Domek narzędziowy,działkowy
Są związane bo to zdjęcie z poczatku pracy.
Kazda krokiew jest związana jętkami i grzedami. Rozstaw między krokwiami zrobiłem gęsty bo co 55 cm.
-- 24 sty 2015, o 13:19 --
Co do śniegu to juz jedna śnieżna zima byla i nic sie nie stalo, zrobiłem dość stromy dach, a jak coś to zawsze moge pojechać i ściągnąć snieg. Mam takie coś na kiju teleskopowym i zajmuje mi to z zegarkiem w ręku 10 minut. Może konstrukcja nie jest idealna, może taraz zrobil bym to inaczej ale czlowiek się uczy. Naszęście jeszcze nic się nie zawalio.
Kazda krokiew jest związana jętkami i grzedami. Rozstaw między krokwiami zrobiłem gęsty bo co 55 cm.
-- 24 sty 2015, o 13:19 --
Co do śniegu to juz jedna śnieżna zima byla i nic sie nie stalo, zrobiłem dość stromy dach, a jak coś to zawsze moge pojechać i ściągnąć snieg. Mam takie coś na kiju teleskopowym i zajmuje mi to z zegarkiem w ręku 10 minut. Może konstrukcja nie jest idealna, może taraz zrobil bym to inaczej ale czlowiek się uczy. Naszęście jeszcze nic się nie zawalio.
- Kasia1972
- 500p
- Od: 18 paź 2008, o 19:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Domek narzędziowy,działkowy
Zamierzam kupić gotowca - w sensie przyjedzie ekipa z domkiem i mi go zmontuje. Nie wiem tylko czy domek który wybrałam, jest wart tych pieniędzy (16 tys. zł) i czy nie rozpadnie się po kilku latach. Jako, że nie można wstawiać linków do alleg.. byłabym wdzięczna, gdyby ktoś zadał sobie trochę trudu i znalazł tego sprzedającego: 102Rysio, albo na sprzedajemy.pl: domki.rancho. Firma z Radomska. Przyjedzie, postawi, ja mam domek. Warto?
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 27 mar 2019, o 08:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam,
Trochę odgrzewam kotleta ale sezon się zbliża ...
Chcę zakupić domek narzędziowy. Zastanawiam się czy drewno czy metal. Plastikowe ze wzgl na cenę odpadają.
I tu dylemat.
Metalowy, lekki, nie będzie "pił" wody itp.
Taki mi się podoba: https://ogrodosfera.pl/domek-blaszany-y ... 030-x-2370
No i drewniany.
Podoba mi się ten: https://www.leroymerlin.pl/architektura ... lsrc=aw.ds
Jednakże mam pytanie - on nie ma podłogi. Zrobię fundament z kostki brukowej, i tak po prostu go na nią położyć? Będzie stykał się drewnem i pił wodę podczas deszczu, śniegu itp.
Czy zrobić go na płytkach podwyższających?? ale to znów będzie szpara wysoka między kostką a dolną częścią domku.
jakieś sugestie?
Trochę odgrzewam kotleta ale sezon się zbliża ...
Chcę zakupić domek narzędziowy. Zastanawiam się czy drewno czy metal. Plastikowe ze wzgl na cenę odpadają.
I tu dylemat.
Metalowy, lekki, nie będzie "pił" wody itp.
Taki mi się podoba: https://ogrodosfera.pl/domek-blaszany-y ... 030-x-2370
No i drewniany.
Podoba mi się ten: https://www.leroymerlin.pl/architektura ... lsrc=aw.ds
Jednakże mam pytanie - on nie ma podłogi. Zrobię fundament z kostki brukowej, i tak po prostu go na nią położyć? Będzie stykał się drewnem i pił wodę podczas deszczu, śniegu itp.
Czy zrobić go na płytkach podwyższających?? ale to znów będzie szpara wysoka między kostką a dolną częścią domku.
jakieś sugestie?
Konstrukcja i budowa domku narzędziowego
Witam Forumowiczów,
Chciałbym uzyskać kilka odpowiedzi na nurtujące mnie pytania dotyczące budowy domku narzędziowego który chce wykonać sam. Domek 2x3m napiszę jak to widzę by było w miarę prosto i rzeczowo.
1. Podłoże płytka chodnikowa 50x50x7 ułożona 10cm powyżej gruntu na wypoziomowanym piasku z cementem i po rogach słupy betonowe z pretem gwintowanym 12mm
2. Po obwodzie chce ułożyć kantowke 7x7cm lub 10x10cm po rogach przykrecana do gwintu i kotwiona do płytek chodnikowych na reszcie długości
3. Do kantowek chce zamocować gotowe ramy złożone na srubach z kantowek 4x7cm ogólnie kantowka Góra dół i pionowo w środku co 40cm.
4. Dach jednospadowy z przodu 2,2m schodząc do 2m. ( tutaj nie wiem jaki przekrój kantowki wrzucić w poprzek) na to OSB i gont.
