Wszystko o pomidorach cz. 14
Re: Wszystko o pomidorach cz. 14
Wyglądają całkiem dobrze,
lepsze to tylko w warunkach szklarniowych.

- whitedame
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Teraz nie pleśnieją bo mają ciepło i słoneczka dostatek. Pleśniała mi troszkę ziemia w styczniu, lutym ale roztwór wody z nadmanganianem potasowym poradził sobie.
Ale ja też podlewam rzadko, wtedy kiedy wyraźnie widzę suche podłoże.
Ale ja też podlewam rzadko, wtedy kiedy wyraźnie widzę suche podłoże.

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
- Maraga
- Od: 5 lut 2011, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moje siewki pomidorów na noc stają liścieniami na baczność.
Tak jak Ania kozula pisała,że to prawidłowa postawa
Tak z ciekawości napiszę,że na paletce stojącej na parapecie okna, pod którym był kaloryfer włączony wcześniej pokazały się siewki,niż tam gdzie kaloryfer był zakręcony.
Czyli do wschodów potrzebują ciepełka.
Tak jak Ania kozula pisała,że to prawidłowa postawa

Tak z ciekawości napiszę,że na paletce stojącej na parapecie okna, pod którym był kaloryfer włączony wcześniej pokazały się siewki,niż tam gdzie kaloryfer był zakręcony.
Czyli do wschodów potrzebują ciepełka.
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
U mnie też siewki pomidorów składają listki na noc ku górze, a jak zapale światełko, to zaraz jak anteny się nastawiają. 

A ja mam posadzone do wg mnie najlepszego podłoża z tych, które wypróbowaqłam (Verve) -ani śladu pleśni. 

-
- 100p
- Od: 27 lut 2016, o 00:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
No to zaliczamy taką samą, albo podobną glebękaLo pisze: Dzisiaj w końcu podlałem swoje siewki. Nałeżało się. Rosną w najgorszej z możliwych ziemi czyli Holas do "wysiewu i pikowania", a mimo to nie gniją i nawet śladu pleśni nie ma.

Te moje, pod folię już przepikowane w profesjonalne podłoże z Biedronki

Mnie się ta ziemia do wysiewów sprawdza już drugi rok, ale może to zależy od daty pakowania, czy innych czynników.
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Moim skromnym zdaniem te wszystkie niedomagania siewek i pleśnie to skutek nadmiernego polewania i być może za niskiej temperatury w podłożu. Jeżeli roślinki stoją na parapecie wystarczy je postawić na kawałku styropianu i dodatkowo pasek styropianu pomiędzy nimi a futryną okna. Nawet o 1 czy o 2 stopnie wyższa temperatura w podłożu poprawi wzrost rozsady.
-
- 500p
- Od: 10 kwie 2014, o 20:11
Ja używam ziemi Hollas Aurora do wysiewu i nie mam problemów. Wszystkie warzywa ładnie rosną. Nie uważam, żeby była taka zła.
Pozdrawiam Krzysiek
- majmaj
- 200p
- Od: 20 kwie 2017, o 19:02
Super dzięki za wszystkie rady.
Teraz się przenieśmy w czasie
Ktoś może ma na internecie wskazówki jak przycinać pomidory? prowadzenie na jeden i dwa pędy? Szukam szukam i nigdzie nie ma ciekawego artykułu.
Teraz się przenieśmy w czasie

Badanie gleby 2019:
pH?7,64 ** g NaCl/l?0,15 ** N-NO3?23 ** P?319 ** K?226 ** Ca?2029 ** Mg?225 ** Cl?< 10 ** N-NH4?20,1
pH?7,64 ** g NaCl/l?0,15 ** N-NO3?23 ** P?319 ** K?226 ** Ca?2029 ** Mg?225 ** Cl?< 10 ** N-NH4?20,1
Jest taki wątek ,,Przycinanie pomidorów,,
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... w#p4719164
Na szczęście lub nieszczęście dla niektórych, na rynku jest duży wybór i można kupić inne podłoże.
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... w#p4719164
A jeżeli oba czynniki nie występowały?kaLo pisze:Moim skromnym zdaniem te wszystkie niedomagania siewek i pleśnie to skutek nadmiernego polewania i być może za niskiej temperatury w podłożu. .
Na szczęście lub nieszczęście dla niektórych, na rynku jest duży wybór i można kupić inne podłoże.

Przez migreny zagapiłam się w tym roku z wysiewem nasion do gruntu i marzec przeleciał mi przez palce. Jeśli komuś z Wrocławia, okolic albo powiatu strzelinskiego czy olawskiego zostaną jakieś reszty podczas pikowania to proszę o cynk, chętnie przygarnę, odbiorę. Odmiana bez znaczenia, wszelkie kozulowe mieszanki lubię a i standardy
odwdzięczę się czymś słodkim albo słonym 

- majmaj
- 200p
- Od: 20 kwie 2017, o 19:02
Hej
W jaki sposób hartujecie pomidorki? Za pierwszym razem na jak długo mogę je wystawić na słońce? z 1h?

W jaki sposób hartujecie pomidorki? Za pierwszym razem na jak długo mogę je wystawić na słońce? z 1h?

Badanie gleby 2019:
- Foxowa
- Od: 11 kwie 2017, o 06:55
Co robicie z resztkami z wysiewów, które wam zostały?
Mam ponad 60 krzaków różnych pomidorów i mi wystarczy, a na tackach jeszcze drugie tyle siewek nadprogramowych.
Czytałam kiedyś o jakichś gnojówkach z resztek, wywarach... Ktoś coś?
Mam ponad 60 krzaków różnych pomidorów i mi wystarczy, a na tackach jeszcze drugie tyle siewek nadprogramowych.
Czytałam kiedyś o jakichś gnojówkach z resztek, wywarach... Ktoś coś?