Świetnie to u ciebie wszystko wygląda
Mój wymarzony ogród - czyli przygody Mariusza z działką.
-
clem3
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 8 lip 2014, o 15:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Mój wymarzony ogród - czyli przygody Mariusza z działką.
U mnie też popadało z czego bardzo się cieszę
Ale jak sam zauważyłeś rośliny wystartowały po nim jeszcze szybciej
Pozdrawiam Małgosia poprzednie wątki - Nasze 1500 m2; Wyznania kwiatoholiczki ;)
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
- pela11

- Od: 24 sty 2015, o 00:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
U mnie też niestety sucho
.Podobnie jak inni sądzę , że wykładanie włókniną to nie jest najlepszy pomysł , ale może u Ciebie się sprawdzi .Masz już wszędzie czyściutko , rabata z borówkami super , teraz tylko czekać na kwitnienie i owoce .Może przy borówkach posadź żurawinę bo ona też kwasolubna .Pozdrawiam 
U mnie też się nie sprawdziła,dzisiaj zauważyłam pod nią inwazję ślimaków.
- Minnie
- 200p

- Od: 11 kwie 2016, o 15:47
Mariuszu, i ja odradzam włókninę
Wysyp po prostu grubo korą, chwasty nie będą miały szans, a jeśli nawet coś urośnie, to bardzo łatwo wtedy wyrwać. Jedynie na początku coś może wychodzić, bo przekopywanie wydobywa nasiona na wierzch i chwasty dostają sygnał. Potem będzie spokój, bo to, co przyniesie wiatr będzie miało ciężko wyrosnąć.
Ja bym to usunęła, póki kora jeszcze jest świeża. Zauważyłam, że jednak zdecydowałeś się wyściółkować korą część rabat
Będziesz coś jeszcze sadził przy tych borówkach? Tyle miejsca się marnuje
Ładną masz wiosenkę, tyle różności. Hiacynty wypasione
Wysyp po prostu grubo korą, chwasty nie będą miały szans, a jeśli nawet coś urośnie, to bardzo łatwo wtedy wyrwać. Jedynie na początku coś może wychodzić, bo przekopywanie wydobywa nasiona na wierzch i chwasty dostają sygnał. Potem będzie spokój, bo to, co przyniesie wiatr będzie miało ciężko wyrosnąć.
Ja bym to usunęła, póki kora jeszcze jest świeża. Zauważyłam, że jednak zdecydowałeś się wyściółkować korą część rabat
Będziesz coś jeszcze sadził przy tych borówkach? Tyle miejsca się marnuje
Ładną masz wiosenkę, tyle różności. Hiacynty wypasione
Pozdrawiam serdecznie, Ania
Bylinowo-różany ogród u Minnie
Bylinowo-różany ogród u Minnie
- Bazyla

- Od: 15 lut 2017, o 20:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mariusz
Znowu zrobiłam sobie zaległości, ale już je nadrobiłam.
No tylko pochwalić moc pracy wykonanej
której pozytywne efekty widać gołym okiem.
Już jestem ciekawa Twoich powojników.
Borówka to super pomysł, bo to super owoc. Niestety smakuje nie tylko ludziom
Agrowłókninę też mam w ogrodzie, bo poprzedni właściciele zakładali na rabaty, żeby im nie rosły chwasty - ale już część jej usunęłam, bo niestety i u mnie okazałą się wylęgarnią dla ślimorów i wspaniałym lokum dla mrówek
Zazdroszczę Ci deszczu, bo u nas sucho i gorąco. Co prawda ziemia głębiej jeszcze wilgotna, ale płytsza warstwa już zaczyna przesychać i rośliny z płytkim systemem korzeniowym zaczynają mieć kłopoty. Na szczęście puścili wodę, to już nie trzeba targać z domu.
Muszę się pochwalić, że dzisiaj zauważyłam w moim domku dla owadów dwie zaklejone rurki, a do trzeciej wchodzącą murarkę
A możesz mi powiedzieć, z czego oprócz trzciny można robić takie rurkowe siedliska dla tych cudnych owadów?
Pozdrawiam serdecznie i życzę udanej niedzieli
Znowu zrobiłam sobie zaległości, ale już je nadrobiłam.
No tylko pochwalić moc pracy wykonanej
Już jestem ciekawa Twoich powojników.
Borówka to super pomysł, bo to super owoc. Niestety smakuje nie tylko ludziom
Agrowłókninę też mam w ogrodzie, bo poprzedni właściciele zakładali na rabaty, żeby im nie rosły chwasty - ale już część jej usunęłam, bo niestety i u mnie okazałą się wylęgarnią dla ślimorów i wspaniałym lokum dla mrówek
Zazdroszczę Ci deszczu, bo u nas sucho i gorąco. Co prawda ziemia głębiej jeszcze wilgotna, ale płytsza warstwa już zaczyna przesychać i rośliny z płytkim systemem korzeniowym zaczynają mieć kłopoty. Na szczęście puścili wodę, to już nie trzeba targać z domu.
Muszę się pochwalić, że dzisiaj zauważyłam w moim domku dla owadów dwie zaklejone rurki, a do trzeciej wchodzącą murarkę
A możesz mi powiedzieć, z czego oprócz trzciny można robić takie rurkowe siedliska dla tych cudnych owadów?
Pozdrawiam serdecznie i życzę udanej niedzieli
- maniolek

