BobejGS- Walka z przeciwnościami, czyli warzywnik Błażeja cz.3

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: BobejGS- Walka z przeciwnościami, czyli warzywnik Błażeja cz.3

Post »

Lucy ziemniaki giganty też mam. Dwa sadzeniaki od znajomego z UK. Jednak wyglądają normalnie, jak moje średnie Bellarosa.:)

Te jednak bardziej do ozdoby są, bo do jedzenia, to tylko tak na spróbowanie. :D

Elu Mi też zdarza się jakieś literówki palnąć, zwłaszcza jak tel próbuje być mądrzejszy od właściciela. :D Co ziemniaków z nasion, to już w pierwszym roku można się spodziewać bulw ale zazwyczaj jest to po 5-6bulw takich małych, choć pod jednym krzakiem miałem po kilkanaście. :)

To moje zbiory ziemniaków z nasion z tamtego sezonu. :)
Obrazek
Awatar użytkownika
Skoanna
Przyjaciel Forum - silver
Od: 28 sty 2016, o 19:41
Kontakt:

Post »

seba1999 pisze:
Skoanna pisze:
BobejGS pisze: nie ma chyba osób, które przesadzają marchewki, a raczej wszyscy tego unikają. :wink:
Jedno takie to Ty, no i jeszcze ja ;:306 Jak zobaczyłam u Ciebie w growboxie te marchewki to aż mi się oczy zaśmiały. Nawet się nigdzie nie przyznawałam, że takie rzeczy robię, bo bałam się tych wszystkich stukających się po czołach komentarzy, a tu proszę, tchórz ze mnie i tyle ;:306
A trzeci to ja, który pikuje marchewki :wink: Te na wagę trzeba wcześnie wysadzić z doniczki, bo potem korzeń rośnie krótki i pokrzywiony.
Bo Wy produkujecie giganty, ja natomiast marchewkę sieję do doniczek by potem przesadzić ją na tarasie do skrzyń. Sama nie wiem skąd mi ten pomysł przyszedł, chyba było tak, że jak posiałam do skrzynek to w moment zapominałam że ona tam jest i zasiewałam ją czymś innym :;230 W ten sposób zabijałam ją zanim dobrze wystartowała. Raz tylko uratowała się jak wysiałam ją do oddzielnej donicy, ale to akurat była Pariser Markt. Wpadłam więc na "genialny" pomysł, że zrobię rozsadę marchewki ;:306 i w ten sposób dochowałam się w zeszłym roku kilku dorodnych sztuk Deep Purple. Dokładnie 4 sztuk ;:306 bardzo ekonomicznie, nawet ich nikomu nie pokazywałam. Powiem jedno - były bardzo smaczne.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dla mnie, mającego spory kawałek ziemi, uprawa pojemnikowa marchewki do spożycia, zwłaszcza że jemy jej ogrom, jest czymś nie wystarczającym. Myślę że nawet mając skrzynie zrobioną z palety i obsiewając ją całą marchewką, miał bym ją po powiedzmy super sezonie, na może max miesiąc. Jednak u mnie jest 7gęb do wykarmienia. :wink:

Tak się zastanawiałem jaka byłaby najlepsza marchew do uprawy skrzyniowej do konsumpcji i myślę, że dobrą odmianą byłaby sweet candle, która nie ciągła by prosto korzenia w dół, a raczej tworzyła by je grubsze, bardziej zaokrąglone.

Ja wczoraj wieczorem przesadziłem dwie największe papryki do kubków 0.5l, tak samo przesadziłem testowo kapuste do takiego kubka oraz dwie do doniczek kwadratowych, a także jednego buraka giganta do kubka 0.5l.

Marchewka zrzucoma przez kota, którą odrazu przesadziłem do większej doniczki, nie wygląda źle ale nie wiadomo jak po takim wstrząsie będzie wyglądać korzeń.

Sałata konkursowa już mnie denerwuje, bo już bym się jej pozbył(zjadł) i zyskał miejsce dla innych warzyw. :wink:

Wszystko mi krzyżują obecne mrozy, bo pewne sadzonki bym eksmitował z growboxa ale ten mróz wchodzacy do domu przez wejściowe drzwi troszkę mnie hamuje. Tak samo wskakujący co chwilę na okno lot.

