To coś co ma być szafirkiem wygląda oryginalnie, to albo odmianowy albo skrzyżowanie z hiacyntem
Kilka grządek na początek ;)
- Maska
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Kilka grządek na początek ;)
Olu jestem zachwycona, młodzieżą! Ładne zadbane siewki, będą Cię cieszyć latem na pewno
Gazania to może nawet zakwitnie do momentu wsadzenie na grządkę
W ogródku rośliny w dobrym stanie mimo śniegu i mrozu. Lawenda ładnie wygląda. Moja ostatnio mocno zszarzała
To coś co ma być szafirkiem wygląda oryginalnie, to albo odmianowy albo skrzyżowanie z hiacyntem
Liście nie szafirkowe
Kochasz rośliny i one odwzajemniają to uczucie

- silversnow
- 500p

- Od: 30 maja 2016, o 23:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Masz rację Maju
Roslinki w śniegu są ładne..ale ja jak na razie mam wiosnę i chcę wiosny
Dziękuję Marysiu
Staram się dogodzić młodzieży jak tylko umiem.cokolwiek wyrośnie z mojego "tajemniczego pana X " będę zachwycona . Mam kilka takich dziwnych kiełków , które sama nie wiem czym będą ..ale już teraz widać że niekoniecznie tym co obiecywali w sklepie.
Nie przeszkadza mi to wcale, bo kocham każdą roślinkę i każdą będę chętnie u siebie gościć
Wiosna zdecydowanie wita mnie barwami słońca. W ogródku jak na razie mam tylko kilka złocistych plamek
Oto one z bliska.

Dziękuję Marysiu
Wiosna zdecydowanie wita mnie barwami słońca. W ogródku jak na razie mam tylko kilka złocistych plamek

- Elizabetka
- Przyjaciel Forum

- Od: 4 lip 2006, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
O
krokusiki, szafirki a w domu na parapetach sieweczki ładnie rosną. Toć to wiosna na całego. 
Jednak na ciepełko na dworze musimy jeszcze poczekać.
Olu co tam masz posiane na parapetach. Ładnie rosną i cieszą wszystkie oczy.
Jednak na ciepełko na dworze musimy jeszcze poczekać.
Olu co tam masz posiane na parapetach. Ładnie rosną i cieszą wszystkie oczy.
- silversnow
- 500p

Eluniu posiane mam pomidorki koktajlowe, selery, gazanie, żeniszki białe i niebieskie, trzy odmiany szałwii , astry chińskie, gozdzki ( takie jednoroczne ) Dziś poszalałam i dosiałam jeszcze lewkonie, celozje i niskie dalie. Wystarczy z jednorocznych na pierwszy raz ( bo od maja spróbuje zasiać kilka bylinek )
Trzymaj kciuki ,aby te dziś dosiane nasionka wzeszły. Jeszcze nie do końca wiem, gdzie umieszczę te siewki, ale jak mawiała moja Babcia : jakoś to będzie. Tydzień ma być ponury i wszystko ciut przystopuje rozwojem ale przynajmniej mrozu nie będzie
W tym tygodniu skupie się na przygotowaniu do świąt ale po nich ( o ile pogoda pozwoli) ruszam z kopytka do ogródków. Pasuje przyciąć młode drzewka, zrobić oprysk na młodą wiśnię i brzoskwinię., oczyścić kiełki z chwastów, odkryć róże , .Planuję też grzadeczkę z bratkami. Rok temu posadziłam osiem i ładnie przezimowały ( maja nawet pąki) ale chce jeszcze dokupić kilka sadzonek. No i truskawki trzeba będzie oczyścić.Oj będzie sporo pracy. ale na pewno nie tylko u mnie, ale u wszystkich Forumowiczow ;) Eluniu życzę Ci niezbyt męczących przygotowań do świat i zdrowej , spokojnej i udanej Wielkanocy 
- Maciek13

- Od: 9 cze 2017, o 21:38
Podobają mi się te krokusy z drugiego zdjęcia
wiesz jaka to odmiana ?
Pozdrawiam i życzę udanego sezonu
Pozdrawiam i życzę udanego sezonu
- Maska

- Kontakt:
Olu masz rację pracy jest ogrom, a najwięcej z utylizacją resztek po sprzątaniu.
Czy kropisz drzewka...czy miedzianem? Ja już dwa razy się przymierzałam i albo wiatr albo pogoda się zmieniła. Trzymam kciuki na wysiane roślinki i wiem że wszystko ładnie wykiełkuje i problemu z pikowaniem będzie
Niech wszystko ładnie rośnie i potem cieszy kolorami a co tam!
Słoneczka i spokojnych przygotowań do świąt

Słoneczka i spokojnych przygotowań do świąt
- cyma2704

- Od: 5 mar 2013, o 17:31
Olu jednak maluchy cebulowe dały radę.
Krokusy jak słońce, rozjaśniają rabatkę.
Nasiałaś tego dobra tyle, że ogród będzie wyjątkowo kolorowy.
Wszyscy czekamy, na to prawdziwe ciepło, ruszymy do porządków w ogrodach.
Dobrych, ciepłych, spokojnych świąt Wielkiej Nocy.
Dobrych, ciepłych, spokojnych świąt Wielkiej Nocy.
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum

