziłabym sobie chociaż jednego zwłaszcza o płaczącym pokroju ;:108 . Lipa na razie mała ale za kilkanaście lat będzie piękna ;:215 . Ja ostatnio mam taki okres na drzewa i wszystko wpada mi w oko :;230 . Pozdrawiam i udanego dnia życzę :wit .
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Małgosiu, ale piękne buki :D
Wiesz, ja na początku nie byłam chętna sadzeniu drzew w ogrodzie, ale mój M co róż to coś mi zwoził i trzeba było gdzieś to wszystko sadzić. Teraz, po latach jestem mu za to wdzięczna. Też mam buki, a jednego o czerwonych listkach podsadziłam różami Aspirynami. Ślicznie to wygląda. Lipę też mam i platana i brzozy .... :lol:
Jaki ładny ten cytrynowy orlik :D
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34

Post »

Dzień dobry Gosiu ;:196
Zupełnie w tym roku przegapiłam kwitnienie kapryfoilum :) Patrzyłam na pączki, cieszyłam się na kwiatki a potem minął moment i jak znów do niego zaszłam- to był przekwitnięty ;:218 Chyba tej wiosny w ogóle sporo przegapiłam. Mam takie samo jak Twoje, przynajmniej u Ciebie obejrzałam te małe zabawne kwiatki ;:173
Buki w słońcu wyglądają ślicznie ;:138 Tylko ta nazwa :;230 Jak postrachy Muminków! ;:306
Ale jak to- przymrozki? ;:218 Chyba się nie sprawdziła ta prognoza? Pewnie pomidorki posadzone, warzywnik pełen i urodzaj czeka już za rogiem :) ;:138
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Gosiu, buki cudne ;:63 Obserwuje sobie taki jeden w podkrakowskiej wsi i zawsze mi się wydawał taki niewielki. Ostatnio znowu go widziałam, po trzyletniej niebytności i oczy otworzyły mi się ze zdumienia. Jakiż on wielki ;:oj Ten, którego obserwuję to Tricolor- gdybym tylko miała miejsce, to właśnie taki by do mnie trafił. Ale ponieważ nie mam, to musi mi wystarczyć podglądanie :uszy
Deszczu nie ma ani kropli, wszystko wysycha w mig ;:202
Lucia rozłożona jak panisko, jak widać ma baczenie na wszystko ;:108 Pozdrawiam ;:196
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

U mnie susza ;:131 Nie padało już od dawna, a ja codziennie latam z konewkami i wężem. Szkoda mi nowych nasadzeń, a najbardziej drzew owocowych, które zawiązały mnóstwo owoców. Jak tak dalej będzie sucho, to nie będzie kolorowo ;:185
Do utrapienia z suszą dołączył się kolejny kłopot ogrodnika. Otóż znalazłam w warzywniku ślady żerowania turkucia podjadka :evil: Zaczynam z nim walkę ;:134

Madzia - I mnie się taka wersja Luli podoba. Ona chyba też lepiej się czuje w tej fryzurce, bo jest jej o wiele lżej.
Moje pomidorki też już w gruncie. Nawet papryki posadziłam, bo miałaś rację, że Ogrodnicy w tym roku do nas nie dotarli.
Czekam na deszcz Madziu, bo wiesz jak rzadko on odwiedza moje strony :cry:

Basiu - Ważne, że jesteś. ;:196 Ja też ostatnio tylko zaglądam do zaprzyjaźnionych wątków, bo z czasem kruchutko. A jak przysiądę do kompa, to zawsze mnie jakaś chole...a od niego odciąga :D

Martuś - Jak tylko dojdą do mnie chmury deszczowe, to chętnie się nimi podzielę. U mnie suchutko, nawet nie odchwaszczam na rabatach, bo to nie ma sensu. Dziwne, że chwastom to nie przeszkadza. Rosną takie zdrowiuteńkie ;:219

Marysiu - U mnie jeszcze trochę tulipanków na rabatach można spotkać. Chłodniejszy trochę mam klimat, a i tulipany z tych późniejszych. Ja do dołków daliowych dałam sporo kompostu, to im się dobrze rośnie. Miałam jesienią przygotować dla nich porządną rabatę, ale nie wyszło i tak na wariata sadziłam. Za gęsto.Już poprzesadzałam, ale do końca nie jestem zadowolona z tych zmian, bo chyba znowu narobię ścisk i tłok na rabatach.

