Ogród jol_ki 2018

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 22:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród jol_ki 2018

Post »

tulipanka pisze: Angielki z RP wyglądają całkiem całkiem. Ech... zaczynam żałować, ale trudno. Co się odwlecze to ....
Wiolu, tak samo pomyślałam :;230

Zacznę od specjalnych pozdrowień dla Lucky i Rudolfa, cóż za piękny duet.
Te kwietniowe upały nadrobiły trochę zaległości wiosennych, a po deszczu zrobiło się już zielono. Tylko najgorsze, że teraz ma się ochłodzić (czy u nas wszystko na odwrót musi być?), oby bez przymrozków.
Cóż to za werbena od SR? Ładnie urosła ;:63 U mnie patagońska stoi w miejscu...
Ale okazy róż dostałaś, teraz sobie w brodę pluję, że nie zamówiłam w RosaPlant, aj, że ten zdrowy rozsądek musiał przemówić :wink:
Czekam na aktualne fotki. W rewanżu swój wątek odkopię i odkurzę... ;:306 (ale rewanż).
jol_ka
1000p
1000p
Od: 27 lip 2007, o 12:01

Post »

Wioluś róże już przycięte, to fakt ale za to warzywnik daleko w polu, jak nigdy dotąd jeszcze nic nie posiałam. Tylko czosnek posadzony jesienią w tej chwili rośnie w warzywniku, reszta dopiero przede mną.
Werbeny od SR są do donic, to odmiana 'Sissinghurst'.

Mariusz oby było się czym cieszyć, bo po zimie róże cięte praktycznie do kopczyków. Tylko kilka angielek ładnie przezimowało.

Alutka o werbenach pisałam wyżej, niechże rosną jak najszybciej i w końcu zakwitną!

Ktoś (chyba nasza Dorotka) pytał mnie o różę Gertrude Jekyll. Przezimowała bardzo ładnie, pędy sztywne, nie pokładające się, cięta wysoko.
W ciągu sezonu dam znać, jak się sprawuje pod ciężarem kwiatów ;:333

Wrzucam zdjęcia z weekendu, póki jeszcze są aktualne - i od razu przepraszam za ich jakość. Nie rozgryzłam jeszcze nowego aparatu, muszę pobawić się z ustawieniami, żeby w końcu zdjęcia wyszły ładne, a nie to co teraz, ehhh.

W tym roku na rabacie przed domem zadebiutowała magnolia Alexandina. Wreszcie się doczekałam, to już chyba trzeci egzemplarz tejże odmiany, zwykle nie przeżywały zimy. Ten okaz mam od dwóch lat, jest piękna.

Obrazek

Obrazek

Migdałek, który rozrósł się niesamowicie

Obrazek

i z bliska

Obrazek

Wiśnia Kiku Shidare Zakura nie jest zbyt fotogeniczna

Obrazek

Obrazek

kwiaty ma cudne
Obrazek

Obrazek

Glicynia ciekawie się zapowiada

Obrazek

Maidwell Hall tuż tuż, u Aneczki już pewnie kwitnie ;:224

Obrazek

Obsypana kwieciem czereśnia

Obrazek

Brunnera

Obrazek

Tulipany

Obrazek

widoczek

Obrazek

Rudi i jego popołudniowa przekąska :wink:

Obrazek
Pomidorki jeszcze małe, ale do czasu sadzenia zdążą urosnąć

Obrazek
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Joluś no pięknie :D
Magnolia Alexandrina to będzie zawsze moje niespełniona marzenie. Za zimno jej będzie w moim klimacie. Ale może kiedyś powstanie podobna odmiana bardziej wytrzymała ;:131
Wiśnię podziwiam od kilku lat i niezmiennie się nią zachwycam.
Glicymia ładną niespodziankę szykuje. Czy to pierwszy raz ?
Mój powojnik MH ma 2 kwiaty . No ale sadziłam go teraz na wiosnę. I tak ładnie poszedł :D
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ale boskie kwiaty ma wiśnia Kiku Shidare Zakura i jeszcze tyle na jednej gałązce :wink:
A migdałek jak się rozrósł ;:63
Chwalisz się swoją glicynią, a i mnie naszło na nią, mam ochotę zamienić winorośl właśnie na fioletową glicynię. Ale mam lekkie obawy czy da radę.
Rudzielec jest genialny, nie ma co. Wytargaj te uszy w moim imieniu.
jol_ka
1000p
1000p