- Od: 4 lip 2006, o 20:04
O
to masz tego posianego sporo.Twoja babcia ma rację...jakoś to będzie
miejsce się zawsze przez przypadek znajdzie.
Przygotowania do świąt poczynione w sensie posprzątania a po świętach ruszamy z kopyta.
Będę siać pomidory, ogród czeka i znowu będzie wszystko na raz do zrobienia....ale jakoś to będzie.
Trzymaj się cieplutko i byle do przodu.
Przygotowania do świąt poczynione w sensie posprzątania a po świętach ruszamy z kopyta.
Będę siać pomidory, ogród czeka i znowu będzie wszystko na raz do zrobienia....ale jakoś to będzie.
Trzymaj się cieplutko i byle do przodu.
- anabuko1

- Od: 16 sty 2013, o 17:19
Olu
Widzę u ciebie mniej śniegu było. I jeszcze znikł i kwiaty widoczne wiosenne.
Nie to co u mnie.
Stopnialo to 3/ 4. Jeszcze kwiatów roślinki nie pokazały a już dziś ponownie zimno i śnieg padał. Masakra z tą wiosna.
Ależ masz dużo siewek.Super.będzie co podziwiać.
Ja nic w ogrodzie jeszcze nie robilam. Teraz już będą przygotowania do świąt zajmowały czas.
Ale mam nadzieję ,że na weekend po świętach w końcu będę miała jakaś wiosenną pogodę. Prawdziwie wiosenną.
Pozdrawiam cieplutko
Widzę u ciebie mniej śniegu było. I jeszcze znikł i kwiaty widoczne wiosenne.
Nie to co u mnie.
Stopnialo to 3/ 4. Jeszcze kwiatów roślinki nie pokazały a już dziś ponownie zimno i śnieg padał. Masakra z tą wiosna.
Ależ masz dużo siewek.Super.będzie co podziwiać.
Ja nic w ogrodzie jeszcze nie robilam. Teraz już będą przygotowania do świąt zajmowały czas.
Ale mam nadzieję ,że na weekend po świętach w końcu będę miała jakaś wiosenną pogodę. Prawdziwie wiosenną.
Pozdrawiam cieplutko
- silversnow
- 500p

Witajcie . U mnie wiosna . Kompletna i całkowita, ale od jutra znowu deszcz
Na szczęście tylko do wtorku a potem ruszam do pierwszych "sensownych" ogrodowych prac .
Maćku niestety nie spisałam sobie nazw gatunkowych cebulek jakie kupowałam. Podejrzewam ze te jaśniejsze krokusy to cream beauty z ciemniejsze żółte to golden yellow
Marysiu myślę o pryśnięciu Miedzianem, bo mamy zarażoną rakiem bakteryjnym starszą wiśnie, a na tej małej nie widziałam rok temu objawów. Jesienią dostałą już dawkę, a teraz chce powtórzyć .Mozę choroba ją oszczędzi. Podobnie kędzierzawość brzoskwini. Rok temu jej nie było, ale lepiej dmuchać na zimne. ( owoców w sumie też nie było
) Siewki pikuję codziennie po kilka - kilkanaście sadzonek w wolnych chwilach , aby jakoś z tym się wyrobić . A z najnowszej wysianej tury wychodzą już dalie i lewkonia
Soniu cebulki dały radę i to jak na razie bardzo dobrze
Z siewkami trochę przesadziłam . ale nie byłam pewna czy powychodzą , dlatego tyle siałam. Jak sobie teraz pomyślę o reszcie pracy z nimi..
Pikowanie mnie nie przeraża, ale hartowanie już tak. Balkon mam bardzo gorący. i obawiam się że czeka mnie bieganie z doniczkami tam i z powrotem na pole. Choć to dopiero kwiecień- maj. Moze słońce nie obejdzie się z nimi na balkonie tak, jak z moimi letnimi bratkami, które po prostu spaliło.
Elusiu tak pisałam Soni.. Pierwszy raz w życiu siałam coś na wiosnę, i wątpiłam w moje szczęście .dlatego tyle tego jest
Święta już u mnie jako - tako gotowe, bo jednak Boże Narodzenie huczniej się obchodzi. Teraz trzy dni lenistwa i moc pracy po nim . Z siewkami też będę musiała jakoś to rozplanować. I hartowanie i przenoszenie, ale jak Scarlett O"Hara . "Pomyślę o tym później "
Anusiu u mnie wiosna. Czasem jesienna, dziś słoneczna, ale zdecydowanie wiosna. Zima u mnie była, ale łagodniej się z tym moim rejonem obeszła. Pogoda na następny tydzień zdecydowanie ma być bardzo dobra ( temp. mocno ponad 20 stopni
) Odpoczniemy przez święta a potem ruszamy do działania
Moi Drodzy Goście
Życzę Wam wszystkich zdrowych, spokojnych świąt pełnych wiary, nadziei i miłości. Pogody za oknami i w sercach. Odpoczynku i refleksji oraz wszystkiego, czego tylko potrzebujecie zarówno w tych dniach, jak i całym roku
I na koniec odrobina wiosny od Oli

