Storczyki TULIPANA998

Zablokowany
Awatar użytkownika
Tulipan998
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2008, o 09:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
Kontakt:

Post »

Żeby ożywic wątek.. , moja wyprawa do storczykarni :lol: w lipcu.... :D :roll: :
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
W niedzielę znowu tam pojade i na pewno porobie fotki :P :D , juz się niemoge doczekać..
Ps. ta vanda , niebiestka albo bordowa... :cry: , ja taką chce...
|| Mój spis linków || Zagłosuj na nasze forum || Pozdrawiam , Artur ||
|| Prawdziwe piękno jest odblaskiem duszy. ~ Michel Quoist ||
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

piękne storczyki! a co do Vand, ja straciłam 4 (2 od deszczówki, 1 od nawozu, 1 woda dostała się między liście). każdy storczyk nas czegoś uczy i jak popełnimy jakiś błąd i storczyk uschnie, wiemy czego nie robić w przyszłości. np. ja straciłam 2 Vandy od deszczówki i od tego czasu jej nie używam, by nie stracić kolejnych.
a ciebie ta pierwsza vanda pewnie czegoś nauczyła, może teraz rzeczywiście zająłbyś się nią lepiej... są gdzieś w pobliżu ciebie organizowane wystawy? jak tak, to możesz się wybrać. jak ci się uda, możesz kupić kwitnącą Vandę za 80 zł, ale rzadko się spotyka tak tanio. byłam kiedyś na wystawie, na której najtańsza Vanda (bez wazonu) kosztowała 160 zł. ale była piękna...
Awatar użytkownika
Tulipan998
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
Kontakt:

Post »

Nie niestety nie ma w pobliżu wystaw... , daleko... :roll: . Czyli , że ta w Leroy Merlin i tak nie jest droga.. za 110 zł... O matko.. jak ja bym stracił 4 vandy w takiej cenie.. , to strach się bać co by było w domu... :shock: :lol: :wink: .
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 12:53

Post »

Artur, dzięki za tyle pięknych fotek ze storczykarni. Już nie mogę doczekać się następnych.
Awatar użytkownika
Tulipan998
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Nie ma za co :wink: :lol: , a ja nie moge się doczekac kiedy pojade... :roll: , do niedzieli całe wieki... :lol:
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tulipan998 pisze:Nie niestety nie ma w pobliżu wystaw... , daleko... :roll: . Czyli , że ta w Leroy Merlin i tak nie jest droga.. za 110 zł... O matko.. jak ja bym stracił 4 vandy w takiej cenie.. , to strach się bać co by było w domu... :shock: :lol: :wink: .
a ta w LM jest w dużym wazonie? jak tak, to i tak jest tania, na wystawie w tych wielkich wazonach, ze się całe mieszczą, kiedyś widziałam za ponad 200 (nie wiem dokładnie ile, bo się nie pytałam, ale na pewno ponad 200). a te Vandy padły nie z mojej winy, ale z winy wody. bo co ja na to poradzę, że deszczówka jest szkodliwa albo że nawóz miał nieodpowiedni skład dla Vandy i zasolił jej korzenie.
Awatar użytkownika
Tulipan998
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

No tak , oczywiscie , trudno.. , teraz masz inne Vandy :) Tamte w LM wisiały nad oczkiem.. , nie było do nich wazonu... , żadnego.. , ja musiałbym dokupic odobno.. , ale widziałem takie tez w LM .
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ja wazony zwykle sobie zamawiałam u kogoś, kto ma stoisko na wystawie. ale Vandę w domowych warunkach najlepiej trzymać w wazonie i tylko do moczenia ją wyciągać. przy moczeniu w wodzie powinny się moczyć tylko korzenie, jak woda dostanie się między liście to Vanda zgnije, ja tak raz miałam. widocznie wpadła niżej i tego nie zauważyłam i ta woda została... bo przecież nie siedzę przy wiaderku te 3 godziny i nie pilnuję Vand. one się moczą, ja je potem wyciągam. naraz moczę 1 Vandę. rano wkładam 1 (w dzień wolny) po kilku godzinach wyjmuję ją i wkładam drugą, zwykle moczę tylko dwie dziennie, bo musi wyschnąć do wieczora.
Awatar użytkownika
Tulipan998
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

A ja słyszałem , że niektórzy moczą w wazonach.. , potem odlewaja wodę przechylając wazon i trzymając jedna ręka vande a 2 wazon...
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

może niektórzy tak robią, ale ja nie i nie mogę tego robić choćbym chciała. 3 z moich Vand mają prawie wszystkie korzenie poza wazonem. próba wciśnięcia ich do wazonu z całą pewnością skończyłaby się połamaniem korzeni. a poza tym przy wylewaniu wody z wazonu może nam się on przewrócić i potłuc. mi się kilka razy wazony potrzaskały przy myciu (i od tego czasu ich nie myję, ale odkąd nie nalewam wody na dno nie ma glonów, to myć wazonu nie trzeba).
Awatar użytkownika
Tulipan998
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Aha.. , dobra jeszcze raz Dzięki za pomoc , w razie czego jeszcze będe pytał...
Awatar użytkownika
orange30
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2007, o 22:59

Post »

Arturze no to kolejna propozycja, żeby Cię zmotywować do tej chemii. Jak przysiądziesz trochę solidniej i zaliczysz tą chemię, to masz ode mnie w prezencie keiki falka (tylko troszkę jeszcze trzeba zaczekać na korzonki). Decyzja należy do Ciebie!!! Powodzenia ;:113
"Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówki do życia" - Halina
Mój spis wątków
Moje robótki
Awatar użytkownika
Tulipan998
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ło matko , jutro mnie niebędzie na forum , będe sie uczył , kochana chemia... :shock: :lol: .
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

TULIPANIE OZŁOCONY[/b]-gratulacje!
Awatar użytkownika
Becia