5. Ściany z deski swierkowej na 15 mm grubości
Proszę o potwierdzenie czy dobrze myślę to wykonać dodam że w miejscu gdzie stanie domek trochę wieje ale jednak tam najmocniej.
Zacząłem się również zastanawiać czy dobrze robię tak to składając czy nie zostawić kantowki po obwodzie ale o takim samym przekroju wrzucić słup kotwiony w betonie zamiast przytwierdzac kantowke po obwodzie do betonu.
Taki domek wykonam pierwszy raz i chce by był to ostatni.
Przesylam filmik który mnie lekko zainspirował jak stworzyć konstrukcje. https://youtu.be/6CCZcGs84Ds
Domek typowo narzędziowy schować narzędzia grill kosiarke itp.
Płytka chodnikowa ma robić za podłogę.
Wszelkie sugestie mile widziane
Dziękuję Pozdrawiam.
Chciałbym uzyskać kilka odpowiedzi na nurtujące mnie pytania dotyczące budowy domku narzędziowego który chce wykonać sam. Domek 2x3m napiszę jak to widzę by było w miarę prosto i rzeczowo.
1. Podłoże płytka chodnikowa 50x50x7 ułożona 10cm powyżej gruntu na wypoziomowanym piasku z cementem i po rogach słupy betonowe z pretem gwintowanym 12mm
2. Po obwodzie chce ułożyć kantowke 7x7cm lub 10x10cm po rogach przykrecana do gwintu i kotwiona do płytek chodnikowych na reszcie długości
3. Do kantowek chce zamocować gotowe ramy złożone na srubach z kantowek 4x7cm ogólnie kantowka Góra dół i pionowo w środku co 40cm.
4. Dach jednospadowy z przodu 2,2m schodząc do 2m. ( tutaj nie wiem jaki przekrój kantowki wrzucić w poprzek) na to OSB i gont.
5. Ściany z deski swierkowej na 15 mm grubości
Proszę o potwierdzenie czy dobrze myślę to wykonać dodam że w miejscu gdzie stanie domek trochę wieje ale jednak tam najmocniej.
Zacząłem się również zastanawiać czy dobrze robię tak to składając czy nie zostawić kantowki po obwodzie ale o takim samym przekroju wrzucić słup kotwiony w betonie zamiast przytwierdzac kantowke po obwodzie do betonu.
Taki domek wykonam pierwszy raz i chce by był to ostatni.
Przesylam filmik który mnie lekko zainspirował jak stworzyć konstrukcje. https://youtu.be/6CCZcGs84Ds
Domek typowo narzędziowy schować narzędzia grill kosiarke itp.
Płytka chodnikowa ma robić za podłogę.
Wszelkie sugestie mile widziane
Dziękuję Pozdrawiam.
Re: POMOC TECHNICZNA ! Urządzenia i narzędzia w użytkowaniu.
Ma ktoś doświadczenie z domkami Keter Manor ?
Łatwo się to składa?
Składanie na docelowym miejscu czy da się przenieść?
Łatwo się to składa?
Składanie na docelowym miejscu czy da się przenieść?
Witam.
Temat trochę chyba upadł, ale mam jeszcze pytanie odnośnie do domku.
Chciałbym zbudować u siebie taki domek 3x4 metry i 2,3 metra wysokości. Chciałbym zapytać, jakiej kantówki użylibyście do budowy szkieletu? Czy 10x10 cm będzie dobry, czy można zastosować mniejszy?
Pozdrawiam,
Mateusz.
Temat trochę chyba upadł, ale mam jeszcze pytanie odnośnie do domku.
Chciałbym zbudować u siebie taki domek 3x4 metry i 2,3 metra wysokości. Chciałbym zapytać, jakiej kantówki użylibyście do budowy szkieletu? Czy 10x10 cm będzie dobry, czy można zastosować mniejszy?
Pozdrawiam,
Mateusz.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 14 paź 2014, o 12:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jak nie będziesz robił strychu, to wystarczy kantówka 5x8 cm na szkielet. Słupki co 50-60 cm. Jak obijesz płytą to możesz tańczyć na dachu.
Dzięki za podpowiedź.
W takim razie zrobię sobie 8 x 8 cm, prawdopodobnie z drewna klejonego bsh.
Nie planuję tańców na dachu ;) Stryszku też nie będzie. Chcę jedynie parter i daszek, żeby na głowę nie padało. Ściany planuję z płyty, więc to dodatkowo powinno usztywnić konstrukcję
W takim razie zrobię sobie 8 x 8 cm, prawdopodobnie z drewna klejonego bsh.
Nie planuję tańców na dachu ;) Stryszku też nie będzie. Chcę jedynie parter i daszek, żeby na głowę nie padało. Ściany planuję z płyty, więc to dodatkowo powinno usztywnić konstrukcję
Chcę zbudować domek na działce. Murowany, ok. 5x5m +weranda. Widział ktoś może w necie darmowe projekty takiej budowy? Mogę też w granicach rozsądku zapłacić.