Datura/Brugmansja - pielęgnacja/porady praktyczne - 5cz. (od 05.2015 - nadal ...

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
galaxy
500p
500p
Od: 6 maja 2009, o 17:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Datura/Brugmansja - pielęgnacja/porady praktyczne - 5cz. (od 05.2015 - nadal ...

Post »

Nie wygląda na Katrin Bonte na pierwszych 2 fotkach, choć trzecie zdjęcie ;:333 jak Katrin
Awatar użytkownika
iza8211
50p
50p
Od: 22 kwie 2010, o 14:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Datura/Brugmansja - pielęgnacja/porady praktyczne - 5cz. (od 05.2015 - nadal ...

Post »

A ja mam pytanie dotyczące tego, czy w tej chwili należy datury przesadzić? Chodzi o to, że zimują w tej chwili, co prawda zaczynają się już wybudzać i widzę pojedyńcze listki. Czy należy je przesadzić i przenieść w słoneczne ciepłe miejsce czy może powinnam zrobić coś innego?
Pozdrawiam serdecznie.
Iza
Awatar użytkownika
galaxy
500p
500p

Post »

Iza, ja bym jeszcze poczekała do momentu kiedy do ogrodu będą wystawiane.
Awatar użytkownika
galaxy
500p
500p

Post »

Ja kwitnienie rozpoznaję po rodzaju liści na wierzchołkach. Jak są niesymetryczne będzie kwitła, jak symetryczne - nie będzie.
Awatar użytkownika
franus
50p
50p
Od: 16 wrz 2011, o 13:48

Post »

sagit moim zdaniem muszą kwitnąć obydwie, ta z rozwidleniem zakwitnie wcześniej.
Pozdrawiam Longina.
flood
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 12 gru 2017, o 15:35
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dzień dobry. Mój pierwszy post tutaj - proszę o wyrozumiałość. Po wakacjach przyszły do mnie trzy brugmansje, do jesieni na powietrzu, na zimę do ciemnego garażu, temp ok. 8C. Wyciągnąłem ze dwa tygodnie temu - ale bez reakcji. Odbiją, czy uschły na amen? Były lekko podlewane co 2-3 tygodnie.
Obrazek
x-ja
---
Od: 11 wrz 2008, o 19:15

Post »

Takie młode to ja zimuję w mieszkaniu na oknie ,te zimujące na strychu czy te na parapecie podlewam raz na miesiąc i to ociupinkę .
Flood , widać , które badylki są zasuszone a które chodź w kawałku wyglądają na "jeszcze żywe" Jak są zasuszone to te co przetrwały o ile przetrwały potrzebują czasu na rozkręcenie się . Moje młode już mają wielkie liście a staruszka zniesiona ze strychu już kawał czasu temu , dopiero "ożywa" chodź stoi w miejscu słonecznym , ciepłym i jest podlewana . Wyrzucić jeszcze zdążysz , obetnij te wyschnięte kikuty i nie lej jej dużo wody .
Wiesz jak łatwo sprawdzisz czy jeszcze dany pęd żyje ? paznokciem zdrap skórkę ,powinna być zielona .
Galaxy nie wiem czy wytrwam do kwitnienia Twojej , pewnie kupie tą różową :wink: .
Asiula dzięki za info ;:180
Awatar użytkownika
joannamm
500p
500p
Od: 27 lut 2013, o 20:20

Post »

Flood jeszcze jest możliwość, że odbiją od korzenia, ja tak miałam, po zimowaniu w nieogrzewanym budynku gospodarczym. Ale to może im zająć kilka tygodni.
Awatar użytkownika
galaxy
500p
500p

Post »

tija pisze: .
Galaxy nie wiem czy wytrwam do kwitnienia Twojej , pewnie kupie tą różową :wink: .
Ela a co tam! z okazji wiosny sobie spraw sadzonkę. Moja już przyjechała - trochę tycia, ale podkarmię ;:3
Awatar użytkownika
andpia
200p
200p
Od: 10 paź 2017, o 12:56

Post »

Moje Brugmasje już w ogrodzie zahartowane zaczynają wzrost, nie ma zagrożeń ze strony pogody, tylko czekać na kwiaty: ;:65

Obrazek

Roczne żółte 'Datury Golden Queen' już popikowane , próbowałem zeszłoroczne przezimować, ale wychodzi na to, że się nie da - zaschły.
Wschody z własnych nasion 100%, szkoda tylko, że tyle trzeba czekać na kwiaty ;:131
Pozdrawiam - Andrzej
Humor to widzenie świata na osi absurdu i niedorzeczności - Thomas Moore
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
janek45
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2012, o 07:01

Post »

Ja swoje również wczoraj posadziłem do gruntu, jedna była duża a miała małą doniczkę. Donicę rozsadzały korzenie więc uwolniłem ją od donicy i wsadziłem do gruntu. Ostatnio była dołowana razem z donicą, w zeszłym sezonie kwitła tak.
Obrazek
Oaza spokoju u Janka
cz.1 cz.2 cz.3 aktualna
Awatar użytkownika
LadyK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 wrz 2015, o 14:31

Post »

Moje jeszcze w domu suche badyle. Nie mam czasu, dwie wielkie mi zmarzły bo przez pewne zdarzenia losowe nie miałam kiedy ich przenieść z nieogrzewanego pomieszczenia a akurat przyszły mrozy. Na szczęście uchowały mi się młode sadzonki.
A nie boicie się ewentualnych przymrozków na Ogrodników, że już wysadzacie do gruntu?
Pozdrawiam Katarzyna
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
martatomek
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 19 kwie 2016, o 18:44

Post »

Czy datura przesuszona zimą ma szanse?Po skrobnięciu paznokciem jest zielona ale do tej pory nie wypuszcza pędów.Jest podlewana regularnie od marca.Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
andpia
200p
200p
Od: 10 paź 2017, o 12:56

Post »

Ma szanse jak najbardziej, u was może być chłodniej i ten proces budzenia trwa dłużej. Ruszy na pewno, jak nie z badyli naziemnych, to z korzeni wybiją nowe odrosty. Nie piszesz co to za odmiana, Brugmansje trudno przesuszyć żeby ją zniszczyć, chyba że całą zimę nie była podlewana ;:224 .
Jeszcze trochę cierpliwości i się okaże czy jej się chce żyć... :D
Pozdrawiam - Andrzej
Humor to widzenie świata na osi absurdu i niedorzeczności - Thomas Moore
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
LadyK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 wrz 2015, o 14:31

Post »

Miałam tak kiedyś, że wielka datura długo wyglądała na suchą ale podlewałam ją i w końcu odbiła z korzenia.
Pozdrawiam Katarzyna
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”