Ach te róże! ach te różyczki - Na Jurze

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
mimoza55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2014, o 20:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ach te róże! ach te różyczki - Na Jurze

Post »

Jadziu, wczoraj z okazji dnia kobiet , poza tradycyjnym bukietem tulipanów Zięć kupił mi 3 róże i borówkę amerykańską .
Śmieją się ,że na czas remontu ich mieszkania ja muszę mieć zajęcie, abym nie zaglądała co robią , a i dobrze bo, mogłabym wetknąć
paluszek tam gdzie nie trzeba :;230
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2012, o 19:25

Post »

U mnie to samo, strasznie mokro. Oby przyszedł ten zapowiadany "upał" 20C to ziemia odtaje szybciej.
Czy można już odkryć róże i je przyciąć czy poczekać jeszcze? U mnie zwykle jeszcze są spore przymrozki w marcu/kwietniu.
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wandziu zięć dba o Twoje dobre samopoczucie :wink:, więc nic tylko trzeba go chwalić .
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
mimoza55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Igala,kilka róż miały kamizeleczki z agrowłókniny, to je pozdejmowałam, ale kopczyków nie ruszam musi być ziemia
w miarę sucha i nagrzana. Tak samo nie spieszę się z przycinaniem róż, teraz przytnę, winorośl, Clematisy te co kwitną na pędach
tegorocznych i Hortensje bukietowe. Do końca marca pogodę zapowiadają nieciekawą , na przemian deszcz i słońce i nawet nocą
przymrozki.Patrząc na prognozy długoterminowe, to przypuszczam, że w marcu raczej nie będę przycinała róż .Sorry ale
taki mamy klimat na południu Polski. Życzę dużo słoneczka ;:3 ;:3 ;:3

Jadziu, masz rację zięcia należy chwalić, ale z umiarem aby nie obrósł w piórka, :;230 tak mówiła moja Mama. ;:4
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Taki klimat mamy nie tylko na południu. Na północy również ;:222 Też raczej się nie spodziewam, żebym mogła przyciąć róże w marcu. Ale te pierwsze zdjęcia wierzby prawie pozwoliły uwierzyć, że to już wiosna.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Oglądałam prognozę długoterminową to od 17.03 -9 w nocy szalenstwo pogodowe. Co do zięcia to masz rację to samo z synowymi :;230
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
--julian--
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 gru 2017, o 14:02

Post »

-9 w nocy :shock: :?: Ale na zachodzie Polski też tak zimno będzie? ;:145
Wando u mnie krokusy już kwitną :D A oprysk na co będziesz robiła? Ja właśnie dziś przyciąłem winogrono :heja
Awatar użytkownika
Zuzia111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2016, o 16:43

Post »

Wandziu..a ja wszystkim zazdroszczę że choć przegląd działeczki mogą zrobić, tymczasem ja leżę i choruję. Kto to widział, o tej porze..na samym przedwiośniu. ;:219 . Nie wiem nawet co dzieje się na mojej działce, ale plana mam. :uszy . Niech no tylko wydobrzeję sekator pójdzie w ruch. Moje róże zimowały bez kamizeleczek więc zdejmować nie mam co a kopczyki to jeszcze dużo czasu upłynie nim je rozgarnę. ;:173 Pozdrawiam i ;:3 życzę.
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2012, o 19:25

Post »

Dzisiaj dostałam "wiatru w żagle", to chyba te 14C mnie tak rozgrzało... Zdjęłam kapturki różom i się zdziwiłam że jesienne liscie są zielone,
tak jakby w ogóle nie spały,mają tez nowe listki maleńkie.. Czy one dadzą radę w sezonie jak nie spały w zimie??? Nigdy tak nie miałam...
Czy wy też tak macie??
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Wandziu bardzo podoba mi się sposób zięcia na teściówkę, bardzo inteligentny ;:215
Róże wbrew pozorom mogą być takie jak na zdjęciu więc tak podchodź do nich. U mnie też ścieżka z trawy wygląda gorzej jak w czasie budowy, ale chodzić muszę bo kury by zdechły ;:306 Zostawiam wycięte byliny i gałązki iglakowe i po nich chodzę, a raniutko to ścieżka nawet jest twarda dzięki przymrozkom. Ziemia z wierzchu rozmarznięta a parę centymetrów wgłąb beton ;:124 Przyjdzie nam jeszcze poczekać z pracami w ziemi.
Miłego odpoczynku niedzielnego ;:168
Awatar użytkownika
mimoza55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam :wit życzę, miłej i słonecznej niedzieli ;:3
Wprawdzie jest ciepło ale słonko schowało się za chmurki a miała być słoneczna niedziela ;:131 marzec nas nie rozpieszcza,
prognozy na marzec nie są optymistyczne ;:202 Miejmy nadzieję ,że kwiecień nam tą spóźnioną wiosnę wynagrodzi ;:3

