Monstera dziurawa (Monstera deliciosa) - uprawa

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
eriopus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 cze 2015, o 19:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: monstera. korzenie powietrzne, ukorzenianie, ilosc roslin w doniczce.

Post »

Korzenie powietrzne przy styczności z podłożem wrastają w nie :)
Myślę , że 3 czy 4 rośliny do dobra opcja. Trzeba tylko później uwzględnić wielkość doniczki i odpowiednie nawożenie aby równomiernie przyrastały.
Awatar użytkownika
tralaluszy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sty 2010, o 18:46
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Monstera - korzenie powietrzne, ukorzenianie, ilość roślin w doniczce.

Post »

Korzenie powietrzne są w stanie utrzymać przy życiu dużą roślinę, jeśli zabraknie korzeni podziemnych, kiedy roślina zostanie złamana, odcięta. Moja ponadmetrowa monstera została urwana około 10cm nad ziemią i w ogóle tego nie odczuła, korzenie powietrzne przejęły rolę podziemnych.
Pozdrawiam - BabajAGA
bkzcb
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 7 kwie 2012, o 11:35
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Monstera - korzenie powietrzne, ukorzenianie, ilość roślin w doniczce.

Post »

Wszystko jasne, dziękuję za porady.

----12 lip 2015, o 12:51----
?
A jakby ktos zainteresowany przeglądał posty to cytuje "Nie obcinamy korzeni powietrznych powstających u starszych okazów. Tam gdzie to możliwe, można je skierować do podłoża, gdzie przekształcą się w normalne korzenie podziemne." H.Heitz - 1000 najpiękniejszych roślin.
ikris
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 2 maja 2016, o 12:36

Monstera - ukorzenianie

Post »

Jakiś czas temu dostałem kilka szczepek Monstery. Były obcięte z dwoma listkami, łodygą i korzeniem napowietrznym. Wszystkie wsadziłem do wody. Po tygodniu już puściły korzenie, więc przesadziłem do doniczki. Niestety jedna szczepka tak się moczy już od miesiąca i nic. Co powinienem dalej robić? Wsadzić ją do ziemi (korzenie same urosną) czy dalej ją trzymać w wodzie?

----25 lut 2017, o 20:20---

Po prawie 3 miesiącach szczepki zasadzone, przyjęły się, a nawet wypuściły 4 listki. Niestety jedna zasadzona szczepka jest oklapnięta i ma lekko pozwijane listki. Czego to może być oznaka? Czy będzie coś jeszcze z niej?
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Monstera - korzenie powietrzne, ukorzenianie

Post »

Zima to niezbyt fortunny okres na ukorzenianie roślin. Takie zabiegi robi się od wiosny do lata, kiedy jest ciepło i dużo światła. To, że udało się z tamtymi to sukces. Najprawdopodobniej ta jedna po prostu się nie przyjęła. Jeśli jest oklapnięta, pomimo podlewania to wszystko wskazuje, że korzenie nie urosły wystarczająco albo zostały uszkodzone. Wyjmij delikatnie z doniczki i sprawdź w jakim stanie jest system korzeniowy.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
ikris
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 2 maja 2016, o 12:36

Re: Monstera - korzenie powietrzne, ukorzenianie

Post »

Racja. Ta, która się nie ukorzeniła w wodzie, w ziemi też nie dała rady.
Millo
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 27 lut 2018, o 13:16

Re: Monstera dziurawa (Monstera deliciosa)

Post »

Witam,

Czy to jest łodyga?Czemu nie jest zielona?
Obrazek
P.S.przepraszam,ale nie umiem obrócić zdjęcia
Awatar użytkownika
Grigor
500p
500p
Od: 31 sie 2017, o 21:05

Post »

Nie wiem czy to nie korzeń, może się mylę.
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

To jest korzeń powietrzny. Monstery tak mają, wiele roślin je posiada,mogą być bardzo długie.
W uprawie domowej nawet osiągają 2 m. Są bardzo przydatne monsterom. Nie wolno ich przycinać.
Przeczytaj ten post viewtopic.php?p=4118407#p4118407

Zobacz np tutaj na zdjęciu naszego użytkownika teletubis
Obrazek
Millo
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 27 lut 2018, o 13:16

Post »

Aha, to nie ładnie to wyglada..
Awatar użytkownika
Meiss
500p
500p
Od: 4 paź 2013, o 15:05

Post »

Witajcie,
mam zapytanie dotyczące monstery. Jesienią ktoś wywalił jedną roślinę na dwór, więc urwałam sobie kawałek gałązki i dałam do wody, aby się ukorzeniła. Niestety trzon zaczął powoli gnić, ale przy okazji zaczęła też puszczać korzonek. Po jakimś czasie pojawił się młody listek, ale trzon dalej wyglądał nieciekawie, ucięłam chorą tkankę i wszystko się zatrzymało - niestety listek zaczął usychać i została z niego sama łodyżka. Czy jest jakaś nadzieja, że coś z tego wyrośnie, bo widziałam, że nowe liście wyrastają ze starych, a ten ostatni liść się nie rozwinął, toteż łodyżka zatrzymała się w rozwoju i nie wiem jak mógłby z niej wyrosnąć kolejny młody liść. Może jest jakaś szansa na pojawienie się nowego rozgałęzienia z oczka czy raczej nie ma szansy?
Awatar użytkownika
Kharoy
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 8 kwie 2018, o 09:34

Post »

Cześć,

mam pytanie dotyczące Monstery sprzedawanej w szwedzkim sklepie meblowym. Zastanawiam się nad wyglądem tej rośliny (fragment zdj. poniżej).

Jestem świeży, ale moja Monstera wygląda zgoła inaczej - wyrasta z jednego kłącza, ma korzenie powietrzne, liście wyrastają jeden nad drugim, raczej nie równolegle.

Czy różnica w strukturze roślin wynika ze sposobu ich posadzenia? Jak osiągnąć ten pierwszy efekt - wielu łodyg rosnących gęsto i równolegle?

Obrazek

Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Uwzględniając fakt, że roślina ta z czasem osiąga olbrzymie rozmiary, radziłbym sadzić pojedynczo. Żeby prowadzić prosto, trzeba po prostu przywiązać do palika (najlepiej kokosowego) i sukcesywnie do niego podwiązywać w miarę wzrostu rośliny.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 21:51

Post »

Różnica polega na tym, że przedstawione sadzonki posadzone razem w jednej doniczce są bardzo młode i jeszcze nie wykszałciły typowych pedów. Jak najbardziej popieram sadzenie kilku roślin w donice, powiedzmy trzech, gdyż monstera wcale się nie rozgałęzia. Mam w en sposób posadzoną Monstera deliciosa variegata, przy czym jedna sadzonka jest wyraźnie większa a pozostałe trzy - mniejsze.
Obrazek

Moja zielonolistna, którą cechuje szybszy wzrost też rośnie w kupie, w sumie ma trzy pędy, każdy oczywiście z osobnej sadzonki.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja z kolei miałem jedną ogromną i nie wyobrażam sobie trzymania w niej np. trzech. Jeśli ktoś ma mało miejsca, to lepszym rozwiązaniem jest posadzenie pojedynczo. Oczywiście na razie mogą rosnąć razem, ale lepiej liczyć się z tym, że kiedyś lepiej je rozsadzić.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”