Liście i ciernie - część 3 - emerald

ODPOWIEDZ
Klucha 64
100p
100p
Od: 26 lut 2018, o 20:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Liście i ciernie - część 3 - emerald

Post »

emerald pisze:Lidio, masz rację, w glinianych wyglądają o niebo lepiej ;:215 choć dla mnie główną zaletą jest oddychanie i odparowanie wody.
Witam tu akurat bym się z tym nie zgodził odparowywanie wody przez ścianki doniczki prowadzą do zfilcowania korzeni wokoło ścianek glinianej doniczki i w konsekwencji roślina przestaje rosnąć.Przerabiałem to u siebie 30 lat temu gliniane doniczki dołowało się w ziemi.Gliniane kiedyś używano do potłuczenia i użycia jako drenaż. Być może te dzisiejsze są mniej porowate. :?
Masz ładną kolekcję dziwi mnie trochę ta strata roślin po podlaniu w sierpniu skoro nie było upałów a do zimowania daleko ja ostatni raz podlałem pod koniec pazdziernika.
Ja bym obstawił ze to wina chemi dodanej do podlania.Sorki że do tego wracam ale dzisiaj przeczytałem ten wątek.
emerald
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 lut 2012, o 13:40

Post »

Klucha 64 pisze:
emerald pisze:Lidio, masz rację, w glinianych wyglądają o niebo lepiej ;:215 choć dla mnie główną zaletą jest oddychanie i odparowanie wody.
Witam tu akurat bym się z tym nie zgodził odparowywanie wody przez ścianki doniczki prowadzą do zfilcowania korzeni wokoło ścianek glinianej doniczki i w konsekwencji roślina przestaje rosnąć.Przerabiałem to u siebie 30 lat temu gliniane doniczki dołowało się w ziemi.Gliniane kiedyś używano do potłuczenia i użycia jako drenaż. Być może te dzisiejsze są mniej porowate. :?
Masz ładną kolekcję dziwi mnie trochę ta strata roślin po podlaniu w sierpniu skoro nie było upałów a do zimowania daleko ja ostatni raz podlałem pod koniec pazdziernika.
Ja bym obstawił ze to wina chemi dodanej do podlania.Sorki że do tego wracam ale dzisiaj przeczytałem ten wątek.
Witaj w moim wątku :) Dziękuję za cenne rady. Przetestuję gliniane doniczki w tym sezonie. Wcześniej tylko kilka roślin trzymałam w glinianych. W każdym razie kwadratowych nie wyrzucam. Zawsze mogę wymienić, zwłaszcza że koszyki już całkiem zapełnione.

p.s. Wszystkim życzę smacznych i radosnych Świąt :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Parodie baaardzo apetyczne. :D

Wesołych Świąt!
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
PiotrAPD
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2015, o 01:07

Post »

Pięknie się prezentują :wink: To czekamy na nowe ciernie, pąki, etc. ;:108
Pozdrawiam
Piotr
Mój wątek
Klucha 64
100p
100p

Post »

Ty swoje kaktusy zimujesz bez ziemi więc co roku idą do świeżej mieszanki w tym przypadku nic im nie grozi :D
Ja takie chece miałem po 2-3 latach czasami żeby przesadzić kaktusa musiałem rozbić doniczkę korzenie były wessane w ścianki.
Kwadratowe mają ten plus że więcej się zmieści :D
Awatar użytkownika
cokolwiek
500p
500p
Od: 7 wrz 2016, o 12:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Zwłaszcza jak trzeba miejsce oszczędzać :D
emerald
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Z doniczek jestem zadowolona.
Lobivki ruszyły z pąkami :tan dwie parodie oraz Thelocactus bicolor.
Obecnie kwitną marketowe P. chrysacanthion, kupione z pąkami.

Obrazek
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Prześliczny to widok - chociaż akurat u tego gatunku kwiaty nie są specjalnie okazałe to i tak są niezwykle ozdobne. ;:138
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Z takich roślin nie można być niezadowolonym - trzeba chwalić, chwalić - za ich bogate ilościowo "wiązanki" kwiatów ;:138 . Osobiście "poluję" na Adenium kwitnące kwiatami w takim "słonecznym" kolorze.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
PiotrAPD
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2015, o 01:07

Post »

Tak bujne żółte czupryny świetnie się prezentują ;:333
Pozdrawiam
Piotr
Mój wątek
Klucha 64
100p
100p

Post »

Przykład na to że Parodie to klejnoty wśród kaktusów ;:oj
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tuś mi brat! ;:173
Awatar użytkownika
ejacek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 19:58

Post »

emerald pisze:
Klucha 64 pisze:
Witaj w moim wątku :) Dziękuję za cenne rady. Przetestuję gliniane doniczki w tym sezonie. Wcześniej tylko kilka roślin trzymałam w glinianych. W każdym razie kwadratowych nie wyrzucam. Zawsze mogę wymienić, zwłaszcza że koszyki już całkiem zapełnione.
Jako że od lat używam glinianych to moje spostrzeżenia są takie : w uprawie 'koszyczkowej' na pewno pochłaniają więcej miejsca niż kwadraty, a tu liczy się każde 10cm kwadratowych, podobają mi się kolekcje w kwadratach - są takie uporządkowane, kolejna rzecz to waga, w uprawie 'koszyczkowej' waga doniczki też jest ważna-kwadraty lżejsze , na mój gust jednak w glinianych prezentują się lepiej :D ale o gustach i co się komu podoba się nie dyskutuje. Co do samego kaktusa to wydaje mi się że mu wszystko jedno czy mieszka w kwadracie, glinianej, puszcze po konserwie czy kubku po jogurcie :D Parodie w każdym bądź razie wyglądają bardzo ładnie :D
Awatar użytkownika
Aileen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 cze 2015, o 17:54

Post »

Obie Parodie pięknie kwitną, całymi bukietami ;:215 i taki ciepły, słoneczny kolor kwiatów mają. U mnie P. chrysacanthion też rośnie bezproblemowo, to jeden z niewielu kaktusów, który ?rośnie w oczach?, bo niektóre jakby stały w miejscu ;:173
emerald
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na razie gliniane zostaną, szybko przesycha w nich podłoże. Nie planuje w tym sezonie większych zakupów, a w przyszłym część maluchów dostanie większe doniczki ;:173
Zakwitła P. saint-peana. Widać też pąki u P. penicillata v. nivosa oraz Neobessaya similis, która rośnie w oczach.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dołączam kilka fotek z porannego spaceru ornitologicznego w Ogrodzie Botanicznym UW. Zdjęcia średnie, nie myślałam o kwiatkach i w sumie nie było czasu na dokładne zwiedzanie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”