Post »

Wiolka Aleksandrina jest cudna ;:167 nie mogę się na nią napatrzeć...
Małe z niej jeszcze drzewko, ale i tak cieszy.
Glicynię mam od chyba 5 lat i w ubiegłym roku po raz pierwszy pokazała kwiaty. W tym roku jest ich więcej, ale czy kiedyś doczekam się takiego widoku jak u Kasi - Robaczek??? ;:167 Bardzo bym chciała.
Ja mam dwa MH, w szale zakupów kliknęłam dwa razy to samo :;230 Piękny jest, więc nie ma czego żałować.
Już niebawem pokaże kwiaty. Z niecierpliwością czekam też na Markham's Pink, który to zwykle zaczynał u mnie sezon...
Zaliczyłam też już pierwszy uwiąd.. jak zwykle Józefina nie zawiodła pod tym względem :;230 Ma co prawda jeszcze trzy pąki, ale czy doczekam się kwiatów.. zobaczymy ;:224

Alutka moją wiśniową faworytką jest Shirofugen, która już wkrótce zacznie kwitnąć. Nie wiem, czy będzie tak spektakularnie jak w ubiegłym roku, ale i tak będzie bosko.
Glicynia jest ciężka na początku w utrzymaniu przy życiu podczas zimy i na przedwiośniu. Ja zaliczyłam parę wpadek, ale się nie poddałam. Jak masz zaciszne miejsce, to spróbuj. Tylko pamiętaj, że to taki trochę potwór jest ;:131

Zapomniałam ostatnio napisać, że większość róż była cięta do kopczyka nie dlatego, że przemarzła, tylko ze względu na widoczne na łodygach przetrwalniki czarnej plamistości. :evil: Obydwa W&C znów będą budować krzaki od nowa. I nie tylko one, bo musiałabym tu jeszcze sporo takich zainfekowanych wypisać...

Tymczasem zapraszam na dzisiejsze foty:

Podsadzona mleczami :oops: Kanzan (mlecze na szczęście zjada chętnie nasz królik :wink: )

Obrazek

i z bliska

Obrazek

Shirofugen w blokach startowych, ale mam wrażenie że kwiecia jakoś mniej niż w ubiegłym roku...

Obrazek

Amanogawa

Obrazek

i z bliska

Obrazek

Magnolia purpurowa Nigra

Obrazek
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie ma co się wstydzić, ja tam lubię mniszki i pochwalam "uprawę" w ogródkach :heja Uwielbiam ich kwiaty, ale niestety u nas jak się pojawią, to wyrywane są namiętnie przez mamę... Ja tam najchętniej bym je pozostawiła, jak wszelkie ostowate - dziadowate, koniczyny, jaskry, ale jak to towarzystwo rozsiałoby się, to ;:224 byłoby zabawy.
Wiśnie chyba wszystkie są piękne, takie subtelne, a jednocześnie, szczególnie te pełne, takie wytrzymałe i harde się wydają.
U Ciebie plamistość, a moje róże porządnie zmarzły do gruntu, ale grzyby pewnie i tak przezimowały.
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Jolu mój Maidwell już szaleje. ;:215 twój pewnie już też. Przy tych temperaturach wszystko idzie "pierunem". Jutro wyjeżdżamy i aż się boję, że przegapić niejedno. :oops:
Ile lat ma twój migdałki? Niezły kolos z niego. ;:oj
I gratki dla magnolii, że dała radę i cię nie zawiodła. ;:215
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31

Post »

