Ach te róże! ach te różyczki - Na Jurze
- mimoza55
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 wrz 2014, o 20:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ach te róże! ach te różyczki - Na Jurze
Życzę wszystkim Forumowiczom , aby Wielkanoc ogarnęła Was szczególną tradycją i nowymi szczęśliwymi przeżyciami, Ale przede wszystkim by Wielkanoc umocniła Waszą wiarę, podniosła na duchu i napełniła Wasze serca radością.
- silversnow
- 500p
- Od: 30 maja 2016, o 23:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wandziu ja również życzę Ci spokojnych, radosnych ale i refleksyjnych świąt , pełnych wiary , nadziei i miłości. A po świętach pogody ducha i tej za oknem. I prawdziwej ciepłej wiosny , która pozwoli w pełni pokazać piękno Twojego ogrodu 

- JAKUCH
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wandziu dziękuję za życzenia Tobie również radosnych Świat 

- mimoza55
Serdecznie dziękuje za życzenia świąteczne
Jadziu, Elżbietko, Olu, Marysiu, Gosiu, Zuziu, Igala, Xenofobia25, Mariusz, Julian
wpadnę do Was jak tylko złapię oddech
Nareszcie zawitała wiosna
od jutra zapowiada się bardzo pracowity tydzień. W ogrodzie mam dużo pracy, ale wszystkie
pace muszę rozłożyć w czasie, pomidory muszę przesadzić do większych doniczek bo te już są za małe

Morela, lilak, borówki , rosną w doniczkach i mają już spore listki, będę musiała je wysadzić, mam nadzieję, że mrozu już nie będzie
i nie uszkodzi młodych listków
Morela

Borówki amerykańskie dwa gatunki.

Na poniższym zdjęciu mam kolejne Borówki kamczackie ,Wojtek i Atut. Obok borówek mam w doniczkach patyczki hortensji bukietowych, które puszczają listki , ciekawe czy zapuszczą korzonki. Dwie Tawułki białą i różową, żurawinę . Pracy mi nie zabraknie, zważywszy ,że muszę różom usunąć ze stópek kopczyki z ziemi. Mam nadziej, że mój kręgosłup się nie zbuntuje

Róże, niestety będą musiały poczekać na bardziej cieplejsze dni zanim je przesadzę na rabaty, muszą najpierw się zahartować do chłodnych nocy
bo w garażu miały cieplutko, zasilę je nawozem i niech tak sobie rosną co najmniej do maja

To są moje pozostałe rozsady.

PA PA do jutra

Jadziu, Elżbietko, Olu, Marysiu, Gosiu, Zuziu, Igala, Xenofobia25, Mariusz, Julian

Nareszcie zawitała wiosna

pace muszę rozłożyć w czasie, pomidory muszę przesadzić do większych doniczek bo te już są za małe

Morela, lilak, borówki , rosną w doniczkach i mają już spore listki, będę musiała je wysadzić, mam nadzieję, że mrozu już nie będzie
i nie uszkodzi młodych listków

Morela

Borówki amerykańskie dwa gatunki.

Na poniższym zdjęciu mam kolejne Borówki kamczackie ,Wojtek i Atut. Obok borówek mam w doniczkach patyczki hortensji bukietowych, które puszczają listki , ciekawe czy zapuszczą korzonki. Dwie Tawułki białą i różową, żurawinę . Pracy mi nie zabraknie, zważywszy ,że muszę różom usunąć ze stópek kopczyki z ziemi. Mam nadziej, że mój kręgosłup się nie zbuntuje

Róże, niestety będą musiały poczekać na bardziej cieplejsze dni zanim je przesadzę na rabaty, muszą najpierw się zahartować do chłodnych nocy
bo w garażu miały cieplutko, zasilę je nawozem i niech tak sobie rosną co najmniej do maja

To są moje pozostałe rozsady.

PA PA do jutra

- JAKUCH
Łał ale masz mnóstwo zieleniny w domu
.Wandziu, a te koperkowe listki w doniczkach czyje są, bo miałam takie złocieniowe czy to też złocień.Patrząc u mnie na goździki jakoś wątpię czy przeżyły
wyglądem przypominają siano
Od jutra ma być pogoda, wiec wszystkie po świątecznym obżarstwie pójdziemy stracić tę nadwagę 

- mimoza55
Jadziu, te koperkowe roślinki to Krwawnik kolorowy, z kwiatuszków jakie posiałam to Heliotrop,krwawnik, gazania,lewkonia,
zatrwian ,biały niebieski i różowy/ rudbekia, Koleusy, starce, mięta meksykańska , kobea, mieszanka traw.Pozostałe kwiatuszki będę wysiewała wprost do gruntu. Po świętach lodówka pełna więc w kuchni wiele nie mam do roboty, więc z samego rana biorę sie za prace w ogrodzie
i będę zrzucać zbędne kalorie
zatrwian ,biały niebieski i różowy/ rudbekia, Koleusy, starce, mięta meksykańska , kobea, mieszanka traw.Pozostałe kwiatuszki będę wysiewała wprost do gruntu. Po świętach lodówka pełna więc w kuchni wiele nie mam do roboty, więc z samego rana biorę sie za prace w ogrodzie
i będę zrzucać zbędne kalorie

- JAKUCH

- mimoza55
Z opryskami Promanalem trochę się pospieszyłam
opryskałam w połowie marca a potem przyszły mrozy i chyba zmarnowałam preparat.
Trudno byłam nadgorliwa, drugi raz nie będę opryskiwać . Następny oprysk zrobię miedzianem.