Cały czas czekam z wysiewem cebuli i selera. Myślę że zrobię to za tydzień. Tak samo z paprykami słodkimi, których jeszcze nie wybrałem odmian. :)

Część rozsad poszła na parapet w pokoju. :)
Awatar użytkownika
Skoanna
Od: 28 sty 2016, o 19:41
Kontakt:

Post »

Sweet Candle - zanotowałam, poszukam sobie ;:108 No tak, u mnie to raczej taka fanaberia a nie uprawa ;:306 , ale w tym roku wysieję na podwyższonej grządce na zalesiu większą ilość bo kupiłam kilka odmian raczej niepojemnikowych. Polecisz mi jakąś odmianę wczesną?
Mrozy faktycznie mocno krzyżują plany, mam już kilka siewów w kalendarzu do przesunięcia :roll: Cały czas zastanawiam się czy robić rozsadę bobu, czy czekać i liczyć że marzec będzie łaskawszy, sama nie wiem. Groszek miałam siać, nie posiałam bo gdzie się z nim podzieję jak będzie tak zimno. Cebule chyba posieję do gruntu jak się ociepli, nie wiem co robić z porami. No nic. Zobaczymy co to będzie. Dobrze, że ja już papryki i bakłażany mam z głowy :tan Czekam teraz na terminy pomidorów.
Awatar użytkownika
MORANGO
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2011, o 00:05
Kontakt:

Post »

Błażej- jak ty jesteś taki ziemniaczany :;230 to może pokusisz się krzyżowanie, to by było coś ciekawego stworzyć swojego ziemniaka, a przy tylu odmianach jakie masz to już w ogóle ;:224 To bardzo wdzięczna roślina ten pan ziemniak, a że to rodzina pomidora to i krzyżowanie nie jest trudne :wink:
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Aniu, mi ta Sweet candle się spodobała i znajomy z UK, na wymianke mi przysłał jedno opakowanie. Zrobie sobie z tej odmiany osobny rządek, bo mam tendencje do mieszania wszystkich odmian jakie mam, nie zwracając na terminy zbioru. ;:124 Dlatego w temacie wyboru odmian, nie pomogę. :)

Marzec podobno ma być też zimny. Trochę mi to krzyżuje plany, bo planowałem część rozsad powoli przygotowywać na zimny strych, przed głównym wysiewem cebuli, pora, selera, papryk słodkich i na końcu pomidorków. Pewnie jeszcze dojdą jakieś inne ale na razie czekam. :)

Kasiu, ziemniaki chyba łatwiej by się krzyżowało, bo mają większe kwiatki. Problemem może być jedynie sterylność niektórych, bo w tamtym roku zapylałem ogrom kwiatków i tylko na jednym krzaku się zapyliły, a i tak nasionel nie zebrałem, bo zaraza zżarła krzak. :roll: Co do samego krzyżowania, to nie wiem jak to faktycznie się uznaje, skoro zapyliłbym w tym roku krzak A, krzakiem B, zebrał nasionka i wysiał za rok te AB i z nich byłyby już bulwy, to chyba z bulw byłaby ustalona odmiana?? Natomiast z nasion byłaby krzyżówka f1, z czego co roku bym jakieś mixy bulw otrzymywał. Dziwny temat do rozgryzienia. Póki co, chce wyhodować sadzeniaki, a o nasionkach pomyślę już w sezonie jak będe miał jakieś krzaki. :wink:
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Wkońcu dotarły długo wyczekiwane nasiona. ;:138 :heja Teraz trzeba trochę poczytać. :D

Obrazek
Awatar użytkownika
jeszcze
1000p
1000p
Od: 22 sty 2017, o 18:38

Post »

Z Exhibition to już chyba pora do ziemi :D
Moje właśnie wyłażą, a dziś dosiałam czerwoną.
Iza
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Właśnie zastanawiam się czy to już czas na cebulę. Sprawdzę jeszcze kielldy wysiewałem rok temu. :) Nie chce zbytnio się śpieszyć z wysiewem z braku miejsca. :)
Awatar użytkownika
jeszcze
1000p
1000p

Post »

No tak, Ty tego już tam trochę masz :roll:
Iza
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dokładnie, a póki co pogoda jest nie na tyle dobra(ciepła) by cebulki dać na chłodny strych. Obecnie tam się waha między 5 a 7st. Papryk z growboxa też nie mam gdzie wystawić z growboxa, choć staram się by już kot przyzwyczajał się do sadzonek na parapecie. :D

A tu pierwsze odrzutki. :)
Obrazek
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dlaczego odrzutki? Wyglądają całkiem ok.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Odrzutki, bo nadprogramowe. :) Właśnie dlatego, że wyglądały ok, to nie były skasowane podczas pikowania. :D A może to właśnie błąd, bo tu jedna, tam jedna i się robi gromadka, a później coraz ciężej wyrzucić. ;:224
Awatar użytkownika
jeszcze
1000p
1000p

Post »

Rozdaj po sąsiadach :)
Iza
Awatar użytkownika
BobejGS