Moje roślinki... apus - cz. 3 - mocno różana!

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Moje roślinki... apus - cz. 3 - mocno różana!

Post »

Hmmm, bo zmieniam w między czasie.
Gdyby nie Jadzia, to odpowiedzi moich gości w moim wątku byłyby u ciebie ;:306
to dowód,że zagladam do ciebie.
I jak ostatnio zamotana bylam. ;:108
ale tydzień urlopu był.Prac dużo,Ale regeneracja też.I trochę luziku. :D
miłej niedzieli Basiu życzę ;:3
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Basiu.
Dzięki Tobie dowiedziałam się, że kwiaty forsycji można suszyć i mają zdrowotne właściwości.
W tym roku już niestety jest za późno, nawet nie mam jej u siebie w ogrodzie, ale jak nie zapomnę, to za rok nazrywam u mamy :D
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Musiałabym nazbierać listków brzozowych ,także świec sosnowych i zasypać cukrem dla Amelki w razie kaszlu.Kurcze juz dzisiaj po raz trzeci grzmi i chyba znów zaczyna się burza .Poprzednie dwie były z gradobiciem ,ale ogródek mam konkretnie podlany.Basiu miłej majówki ;:196
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
asikowo
100p
100p
Od: 10 kwie 2016, o 18:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dzień dobry Basiu! Wczoraj mój syn znalazł gdzieś jakiś kamień-skamielinę i przypomniały mi się Twoje cudne okazy:) pokaż proszę zdjęcia swojego ogrodu! Pozdrawiam serdecznie!
Awatar użytkownika
Tolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2013, o 23:30

Post »

Basiu dobrze że w porę poczytałam u ciebie o forsycji ,to sobie jeszcze słoiczek nasuszyłam na herbatkę zimową :tan
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Basiu,co słychać u ciebie w ogródku,piszesz,że nasuszyłaś forsycję ,ja jej nigdy nie suszyłam ,ale zawsze susze dużo młodej pokrzywy i używam jej do wszystkich zup jako zamiennik za zieloną pietruszkę :uszy ,robię herbatki pokrzywowe,suszę sporo bluszczyku kurdybanku i też używam codziennie do zup podobnie jak pokrzywę ,suszę czosnek niedźwiedzi i robię też z niego pesto,suszę liście malin na jesienną herbatkę ,więc każdy coś suszy ,żeby mieć na zimę mały zapasik ,pokaż troszkę swojego wiosennego ogrodu ;:180 ,pozdrawiam
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Kochani, pogoda prawie letnia, wprost upał! Ale kocham taką wiosnę, chociaż wyglądam na deszcz, bo susza straszna!
Migdałki przekwitły, forsycja też - ten pierwszy już przycięty, jutro zetnę forsycję. Dzisiaj zrobiłam oprysk na część róż, bo całe oblepione mszycami, pozostała część do ogarnięcia wieczorem, bo wszystko już w słońcu. No i kwieciak szalej, sporo paków obciętych.

Aniu, czasami potrafimy się zakręcić! ;:215

Wiolu, pomysł na forsycję na przyszły sezon będzie jak znalazł. :)

Jadziu, powiedz mi czy te majowe, obecne listki brzozy są dobre? Czy już "za stare"? Suszysz je czy co z nimi? :)

Asiu, pokażę... pokażę... chociaż ostatnimi czasami mało robię zdjęć ;:131 ;:333

Tolinko, będziemy miały słoneczną herbatkę późno zimą. Pamiętaj żeby wrzątkiem nie zalewać kwiatuszków.

Martusiu,
kurdybanku mam sporo, muszę go zacząć suszyć. Liście malin? Hmm... też spróbuję... podobno poziomki też się nadają.
W tym roku sobie wymyśliłam, żeby nasuszyć różnych roślinek na zimowe herbatki :) Czekam na lipę, mam nadzieję, że w tym roku zakwitnie obficie. Uwielbiam jej miodowy smaczek. Pokrzywy mam mało, wykorzystuję ją tylko na gnojówkę, ale może wybiorę się na nią pod las... ogrodowa będzie do celów leczniczych, a ta spod lasu do nawozu ;:333

Tulipany kończą...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Serduszka... ;:167 ;:167 ;:167

Obrazek

Obrazek

I migdałek, jeszcze z połowy kwietnia... :wink:

Obrazek
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
Zuzia111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2016, o 16:43

Post »

Basiu..takiego okazu serduszki to ja nie widziałam ..piękny. ;:138 A ja chciałam się pochwalić swoją gałązką :;230 . U mnie tulipanków także ubywa, właściwie to już końcówka..ładne te botaniczne, u mnie wyginęły. :wink: . Upał straszny, czekam wieczora będzie podlewanie. Burze były tylko takie bezdeszczowe. :;230 Pozdrawiam ;:167
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Zuziu, różowa serduszka zmalała trochę, bo dzieliłam ją dla znajomej, ale biała malutka, jedna mi się chyba zasiała przy róży, muszę ją wykopać. Ta różowa jest już na tym miejscu około 6 lat i pewnie dlatego też taka okazała :)
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
lemonka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2011, o 13:11

Post »

Super :) Śliczne są te tulipanki botaniczne ;:108
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Basiu wyczytałam ,ze liście brzozy zbiera się jak są jeszcze lepkie.Niestety nie ma blisko mnie brzozy,a liści osobiście jeszcze nie zbierałam .Kiedyś były tylko topole, a teraz jesiony i klony nawet dzikiego bzu jest coraz mniej, bo wyparły go rdesty ;:222 Dzisiaj w ogródku zrobiłam sobie mixturke do picia z kwiatów Forsycji,pokrzywy, mniszka i cytrynowej melisy do tego dolałam syropu malinowego bez cukru Pychotka http://www.poradnikzielarski.pl/ziola-l ... lisci.html
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
irpam
500p
500p
Od: 10 lip 2017, o 17:30

Post »

Ta serduszka to całe wielkie "serducho".
Ja mam ale rośnie wśród konwalii, chyba ją zagłuszają. Muszę ją chyba przesadzć. ;:131 .
Tulipany kończą kwitnienie, ale następne roślinki będą się do nas uśmiachać kwiatami. ;:3 :wit
Pozdrawiam i zapraszam, Irena
Ogród i róże Ireny
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Basiu,ależ masz wielkie serducho ,piękne ,białe młodsze to nadrabia ,tulipanki też pięknie kwitły ,ja nie mam tulipanków,bo stare już nie kwitną a nowych nie kupiłam w jesieni,,pozdrawiam ;:168
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Piękną masz tę serduszkę, a przecież na zdjęciu na pewno nie jest aż tak okazała jak w rzeczywiśtości. ;:215
Z forsycją muszę zapamietać na przyszły rok skoro taka skuteczna. Kto by pomyślał....
Na razie syrop z mlecza idzie w ruch bo nigdy z nim nie czekam do zimy, na wszelkie upały też jest super z wodą na zimno.
I chyba już czas na lubczyk, u mnie całkowicie gotowy do zbiorów (lubczyka zawsze mroziłam, ale teraz spróbuję go troszkę posuszyć - zobaczę która wersja okaże się lepsza).
U mnie wszystkie botaniczne tulipany też nigdy nie zawodzą,a niektóre nawet jak są wieczorami zamknięte to i tak są cudne.
Dużo relaksu życzę. :wit ;:3
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Basiu ;:168 Też zauroczyła mnie wielkość Twojej serduszki, bo moja . w porównaniu z Twoją to mikrus :wink: Liczę, że jak będzie miała 6 lat to też jeszcze urośnie ;:333 ... Życzę nocnego deszczyku ;:173
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”