Trudno byłam nadgorliwa, drugi raz nie będę opryskiwać . Następny oprysk zrobię miedzianem.

- Zuzia111
- Od: 13 paź 2016, o 16:43
Wandziu..witam po świątecznie.
. Patrząc na twoje zieleninki pracy masz od groma, choć i u mnie na działce na pierwszy ogień pójdzie po zimowe sprzątanie...dopiero.
. Przy okazji usunę kopczyki z róż choć przyznam się że ciągle się tego boję.
. Chyba już zima nie wróci..
Od rana dziś pochmurno, czekam kiedy wyjrzy słonko bo chyba wyjrzy
i ruszam na działeczkę.
Tobie także życzę
i przyjemnej pracy.

- silversnow
- 500p
- Od: 30 maja 2016, o 23:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wandeczko u mnie słonecznie, ale jeszcze bardzo mokro. A tyle chciałabym zrobić w tym tygodniu .Bo u ciebie sporo się dzieje .Masz u siebie mała dżunglę
Ile sadzonek. I jakie już duże. Piękne krokusy a w nich całą orkiestra pszczół.
Dobrej pogody i owocnej pracy w tym pierwszym wiosennym tygodniu

Dobrej pogody i owocnej pracy w tym pierwszym wiosennym tygodniu

- apus
- Od: 26 kwie 2007, o 21:57
Wandziu jakie Ty masz zasiewy i nasadzenia!!!
A jak prace ogrodowe, poćwiczyłaś? Kalorie spalone
Nie ma to jak nasz fitness....
Jak róże po zimie... dużo będziesz ciąć?

A jak prace ogrodowe, poćwiczyłaś? Kalorie spalone

Jak róże po zimie... dużo będziesz ciąć?
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
viewtopic.php?f=2&t=117468
- mimoza55
Witam
Zuziu, Olu, Basiu, ktokusiki z tęczą dla Was

Pogoda była cudowna, słoneczko cieplutko,
nareszcie pracowałam w bluzeczce z krótkim rękawkiem,
Usunęłam wszystkie kopczyki, przygotowałam miejsce pod nowe róże, mam nadzieję,że w najbliższym czasie dostanę przesyłkę
z różami . Moje ręce wyglądają masakrycznie, są tak podrapane, przy obcinaniu róż jednak będę musiała założyć bluzę z długim
rękawem
Rozsady nawet ładnie rosną, jedynie lewkonie coś marudzą, po prostu zanikają
ale pomidorki już wsadziłam do dużych
doniczek. W tym roku uprawę pomidorów ograniczę tylko do doniczek.
Kochani teraz będzie tylko ciepło więc z pracami wiosennym zdążymy, ta wiosna nie zapowiada się deszczowa jak w zeszłym roku,

Zuziu, Olu, Basiu, wybaczcie, że tak krótko odpisałam ale idę na mecz Liga M - Barcelona

Pogoda była cudowna, słoneczko cieplutko,

Usunęłam wszystkie kopczyki, przygotowałam miejsce pod nowe róże, mam nadzieję,że w najbliższym czasie dostanę przesyłkę
z różami . Moje ręce wyglądają masakrycznie, są tak podrapane, przy obcinaniu róż jednak będę musiała założyć bluzę z długim
rękawem

doniczek. W tym roku uprawę pomidorów ograniczę tylko do doniczek.
Kochani teraz będzie tylko ciepło więc z pracami wiosennym zdążymy, ta wiosna nie zapowiada się deszczowa jak w zeszłym roku,

Zuziu, Olu, Basiu, wybaczcie, że tak krótko odpisałam ale idę na mecz Liga M - Barcelona

-
- Od: 3 gru 2017, o 14:02
Ale piękne krokusy i kliwia (?)
Krokusy z tęczą są takie słoneczne i wiosenno-letnie
A te lewkonie, Ci zamierają? Mi te zanikają, ale zatrwiany, a celozje słabo wschodzą
Posieję jeszcze raz
Ja już przyciąłem już swoje róże
Może za wcześnie??
Pozdrawiam

Pozdrawiam

- JAKUCH
Wandziu większość moich pomidorków też będzie w doniczkach ,a mam parę tych odmian .No to miłego kibicowania mój M te zzaglada
- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
Oj Wandeczko ależ Ty masz ogród pod dachem! Ja swoje nabytki wyniosłam do altany ogrodowej i trzymam w chłodzie. Patyczki hortensji rok temu puściły listki ale potem
i w tym roku trzymam je w wodzie, może tam puszcza korzonki? Krokusy masz śliczne, a kliwia kwitnie przepięknie. Ja mam dwie i obydwie mają jedynie liście,
Pozdrawiam Cię wiosennie

Pozdrawiam Cię wiosennie