Wszystko o pomidorach cz. 14
Re: Wszystko o pomidorach cz. 14
witam mam dwa pytania , a mianowicie mam w domu rozsadę pomidorów i papryk ale piszę tu aby nie zaśmiecać forum.Rozsady póki co mają się dobrze ale planuję wyjazd na majówkę na 5 dni i problem polega na tym że nie ma kto mi ich podlać w czasie mojej nie obecności i tu nurtuje mnie pytanie czy lepiej jak na te 5 dni bedą przy oknie jak do tej pory czyli słoneczko je szybciej wysuszy,czy lepiej jednak będzie podlać obficiej niż zwykle i odstawić od okna.Drugie moje pytanie tyczy się gnojówki a konkretnie pozostałości z zeszłego roku,zostało mi jej około pół beczki i pytanie czy taką gnojówkę można używać czy lepiej zrobić świeżą ?
Ja też mam pytanie.
Niektóre moje pomidory, również w typie wysokim, już wypuszczają pąki kwiatowe mimo że są jeszcze niskie, 20 - 30 cm. Czy to nie za wcześnie? Boje się że to zahamuje ich wzrost bo nie dadzą rady i rosnąć i wytwarzać owoców. Może oberwać? Jest Black sea man, sybirsky skolopienny i jakiś malinowy.
Niektóre moje pomidory, również w typie wysokim, już wypuszczają pąki kwiatowe mimo że są jeszcze niskie, 20 - 30 cm. Czy to nie za wcześnie? Boje się że to zahamuje ich wzrost bo nie dadzą rady i rosnąć i wytwarzać owoców. Może oberwać? Jest Black sea man, sybirsky skolopienny i jakiś malinowy.
- badzia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lip 2011, o 19:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Inga_beta, niczego nie obrywaj, jeśli doniczka nie mniejsza niż 0,5 litra to wszystko jest OK, jeśli mniejsza to zmień. No i fertyguj.
- Maraga
- Od: 5 lut 2011, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
wojtyna!
Nie wiem czy ktoś Ci odpowie.
Nie napisałeś kiedy słońce świeci w okno.Przed południem,czy po.
Jaka temp.w mieszkaniu?
W jakich pojemnikach są sadzonki.Jakiej wielkości sadzonki?
Czy pokój widny,czy ciemny?
W ubiegłym roku miałam sadzonki w pokoju chłodnym.Stały dalej od okna.Słońce w tym pokoju jest do południa.
Podlewałam raz na kilka dni.Co prawda,przestawiałam je bo kierowały się do światła.
Myślę,że Twoje wytrzymają te 5 dni odsunięte od okna.
Tylko trzeba je podlać.
Gnojówkę zeszłoroczną możesz zużytkować teraz.A do tegorocznych nasadzeń zrobić świeżą.
Nie wiem czy ktoś Ci odpowie.
Nie napisałeś kiedy słońce świeci w okno.Przed południem,czy po.
Jaka temp.w mieszkaniu?
W jakich pojemnikach są sadzonki.Jakiej wielkości sadzonki?
Czy pokój widny,czy ciemny?
W ubiegłym roku miałam sadzonki w pokoju chłodnym.Stały dalej od okna.Słońce w tym pokoju jest do południa.
Podlewałam raz na kilka dni.Co prawda,przestawiałam je bo kierowały się do światła.
Myślę,że Twoje wytrzymają te 5 dni odsunięte od okna.
Tylko trzeba je podlać.
Gnojówkę zeszłoroczną możesz zużytkować teraz.A do tegorocznych nasadzeń zrobić świeżą.
badzia
No to dobrze.
Właśnie wczoraj przesadziłam do większych doniczek, bo korzenie były już poprzerastane, i fertyguję.
No to dobrze.
Właśnie wczoraj przesadziłam do większych doniczek, bo korzenie były już poprzerastane, i fertyguję.
Moje sadzonki słońce mają do ok go max 13, pojemniki dość duże wysokość 10cm, szerokość jakieś 9cm.
Co do pokoju to raczej widny, do tej pory regał z pomidorami i z paprykami stoi cały czas przy oknie.
Jak jest słońce na dworze dość mocne to podlewam nawet codziennie,
jak dzień jest mniej słoneczny to z reguły co drugi dzień. W zasadzie robię to na czuja,
po prostu widzę kiedy mają za sucho. Myślę że na czas wyjazdu lepszym rozwiązaniem będzie podlać obficie
i odsunąć od okna, bo przy oknie słońce wysuszy szybciej ziemię.
Co do pokoju to raczej widny, do tej pory regał z pomidorami i z paprykami stoi cały czas przy oknie.
Jak jest słońce na dworze dość mocne to podlewam nawet codziennie,
jak dzień jest mniej słoneczny to z reguły co drugi dzień. W zasadzie robię to na czuja,
po prostu widzę kiedy mają za sucho. Myślę że na czas wyjazdu lepszym rozwiązaniem będzie podlać obficie
i odsunąć od okna, bo przy oknie słońce wysuszy szybciej ziemię.
A czy można już pomidory w doniczkach (przepikowałem do 0,5 litra) dać do szklarni by tam doczekały do wsadzenia w grunt?
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Moje pomidory od tygodnia ...jokaer spacerują po balkonie .
maciej39 ---> możesz dać jak najbardziej, nie będą się tak wyciągały. Musisz pilnować wilgotności bo w takich kubkach po piwie na słońcu moment ziemia przesycha. Być może czeka cię mocne podlewanie nawet dwa razy dziennie. Jak trzymałem w foli takie rozsady to na drugi dzień po podlaniu ziemia w kubkach była suchutka. A cha co ważne, po przepikowaniu możesz zacząć wystawiać dopiero jak zauważysz że ruszyły ze wzrostem i nie od razu na słońce, najpierw do cienia lub w pochmurny dzień żeby szoku nie dostały.
Poczytaj o hartowaniu rozsad. Na początku czas przebywania na zewnątrz powinien wynosić około godzinę i wydłużać się w kolejnych dniach.
Poczytaj o hartowaniu rozsad. Na początku czas przebywania na zewnątrz powinien wynosić około godzinę i wydłużać się w kolejnych dniach.
To moje malinowe jakieś twarde sztuki - cztery dni od razu na cały dzień wystawiałem na zewnątrz, a od wczoraj (piąty dzień) w szklarni w kubeczkach 24/24. Jak na razie nie widać by im zaszkodziło )
Zależy jak leży. ...jokaer Trzeba uważać i obserwować co się dzieje z roślinami.
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Co innego osłonięte od wiatru rozsady, a co innego takie smagane ciepłym, wysuszającym wiatrem. 

Co to za mądry moderator zmoderował mi posta? Dałem przykład papryk bo hartowanie w równym stopniu ich dotyczy. W tym wątku nie moża nawet wyminić słowa papryka?
Chyba nie przewidziałam dzisiejszego wiatru i słońca, kilka wygląda tak, ale nie całe liście, będzie coś z nich?

A druga sprawa moje dziecko wyciągnęli mi wczoraj sadzonke, wsadził am z korzeniem ale też nie wiem czy coś z niego będzie....

A druga sprawa moje dziecko wyciągnęli mi wczoraj sadzonke, wsadził am z korzeniem ale też nie wiem czy coś z niego będzie....

Pozdrawiam, Werka
- jeszcze
- 1000p
- Od: 22 sty 2017, o 18:38
Trochę potarmoszone są, ale pomidor nie jest taki łatwy do zabicia. Zregeneruje się.
Iza