Jolu - przetrwalniki czarnej plamistości o których piszesz to ciemne plamki na pędach róż? Jak rozróżnić przemarznięcie od pozostałości po czarnej plamistosci? Czy jeśli róża z owymi przetrwalnikami nie zostanie obci eta do miejsca, gdzie ich brak znów zachoruje? Możesz podzielić się wiedzą w tym temacie?
jol_ka
1000p
1000p

Post »

Alutka u mnie nie da się mieć trawnika bez chwastów, za dużo nieużytków dookoła. Mniszek wykorzystany, zrobiłam syrop :wink:
Róże teraz biedne albo w mszycy albo z bruzdownicą :evil: trzeba wyciągnąć odpowiednie działa ;:163

Aneczko to racja, temperatury szaleją i nie dają się nacieszyć kwitnieniem, wszystko okwita dosłownie w kilka dni...
Teraz trzy noce chłodne, obawiam się, czy jeszcze jakieś przymrozki nas nie nawiedzą - truskawki pięknie kwitną i żal by było, gdyby to teraz przymroziło...
Migdałek ma sporo lat, u mnie jest jakieś 7 a wcześniej rósł w ogródku babci. Niestety jak co roku dopadła go brunatna zgnilizna drzew pestkowych :evil: Masakra.

Ewka wysłałam priv, więc już wszystko wiesz.

Kilka zdjęć z majówki, zanim się przeterminują.

Jabłoń ozdobna
Obrazek

Obrazek

Wiśnia ozdobna Kanzan
Obrazek

Wiśnia ozdobna Amanogawa
Obrazek

Cesarska korona
Obrazek

Sasanka
Obrazek

Brunera
Obrazek

widoczek
Obrazek
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jolu, piękne okazy drzewek ozdobnych ;:180 I ja się skusiłam na wiśnię, ale moja to maleństwo i dała jeden kwiat. a w widoczku ogólnym wypatrzyłam różanego potwora :D Co za okaz?
jol_ka
1000p
1000p

Post »

Elwi ;:196 moje wiśnie jeszcze dwa sezony temu były maluchami, oprócz Kiku-shidare, która była kupiona jako spory okaz. Amanogawa i Kanzan po raz pierwszy kwitną tak, że można to pokazać :wink:
Ten różany potwór, którego wypatrzyłaś to Pirouette Courtyard sztuk dwie. Jedna z moich najukochańszych ;:167
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wow, ale "ładną" parkę sfotografowałaś na koronie :wink:
Jak tam wojna z bruzdownicami itp? Ja w minionym tygodniu prysnęłam i to nie wiem czy za mało nie było.
Jolu, czy Ty mnie pytałaś o przymrozki przed poprzednim weekendem? Bo już mi się pokręciło wszystko.
Jabłonie pięknie kwitły i przekwitły niestety. A tak bosko w tym roku prezentowały się sady! Ciekawe jak z zapylaczami...
Wrzucaj koleżanko droga aktualne fotki, pewnie róże już szykują swoje pączki. ;:215
Awatar użytkownika
inka52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2009, o 11:54

Post »

Joluś wiosna u Ciebie była bardzo bogata , tyle ozdobnych krzewów i drzew jednocześnie kwitnących dało piękny pokaz.

A jak tam u Ciebie z piwoniami , bo wiem ,że masz ich też sporo? , a róże jak tam po zimie i czy zaczynają już kwitnienie ,która pierwsza pozdrawiam ;:168
Awatar użytkownika
maniolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2016, o 17:45

Post »

Jolu piękne widoczki u Ciebie :) a kępka sasanek niesamowita ;:63
Awatar użytkownika
patkaza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2010, o 23:13

Post »

:wit Podziwiam po cichu twoje różyce i piękny, dojrzały ogród!
Czy moge poprosić Cię o opinię i porady co do różycy: Warwick Castle-wpadła mi w oko!
Opowieść o moim miejscu...cdnn
"Opowieści są jak ludzie z upływem czasu stają się coraz lepsze"pozdrawiam Aga
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”