Iwonko, wiem ,że narzekam ale mam dość tego siedzenia i wyglądania na ciepełko a zwłaszcza jak widzę, że w innych regionach Polski
zakwitły przebiśniegi , krokusy to mi troszkę smutno,że moje jeszcze siedzą w ziemi, ale zakwitły mi parę tulipanków w doniczkach i
mam swoją doniczkową wiosnę . Iwonko, przeczytałam , że Ty Kobee skracasz domyślam się ,że w celu aby się rozkrzewiła :?:
pierwszy raz posiałam Kobee ;:4

Obrazek

Jadziu jak czytam prognozy długoterminowe to mnie przeraża ;:202 wolę czytać prognozy 25 dniowe tam są temperatury na
plusie ;:306 Jadziu wstawię teraz niezbyt ładne zdjęcie , ale mam dylemat czy pod świerkiem wiosną zasilać róże a mam tam
11 róż okrywowych i 4 wielkokwiatowa i taki problem Synogarlice, zapłaciły mi za nocleg i dokarmianie zimą :;230 a kostka brukowa
wokół klombu wygląda masakrycznie na dodatek zepsuł mi sie karcher ;:145

Obrazek
będzie mi kwitła Kliwia :tan

Obrazek

Julian , moje krokusiki będą zatem dłużej kwitły ;:138 najpierw pocieszę się waszymi krokusikami a potem swoimi :;230
Julian, na pwwysłałam Tobie linka na temat oprysków Promanalem i miedzianem.Ja mam wszystko przygotowane
i jak pogoda pozwoli to w poniedziałek będę opryskiwać. ;:3

Obrazek

Obrazek

Zuziu, Życzę zdrówka ;:167 zdrowiej szybciutko bo wiosna tuż, tuż ;:3
Zuziu mam dwie Kalie, jedną cały czas trzymałam w donicy, potem w połowie zimy kalia poszła w stan spoczynku a teraz sie budzi ;:19
ok ona będzie kwitła później.

Obrazek
ale drugą kalia latem rosła w gruncie jesienią przesadziłam do doniczki, mimo że zimą trzymałam w chłodnym miejscy wybujała i nawet
ma pąka teraz. Teraz wiem, że popełniłam błąd, bo cebulki powinnam wstawić do ciemnego chłodnego miejsca i dopiero teraz wsadzić
do doniczki. Zobacz jak mi wybujała. Więc latem ta już nie będzie kwitła. ;:4

Obrazek

Obrazek

zaraz wracam cdn :wit
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Wandziu, jeszcze musimy poczekać chwilkę na krokusy, ale jakby tak pogoda dopisała, to może już w najbliższym tygodniu....
Jak u Ciebie róże po zimie?
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
--julian--
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 gru 2017, o 14:02

Post »

Ja tam na krokusy czekać już nie muszę :heja Kwitną :!: Zdjęcia w moim wątku ;:7
Wando powiedz mi czy te kalie są łatwe w uprawie? Bo wyglądają tak egzotycznie i inaczej niż typowe kwiatki ;:oj
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Zanim wysadzę kobee do ogrodu skracam je kilkukrotnie. Ładnie się wtedy rozkrzewiają i zbytnio nie szaleją ze wzrostem. Chociaż u i tak są już wtedy duże ;:108
Możemy sobie podać rękę, też ciągle narzekam na zimno i późną wiosnę. Wiosna przychodzi stanowczo za późno. Krokusy kwitną dopiero w kwietniu i to raczej bliżej jego drugiej połowy ;:222 No, to sobie ponarzekałam. Od razu mi lepiej ;:224
Awatar użytkownika
Maciek13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 cze 2017, o 21:38

Post »

Koniecznie pokaż jak zakwitnie :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje róże !”