Ja nie przykrywam nawet jak pokażą kiełki. Moje już puszczają listki właściwe. Stoją w piwnicy pod lampą, bo w domu za ciepło a na dworze cóż ... wszyscy widzą. Mają tam ok. 10-15 stopni i wyglądają na zadowolone.
Ładne sałatki, ja czekam na te dni powyżej zera żebym mogła je chociaż w dzień na balkonie trzymać bo w domu zaraz się wyciągną i szkoda roboty. Zapowiadają na przyszły tydzień cieplej może wiosna ruszy z kopyta ?
Witajcie w ten słoneczny poranek
tak mnie tchnęło, żeby w tym roku zrobić rozsadę sałaty. I wczoraj kupiłam Krolową Majowych w Tesco, bo nie było innego wyboru. Ale zaczęłam czytać ten wątek i ta odmiana chyba nie jest zbyt wybitna w smaku. A czy moglibyście polecić mi jakąś wczesną sałatę do tunelu, która szybko rośnie, jest chrupka, słodka i soczysta? Czy może mam za duże wymagania? Ale liczę na waszą pomoc..
Kluska z salatami jest nieco inaczej niż z pomidorami nie różnią się smakowo aż tak. Z masłowych zawsze polecam Sabę z Plant..o , nie wybija szybko w kwiat i nadaje się do tunelu.
Z lodowych lubiłam Great Lakes 118.
Kiedyś na Ale.. ro kupiłam sałatę Kwiryna. Była rewelacyjna. Ni to maslowa ni lodowa. Taka po środku. Krucha i delikatna.
Majową zawsze sieję wprost od gruntu. Ona szybko rośnie i w zasadzie w maju nadaje się do spożycia, a potem kwitnie. Rozsadę robię z Justyny i zawsze z jakiejś odmiany lodowej, które nadają się do
uprawy też latem
Asia
kluska
Kwirynę bez problemu znajdziesz w ogrodniczych. Ja ze swej strony polecam z masłowych Bonę, udaje się zarówno wiosną jak i jesienią, a z kruchych Carminę.
Wjazd do ogrodniczego trudna sprawa. Sałat kupiłam 5 - i raczej poszłam w kruche - Juleczka, Saladin, Crispilla Amarilla, Goccia D Oro i mix Misticanza di Lattughe. Trudno najwyżej wysieję po 20 nasion, tak do testów. No może tego miksu więcej, bo on podobno odrasta.
Dziękuję za porady jak się odmrozi ziemia sieję.
A to moja sałata wysiana dn.1.01. odm Lento. Cały czas stoi na południowym parapecie, bez doświetlania. Część już skonsumowana, ponieważ zajmowała cały parapet, a teraz musi ustąpić miejsca innym siewkom. W każdym pojemniczku siedzą po 3 szt.
Mam również rozsadę Królowa lata o miesiąc młodszą i wschodzi Juleczka wysiana tydzień temu. Siałam też dwukrotnie Justynę . Za każdym razem nasiona z innej partii ale żadna nie wzeszła.