- Od: 21 gru 2016, o 17:45
Witam wszystkich 
No i mamy niedzielę, czas leci niesamowicie, codziennie człowiek chce coś zrobić na działce, jak wracam do domu, to już nic mi się nie chce, przeglądam tylko Wasze wątki, ale nawet się nie wpisuję, bo nie mam siły
oczywiście obiecuję, że nadrobię 
Praca wre, ciągle coś, małymi kroczkami ale idzie dalej
Postanowiłem, że tą część trzeba będzie już zamknąć, więc na dole znajduje się odnośnik do kolejnej części mojego wątku, do której oczywiście Was wszystkich zapraszam
Beatko[beacia0088] powiem Ci, że jak patrzę na działkę to widzę nawet po niej, że roślinki w zależności w jakim miejscu rosną takie jest ich stadium
słonko dopisuje więc życzenia Twoje się sprawdziły 
Marto[koziorozec] u mnie tylko tak wygląda, że jest tak pięknie, jest jedno miejsce przy kompostowniku gdzie wszystko wygląda jakby armagedon przeszedł
więc mu zdjęć nie robię
Ewo[Pashmina] chyba masz trochę racji z tą włókniną, szczególnie przy nawożeniu, będę musiał poszerzyć chyba otwory przy borówkach i zostawię ją tylko po boku i zobaczymy jaki efekt będzie
Lenka[Carmelka00] wiesz chciałem wyścielić żeby mniej pracy było hihi, no ale może będzie lepiej bez
Alicjo[Alicja125] trawę tylko ściągnąłem w miejscach dołków
a resztę dlatego właśnie przykryłem włókniną żeby zgniła
bo nie chciało mi się przekopywać całego pasa 
Aniu[TROJA] ogólnie to są borówki, które powinny urosnąć do wysokości 2 metrów, zobaczymy jak będzie
myślę, że się jeszcze rozkrzaczą...
Olu[silversnow] dziękuję za pochwały
Marlenko[wagabunga123] nie zawsze ten porządek, nie zawsze
Magdo[Magda1975] hmm ciężko to nazwać oczkiem, mam taki mały basenik ala oczko
CDN...
No i mamy niedzielę, czas leci niesamowicie, codziennie człowiek chce coś zrobić na działce, jak wracam do domu, to już nic mi się nie chce, przeglądam tylko Wasze wątki, ale nawet się nie wpisuję, bo nie mam siły
Praca wre, ciągle coś, małymi kroczkami ale idzie dalej
Postanowiłem, że tą część trzeba będzie już zamknąć, więc na dole znajduje się odnośnik do kolejnej części mojego wątku, do której oczywiście Was wszystkich zapraszam
Beatko[beacia0088] powiem Ci, że jak patrzę na działkę to widzę nawet po niej, że roślinki w zależności w jakim miejscu rosną takie jest ich stadium
Marto[koziorozec] u mnie tylko tak wygląda, że jest tak pięknie, jest jedno miejsce przy kompostowniku gdzie wszystko wygląda jakby armagedon przeszedł
Ewo[Pashmina] chyba masz trochę racji z tą włókniną, szczególnie przy nawożeniu, będę musiał poszerzyć chyba otwory przy borówkach i zostawię ją tylko po boku i zobaczymy jaki efekt będzie
Lenka[Carmelka00] wiesz chciałem wyścielić żeby mniej pracy było hihi, no ale może będzie lepiej bez
Alicjo[Alicja125] trawę tylko ściągnąłem w miejscach dołków
Aniu[TROJA] ogólnie to są borówki, które powinny urosnąć do wysokości 2 metrów, zobaczymy jak będzie
Olu[silversnow] dziękuję za pochwały
Marlenko[wagabunga123] nie zawsze ten porządek, nie zawsze
Magdo[Magda1975] hmm ciężko to nazwać oczkiem, mam taki mały basenik ala oczko
CDN...
- maniolek