Maćku niestety nie spisałam sobie nazw gatunkowych cebulek jakie kupowałam. Podejrzewam ze te jaśniejsze krokusy to cream beauty z ciemniejsze żółte to golden yellow
Marysiu myślę o pryśnięciu Miedzianem, bo mamy zarażoną rakiem bakteryjnym starszą wiśnie, a na tej małej nie widziałam rok temu objawów. Jesienią dostałą już dawkę, a teraz chce powtórzyć .Mozę choroba ją oszczędzi. Podobnie kędzierzawość brzoskwini. Rok temu jej nie było, ale lepiej dmuchać na zimne. ( owoców w sumie też nie było
Soniu cebulki dały radę i to jak na razie bardzo dobrze
Elusiu tak pisałam Soni.. Pierwszy raz w życiu siałam coś na wiosnę, i wątpiłam w moje szczęście .dlatego tyle tego jest
Anusiu u mnie wiosna. Czasem jesienna, dziś słoneczna, ale zdecydowanie wiosna. Zima u mnie była, ale łagodniej się z tym moim rejonem obeszła. Pogoda na następny tydzień zdecydowanie ma być bardzo dobra ( temp. mocno ponad 20 stopni
Moi Drodzy Goście
Życzę Wam wszystkich zdrowych, spokojnych świąt pełnych wiary, nadziei i miłości. Pogody za oknami i w sercach. Odpoczynku i refleksji oraz wszystkiego, czego tylko potrzebujecie zarówno w tych dniach, jak i całym roku
I na koniec odrobina wiosny od Oli

- Biedronka641

- Od: 5 cze 2012, o 17:17
Olu kolorki wiosenne już się mienią na Twoich rabatkach.
Olu pragnę Ci i Twojej rodzinie złożyć wesołych Swiąt spędzonych w rodzinnej atmosferze
Olu pragnę Ci i Twojej rodzinie złożyć wesołych Swiąt spędzonych w rodzinnej atmosferze
- maniolek

- Od: 21 gru 2016, o 17:45
Olu wiosna na całego
wyślij trochę słonka do mnie 
Wesołych Świąt i smacznego jajka

Wesołych Świąt i smacznego jajka
Wpadłam z rewizytą. Zaciekawiło mnie skąd jesteś? I wychodzi na to, że nie dzieli nas zbyt duża odległość. W Dębicy ponad 20 lat temu kupowałam swój pierwszy górski rower
Widzę,że posadziłaś irysy żyłkowane. To moje ulubione wiosenne rośliny. Chętnie kwitną, szybko tworzą kępki. Wśród nich mam szczególnego ulubieńca odm. 'Katharine Hodgkin' (to ta z mojego avatarka). Gorąco polecam.
Widzę,że posadziłaś irysy żyłkowane. To moje ulubione wiosenne rośliny. Chętnie kwitną, szybko tworzą kępki. Wśród nich mam szczególnego ulubieńca odm. 'Katharine Hodgkin' (to ta z mojego avatarka). Gorąco polecam.
Kasia Mój wątek skrętnikowy http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=68109" onclick="window.open(this.href);return false;
Wiatr wśród pól viewtopic.php?f=2&t=104380" onclick="window.open(this.href);return false;
Irysy SDB i TB https://www.forumogrodnicze.info/viewto ... 2#p6183292" onclick="window.open(this.href);return false;
Wiatr wśród pól viewtopic.php?f=2&t=104380" onclick="window.open(this.href);return false;
Irysy SDB i TB https://www.forumogrodnicze.info/viewto ... 2#p6183292" onclick="window.open(this.href);return false;
- Maska

- Kontakt:
Olu u Ciebie zdecydowanie cieplej
U mnie cebulice, irysy skulone w pączkach, ale najbardziej się cieszę bo jednak wyszły ranniki, na razie malutkie kuleczki ale jest nadzieja. Twoje dumnie zdobią wiosenna grządkę. Miedzianem jak też będę pryskać tylko co mam zamiast to albo pada albo wieje, a jak ciepło to zajmuje się czymś innym
Niestety chwilowo wróciło zimno i wiatr ale podobno do środy ma być już z powrotem wiosna. Przydałaby się żeby wyprowadzić młodzież do tunelu, bo w domu ciasno
Pozdrawiam serdecznie i świętuj wesoło 
-
--julian--

- Od: 3 gru 2017, o 14:02
Ale piękne wiosenne zdjęcia
A te iryski to muszę gdzieś upolować, bo mam już holenderskie
Sadzi się je na jesień?
Pozdrawiam cieplutko

Pozdrawiam cieplutko