Ewelinko - Moje buki nie chorują. Widocznie podoba im się u mnie. A drzewa i krzewy i ja lubię i ciągle mi czegoś się chce nowego, ale już powoli dawkuję sobie te przyjemności, bo ogród z gumy nie jest, a te które rosną są coraz większe . Nie mniej jednak, jeszcze kilka pozycji na liście mam do zrealizowania :D
Jak masz miejsce, to koniecznie posadź piękne drzewa. :uszy

Violuś - No to Twój M wiedział co dobre :uszy Platana nie mam, ale prawie bym miała ale....nie zmieścił się w bagażniku. Co się nie odwlecze.....Na razie czekam, może skiełkują te nasionka z bolońskich platanów. :wink:
Aspirynki i czerwony buczek to strzał w dziesiątkę. Koniecznie pokaż to zestawienie ;:196

Aguś - Wiciokrzew który pokazałam rośnie u mnie kilka lat i dopiero teraz się porządnie rozhuśtał. Nie wiem o co mu chodziło. Ale w tym sezonie nie można przejść obok niego obojętnie, a jeszcze ten zapach.
Przymrozków nie miałam, ale straszyli więc wolałam się przygotować.
Pomidorki posadzone. Ograniczyłam w tym roku ich ilość, więc nie było źle.

Iwonko - Mam i ja Tricolor. Tylko coś kiepsko rośnie. Winna jestem ja, bo miejscówkę słabą mu wybrałam co dopiero teraz jest widoczne. Tak sobie myślę, że chyba go będę musiała przesadzić ;:131
I ja mam swojego ulubieńca buka. To ogromne drzewo rośnie na terenie pobliskiego parku i uwierz mi, jest po prostu cudowny. Wielkie, rozłożyste drzewo o intensywnie czerwonych liściach. Piękny.

Mój zagonek rodkowy. Mam ich aż czy sztuki, fioletowy, czerwony i biały. Czasami im się zdarza pochorować, ale są dzielne i obecnie zdobią mi ogród.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I reszta ogrodu

Obrazek

Obrazek

Zapach akacji

Obrazek

Irysy kwitną

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Małgosiu rododendrony masz jak marzenie. Piękne. ;)
Czochy teraz cieszą mocno.piękne.
Ogród piękny dopieszczony, kolorowy ;:215
W filiżance piękna pelasia. :D
A na ostatnim zdjęciu ?? Co to takiego ładnego ??
Pozdrawiam; )
Awatar użytkownika
kasia100780
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2014, o 16:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Małgosiu fajny rododendronowy kącik. Ja u siebie jeszcze nie mam, bo zawsze wydawały mi się problematyczne, ale chyba kiedyś sobie sprawię, bo miejscówkę dla nich miałabym ;:108
Kocimiętka na tle murku super wygląda ;:224
MirkaS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 mar 2009, o 16:55

Post »

Twoje rodki całkiem spore i ładne kolory a wcześniej zapomniałam zachwycić się bukami więc robię to teraz :shock: tez mam jednego ale nie pamiętam nazwy tricolor bardzo mi się podoba nawet już kiedyś trzymałam wybrany w ręku ale po informacji od sprzedawcy ,że to duże drzewo mimo ,że szczepione odpuściłam.

Najpiękniejszy jest Twój kot :)
Pozdrawiam Mirka
Moje wątki
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Małgosiu :wit . No jasne, krzewy małe nie są więc trzeba mieć też umiar przy ich sadzeniu . Czy jakieś szczególnie piękne drzewa miałaś na myśli ;:183 ?? Buki warte zastanowienia a bynajmniej jakiś jeden by może się przydał ;:224 . Ostatnio wszędzie podziwiam rodki ;:108 . Widzę, że i Ty masz te piękności ;:108 . Mam jednego ale na jego przykładzie stwierdzam, że mi z nimi nie idzie a może trafiłam na taki wredny egzemplarz ?? Sama nie wiem, może nie powinnam przez tego jednego rezygnować z tych roślin ?? Czas pokaże . Pozdrawiam :wit .
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”