- Od: 21 gru 2016, o 17:45
Marysiu[Maska] na grządce posadziłem borówki 
Aniu[aneczka1979] niestety miałaś rację, tulipany już nie wyjdą
zgniły... masakra nie wiem czy coś źle zrobiłem czy co... ale jakieś 100 cebulek jak nie więcej zgniło...powojniki się obudziły, ładnie wypuszczają od korzeni więc chyba nie jest źle 
Piotrek[buum] ano borówka jest pyszna i bardzo ją lubię
muszę tylko swoje stare nasadzenia sprawdzić bo jakoś słabo rosną...
Aniu[anabuko1] dziękuję
Jadziu[JAKUCH] niestety już się nie łudzę, miał być efekt wow, a jest tragedia
Julcia[julcia1] deszczyk był zbawienny, nawet teraz ciągle słońce a ziemia jeszcze wilgotna
Małgosiu[clem3] dziękuję za miłe słowa
Elu[pela11] myślałem właśnie żeby posadzić sobie żurawinę, ale czy ona nie jest bardziej bagienna ?
Aniu[Minnie] nom zmienię trochę koncepcję z tą włókniną
korą ściółkuję co by mniej pracy było hihi
miejsca przy borówkach tyle bo pomiędzy nimi są korzenie leszczyn, poprzedni właściciel granice działki miał obsadzone leszczynami, a ja nie wykopywałem korzeni i dlatego takie przerwy
Beatko[Bazyla] nie tylko Ty masz zaległości hihi, ja również, powojniki po woli startują, mocno były przycięte, więc pewnie będą trochę opóźnione
deszczyk jest zbawienny, no ale niby cały przyszły tydzień ma padać... ciekawe czy się sprawdzi, ooo super widzisz murarki zamieszkały trzcinki, oprócz nich jest wiele pomysłów, rdest, papierowe rurki, nawet słomki
a powiem Ci, że i same potrafią sobie zbudować domek jeśli mają ciasną szczelinę i nie koniecznie owalną

Kochani tak jak wspomniałem czas zamknąć wątek
Kolejna część wątku znajduje się tutaj-----> Mój wymarzony ogród - czyli przygody Mariusza z działką cz. 2
Aniu[aneczka1979] niestety miałaś rację, tulipany już nie wyjdą
Piotrek[buum] ano borówka jest pyszna i bardzo ją lubię
Aniu[anabuko1] dziękuję
Jadziu[JAKUCH] niestety już się nie łudzę, miał być efekt wow, a jest tragedia
Julcia[julcia1] deszczyk był zbawienny, nawet teraz ciągle słońce a ziemia jeszcze wilgotna
Małgosiu[clem3] dziękuję za miłe słowa
Elu[pela11] myślałem właśnie żeby posadzić sobie żurawinę, ale czy ona nie jest bardziej bagienna ?
Aniu[Minnie] nom zmienię trochę koncepcję z tą włókniną
Beatko[Bazyla] nie tylko Ty masz zaległości hihi, ja również, powojniki po woli startują, mocno były przycięte, więc pewnie będą trochę opóźnione

Kochani tak jak wspomniałem czas zamknąć wątek
Kolejna część wątku znajduje się tutaj-----> Mój wymarzony ogród - czyli przygody Mariusza z działką cz. 2