Grunt to czytać ze zrozumieniemtester27 pisze:"Niewierni Tomasze"
Podobny przykład miałem w przypadku nasion żywych kamieni . Producent na opakowaniu napisał ze kiełkowanie po upływie 21 dni . U mnie wykiełkowały po jednym dniu.

W tekście jak byk napisane " jeśli w podłoży są grzyby mikoryzowe.... " Jest tez napisane że nasiona storczyków nie mają substancji zapasowych więc muszą wejść w mikoryzę z grzybem co nie następuje w przeciągu nocy. a dokładniej grzybnia konkretnego gatunku grzyba musi przerosnąć nasiono storczykowe, wtedy zacznie dostarczać białka, cukry, aminokwasy itp do bielma nasiona które zacznie rozwój dzięki tym związkom. Inaczej się nie da.
A skąd niby grzyby miały się wziąć jeśli nie mikoryzowałeś sam podłoża ? Bo nic o tym nie wspominasz.
Co do kiełkowania Twoich Lithops.... producenci na opakowaniach podają maksymalny odstęp czasowy od wysiania do rozpoczęcia kiełkowania nasion. I jeśli maksymalny czas to 21 dni, to nie znaczy że mogą skiełkować szybciej. Poza tym nasiona kaktusów czekają miesiącami na wodę i dlatego wykorzystują każdą sekundę i krztę wody na rozwój - to takie naturalne przystosowanie.
Niestety wiele artykułów na temat wysiewania storczyków jest delikatnie mówiąc z dupy wziętych.
I nadal ciekawi mnie co ci tam wyrośnie