Mi wzeszło ok. 50% nasion. Dobrze że dodałam nasionek na zapas, bo gdybym wysiała tyle ile chciałam mieć sadzonek to bym została z 3-4 roślinami. Ale powiem Wam, że to silne bestie. Kot zwalił doniczkę, szybko wsadziłam je z powrotem i myślałam, że część padnie, bo praktycznie nie miała korzeni, a tu wszystkie się utrzymały przy życiu
Papryka do gruntu. Część 7
- Efkakam
- 200p

- Od: 24 lut 2018, o 21:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Papryka do gruntu. Część 7
Dla mnie najgorsze jest to ponad dwutygodniowe czekanie czy coś wyjdzie z tego nasionka, czy nie. Paprykom nie spieszy się wyłazić z ziemi
Mi wzeszło ok. 50% nasion. Dobrze że dodałam nasionek na zapas, bo gdybym wysiała tyle ile chciałam mieć sadzonek to bym została z 3-4 roślinami. Ale powiem Wam, że to silne bestie. Kot zwalił doniczkę, szybko wsadziłam je z powrotem i myślałam, że część padnie, bo praktycznie nie miała korzeni, a tu wszystkie się utrzymały przy życiu
- kiziorek
- 50p

- Od: 16 mar 2016, o 13:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Drugi rok wysiewam papryki i również zauważyłam, że nie spieszy im się na świat. Wysiewam je równo z pomidorami. I to czekanie...... 
-
jerry
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 4 mar 2010, o 00:10
Dlatego papryki wysiewa się zwykle 2-3 tygodnie przed pomidorami.
Wtedy masz możliwość, mniej więcej w jednym czasie, wysadzić rozsadę obu do gruntu.
Wtedy masz możliwość, mniej więcej w jednym czasie, wysadzić rozsadę obu do gruntu.
Pozdrawiam
Jerry
Jerry
- Faworyt

- Od: 2 gru 2014, o 14:47
Jak na Carycę to dobrze widzę Ci powschodziła.Lubi być chimeryczna pod tym względem.A sadzonki ładne ze sporymi korzonkami.Oby tak dalej rosła. 
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
- romaszka

- Od: 31 gru 2010, o 23:43
Chm... nie wiem
Ja z Carycą akurat nigdy nie miałam problemu, czego nie mogę powiedzieć o innych odmianach. Tak, wykiełkowało co do jednego nasionka 
-
logitech55
- 500p

- Od: 4 mar 2013, o 18:12
Z carycą męczyłem się 3 lata aż odpuściłem. 0% wschodów.
Za to w tym roku mam 100 % wschodów. Odmiany profesjonalne holenderskie pięknie wzeszły i w równym czasie. Nawet polska profesjonalna odmiana pokazała klasę w wschodach.
Niebawem wysiew profesjonalnych odmian pomidorów.
Za to w tym roku mam 100 % wschodów. Odmiany profesjonalne holenderskie pięknie wzeszły i w równym czasie. Nawet polska profesjonalna odmiana pokazała klasę w wschodach.
Niebawem wysiew profesjonalnych odmian pomidorów.
- Aguss85

- Od: 21 lut 2016, o 18:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mi też Caryca ładnie wzeszła, w przeciwieństwie do Roberty, ta to dopiero księżniczkuje
Carycę zamówiłam rok temu z PNOS, także nie są to najświeższe nasiona, w ogóle wolę nasionka zamawiać od producenta niż ze sklepów, odpada problem złego przechowywania przez sklep. Wschody trwały długo, prawie dwa tygodnie, ale ostatecznie mam z niedrogiej paczki nasion całą tacę rozsad
logitech może te, które siałeś też były gdzieś po drodze potrzymane za ciepło albo na słońcu
Z kiełkowaniem tych nieprofesjonalnych wcale nie jest tak źle, jak piszesz i np. cebula prosto od producenta, przetrzymana rok w lodówce też mi wzeszła bardzo licznie. 
logitech może te, które siałeś też były gdzieś po drodze potrzymane za ciepło albo na słońcu
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
-
logitech55
- 500p

- Od: 4 mar 2013, o 18:12
Cebulę czerwoną z małego opakowania wysiewałem razem z exhibition. Exhibition wypuszcza już 3 liść. A czerwona nic nie wykiełkowała. Ok tydzień temu kupiłem duże opakowanie Red Baron i już zaczyna wschodzić. W małe opakowania wsypują co chcą już miałem przypadek że pomidory były inne niż chciałem i sałaty to miałem mieszankę zamiast kupowanej jednej odmiany. To jak przechowują w sklepach to już inna sprawa.
- jeszcze
- 1000p

- Od: 22 sty 2017, o 18:38
Ja też mam Carycę w tym roku, dostałam trochę nasion od miłej Forumki przy okazji wymiany. Wzeszła pięknie i ma już 3 pary liści.
Iza
- Faworyt

- Od: 2 gru 2014, o 14:47
Pomimo że to dopiero parę dni od wyniesienia papryk do szklarenki,prezentuje się już o wiele lepiej niż w domu.

Serdecznie pozdrawiam.
MK
MK
-
Jowita37
- 100p

- Od: 27 lut 2016, o 00:31
Faworyt papryka pięknie rośnie. Jaką ma minimalną temperaturę w nocy?
- BobejGS

- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Właśnie zakończyłem pikowanie papryk, bo skończyły mi się kubeczki.

-
Jowita37
- 100p

- Od: 27 lut 2016, o 00:31
BobejGS równiutko wyrosły. U mnie kubeczki były na liście zakupów świątecznych
Wreszcie trochę wolnego, kubeczków i ziemi nie może zabraknąć. Do rozsadzenia została mi tylko papryka Aleksander, dokupiłam niedawno i nawet szybko wykiełkowała, na razie jest w fazie liścieni, ale siedzi pod lampą, powinna podgonić.
- BobejGS

- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Mi zostały już tylko dwie odmiany do przepikowaia. W sumie 7-8siewek ale o kubkach zapomniałem, a może gdzieś leżą, to jutro poszukam.